Lovas

2015.03.10. 14:35

A Kilimandzsárón járt

Lovas - Afrika legmagasabb hegycsúcsát a Kilimandzsárót mászta meg két éve a veszprémi Nagy Pál, erről mesélt a faluházban tartott előadásán.

Nem tartom magam hegymászónak, de szeretek túrázni. Egy ilyen expedíciónál fontos a jó láb és tüdő, de leginkább a kitartás kezdte élménybeszámolóját Nagy Pál. A Kilimandzsáró rétegvulkán Tanzániában, az ország és egyben Afrika legmagasabb hegycsúcsa, 5895 méteres magasságával.

A Kilimandzsáró Nemzeti Park felkerült 1987-ben a Világörökségek listájára. Az ország lakosságának a fele a turizmusból él, az elmúlt harminc évben nagyon sok szálloda épült. A tömegközlekedés és a köztisztaság hagy némi kívánnivalót. A növényzet gyér és kopár, de találkozott ő is az örökké termő fával, mint annak idején Misi mókus is.

A helyi ételeket nem részesítette előnyben, több napon keresztül csirkecombot evett, amikor hazajött Magyarországra, fél éven keresztül nélkülözte ezt az ételt.

Nagy Pál( fent, balról a harmadik) és társai a Kilimandzsárón   Fotó: archív

Több útvonalon keresztül lehetett megközelíteni a Kilimandzsárót. Naponta kétszáz turista teljesíti ezt az embert próbáló expedíciót. A sikeres túrák alapja a megfelelő akklimatizáció. Erre lehet csak építkezni ebben a magasságban. Nagy Pálék a Kilimandzsáró meghódítása előtt megmászták a Mount Merut, hogy később ne jöjjön elő a hegyibetegség. A 4566 méter magas Mount Meru teljesítése után már lényegesebben könnyebb volt meghódítani Afrika legmagasabb hegycsúcsát. Az öt napos túra során teherhordók is a segítségükre voltak. Egy túrázóra 4-5 helyi ember jutott és cipelte a ruhájukat, ételüket, sátrukat.

Mint mondja, amikor felértek a csúcsra, az egy felejthetetlen élmény volt, bármikor visszamenne és teljesítené ismét ezt a távot. Mindössze fél órát töltöttek a Kilimandzsáró hegycsúcsán, mert a légnyomás és az oxigéntartalom a felére csökkent, valamint a -20 fokos hőmérséklet sem volt a legideálisabb. Visszafele még egy szafari túrán is részt vettek, megcsodálták Tanzánia élővilágát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!