Csillagos csodagép került a zirci mentőkhöz

A napokban vadonatúj esetkocsit kaptak a zirci mentők. A több mint 50 millió forint értékű, korszerű Mercedes Sprinter azonnal munkába állt, ám előtte Varga Gábort, a zirci mentőállomás vezetőjét arra kértük, mutassa be olvasóinknak a technikát.

Juhász-Léhi István

Varga Gábor az esetkocsi felszerelését ismerteti

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ez a Mercedes Sprinter mentőautó, rohamkocsi annyiban különbözik az előző autóktól, hogy nemcsak jóval stabilabb, hanem világszínvonalú eszközökkel van felszerelve, melyek a szállítási traumáktól is megóvják a betegeket – mutatja büszkén Varga Gábor.

Mint mondja, hatalmas ugrás ez számukra a toyotás és fordos időszak után. Az autóban egyébként egy 2200 köbcentis, 160 lóerős, automata váltós dízelmotor duruzsol. Idei gyártmány, mindössze 400 kilométer van benne.

– A járművön természetesen van műholdas nyomkövető rendszer. Veszprémben az irányítás látja, hogy hol vagyunk, de azt is, hogy az autó bevethető-e, netán takarítjuk. Nem is kell rádióznunk, tudják, hogy merre járunk – magyarázza a mentőállomás vezetője. – Az előző autónktól abban is különbözik, hogy elöl három ülés van. Ez azért van, mert ha van szekundásunk – aki mentőtiszthallgató, vagy ápoló –, akkor ő is kimehet élesben. Erre eddig nem volt lehetőség.

A jármű idei gyártmány, mindössze 400 kilométerrel érkezett Zircre Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az autó táskákkal érkezett Budapestről, igaz, üresen, hiszen a felszerelés a zirci mentőké. Viszont azok is újak, mert tavaly és 2019-ben lettek beszerezve. Ez igaz a monitordefibrillátorra, az infúziós pumpára, a motoros szívóra vagy az érintőképernyős lélegeztetőgépre egyaránt. A fiókokban gyógyszerek, kötszerek, légútbiztosító is van, míg a fönt lévő pakkoknak külön szerepük van.

– Ez egy infúziómelegítő – mutatja Varga Gábor –, ebben oxigénadáshoz való eszközök vannak, ezek pedig már a kötszeres fiókok. Van traumatológiai táskánk, balesetnél ezt a sárga táskát vesszük ki. Ez a töltő pedig a betegtéri akkumulátort tölti, azaz két akksija van a Mercedesnek. Ez a benti a járműben lévő orvosi eszközöket tölti. Plusz a mentőnek van egy előmelegítő berendezése, így majd a téli hidegben nem hidegen kell indulnia a gépnek a bevetésekre.

Átmegyünk az autó másik oldalára, Varga Gábor mutatja a további csodákat. Az egységes védőfelszerelésnek meg kell lennie a mentőkön, minden személyzetnek duplán.

– Az ülés mögött találhatók az arcpajzsok, itt vannak a beöltözéshez szükséges overallok, fertőtlenítőszerek – mondja. – Ezt a Lucas típusú mellkasi kompressziós gépet három éve mutattuk be, amikor a másik autót kaptuk meg. Amikor újraélesztés folyik, ez a szerkezet átveszi a mi tennivalónkat.

Varga Gábor az esetkocsi felszerelését ismerteti Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az autó személyzete háromfős: egy mentőtiszt, egy mentőszakápoló és a gépkocsivezető. A zirci mentőállomáson mindenki szakdolgozó, míg a gépkocsivezetők közül négyen mentőtechnikusok, azaz őket be lehet vetni ápolói munkakörben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!