Lókút

2015.09.02. 16:41

Nem kapnak esélyt a lókuti diákok?

Lókút - Miért nem kap esélyt az a nyolc kisiskolás, akiknek a szülei a helyi iskolába akarják járatni a gyereküket? – tette fel a kérdést olvasónk, Navratyil Jánosné.

Balla Emőke

Korábban hírt adtunk róla, hogy elfogytak a gyerekek, bezárt a két éve felújított lókúti iskola. Az iskolát fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egy évre felfüggesztette működését.

Navratyil Jánosné ötven éve itt végezte általános iskolai tanulmányait, egy akkor 25 fős osztályban. Itt tanított 1972 és 1982 között, s több nyáron készítette fel a leendő első osztályosokat a nyári napköziben. Most nagyon elszomorodott, hogy kis falujában megszűnik az iskola, mert két tanuló hiányzik létezéséhez.

„Megtett-e mindenki mindent azért, hogy ez a nyolc tanuló esélyt kapjon, arra, hogy helyben tanulhasson?” – kérdezi.

Ő ott kezdte általános iskolai tanulmányait, az első osztályban tanult meg magyarul beszélni. Ez egy sváb település volt, ahol akkor még a szülők, nagyszülők otthon csak így beszéltek. Szorgalmas osztálytársai közül kiváló emberek kerültek ki: a megye tanítói, tanárai, igazgatói, mérnökei.

Véleménye szerint egy falunak szüksége van arra, hogy élet zengje be az iskolát, s ne kongjanak a falak az ürességtől. A szép udvarra, a hősi emlékmű előtti anyák napi, március 15 –ei műsorokra ma is emlékszik, hiszen felejthetetlenek voltak.

Címkék#Lókút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!