Szépségek

2022.08.20. 11:00

Veterán járműcsodák sorakoztak fel a fűzfői sétányon

Több országból érkezett, több mint 200 veterán autót és motort lehetett látni Balatonfűzfőn, a Sirály sétányon nemrég, amit Fejes Károly elnökletével a helyi Kreitli Ferenc Veterán Autós és Motoros Egyesület szervezett alkatrészbörzével, jármű szépségversennyel, játékos vetélkedőkkel, nosztalgia járattal.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A tömegeket vonzó rendezvényt, melyet 11. alkalommal szerveztek, Szanyi Szilvia polgármester nyitotta meg. A különleges járműveket szakmai zsűri értékelte, majd díjazta, és átadtak közönségdíjat is. A szervezők a közönséget babgulyással kínálták, amit gulyáságyúban főztek. Izgalmas és különleges élményt adott az időutazás, amit a rendezvénnyel összhangban, egy Csepel D420-as teherautó platóján, illetve egy régi Ikarus buszokon lehetett megtenni a városban.

-Mozgalmas és különleges esemény áll a Balatonfűzfői Kreitli Ferenc Veterán Autós és Motoros Egyesület tagjai, támogatói, segítői mögött, fogalmaztak a szervezők. Azt mondták, a nyitónapon mintegy 50 járművel indult útjára Balatonfűzfőről egy veterán főként motoros túra, amin néhány három és négykerekű jármű is részt vett. A résztvevők először Szentgálon, a Gépésztalálkozón kiállított ritkaságokat tekintették meg és élvezték a helyiek vendégszeretetét, majd az ajkai Bányászati Kiállítás izgalmas gyűjteményét ismerték meg, végül visszamotoroztak Balatonfűzfőre, ahol egy finom vacsorával és meglepetésprogrammal várták az egyesület tagjai a visszaérkezőket. Vigh Andrea, Liszt Ferenc-díjas magyar hárfaművész, érdemes művész szabadtéri koncerttel ajándékozta meg a jelenlévőket. Másnap fő attrakció, a Balatonfűzfői Veterán Jármű Találkozó volt, és a hajnali eső sem szegte a kiállítók kedvét, mert rekord számú kiállító, összesen 258 foglalhatta el helyét a Sirály sétány fái alatt. A motorok között lehetett látni a magyar motorkerékpár gyártás kezdeti időszakától a zárásig minden típust, Csepeleket, Pannóniákat, illetve BMW, Zündapp, Jawa motorokat. Az autók is különlegesek voltak, így a Volga GAZ 21, az amerikai és nyugat európai autók, mint a Ford T-modell, a Porsche, a Mustang és a Packard. Lehetett látni 1939-es évjáratú Skoda postakocsit a Csallóközből, mely jobbkormányos, mert jobb oldalon voltak a postaládák.

Kiállítottak még gyönyörűen felújított két és háromkerekű Jawa motort, amit a Csallóközből hoztak el, és a gépesítés kezdeti korszakából stabilmotorokat, gépeket, legidősebb stabilmotor 1900-ban készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!