Lovászpatona

2017.08.31. 19:15

Az összetartozás vidám napja Lovászpatonán

Patonai Kastélynap 2017 címmel rendezte meg hagyományos falunapját a helyi önkormányzat. Gazdag, színes programokon szórakozott együtt lovászpatonai lakos, hazatérő elszármazott, vendég, fellépő, néző egyaránt.

Civil Tudósítónktól

Az eseményre szép számban hazalátogattak az egykori lovászpatonaiak leszármazottai. Többek mellett itt voltak a 19. századi kántortanító, Horváth János dédunokái Budapestről és Sülysápról, Patonay (Pitying) József történész családtagjai Tatáról, Babics Endre pékmester családjának képviselői Debrecenből, valamint a százéves gyökereit fellelő egykori Szeglepusztai Cseh család budapesti leszármazottai. A környékbeli falvak, Vanyola, Nagydém, Nagytevel, Gecse és Pápa városának műkedvelő együttesei, civil szervezetei, kultúrcsoportjai fogtak össze a lovászpatonaiakkal, s adtak változatos, magas színvonalú, élvezetes műsort a kastélyparkban felállított rendezvénysátorban.

A lovászpatonai óvodások palotás tánca is nagy sikert aratott
Fotó: Némethné Tibold Szilvia

Volt foci, néptánc, operett, szalagos tánc, magyar nóta, nagytevel környéki népdalgyűjtemény, s a mindennapi kenyér szimbólumaként kenyérszentelés. Nagy sikert aratott az Erkelt és Kodályt idéző, lovagias hangulatú magyar társastánc, a palotás a lovászpatonai óvodások korhű előadásában. Bálint László lovászpatonai születésű szülész-nőgyógyász díszpolgárrá avatásának fényes ceremóniáját a KELLA Csellóegyüttes igényes zenéje kísérte. Lukács László és Kalmár Ede szavalatukkal emlékeket idéztek, s könnyeket csaltak a szemekbe. Közben a park évszázados fái alatt a Kassai Lo-vasíjász Iskola bemutatót tartott és példát adott kitartásról, emberségről, állóképességről. A helyi irodalombarát szakkör ismét remekelt kiváló előadásával. A falunap keretében átadták a Lovászpatonai Baráti Kör által alapított Patonay (Pitying) József-díj aranykeretes emléklapját és díszes serlegét a falu érdekében kimagasló tevékenységet nyújtó önkéntes aktivista, Bonnyai Miklósné Molnár Ibolya részére.

A könnyűzene kedvelői Kis Bódi Gusztinak és Tóth Tünde énekesnőnek tapsolhattak. A gyerekek és fiatalok kézműveskedéssel, csillámtetoválással, céllövészettel voltak elfoglalva, miközben a művészetek iránt érdeklődők lovászpatonai kötődésű festők, természetfotósok alkotásait, valamint a helyi kézművesszakkör népi művészeti ágakat reprezentáló terítőit, kosárkáit, hímzéseit vehették szemügyre. Emellett Kövecses-Varga Lajos, szintén lovászpatonai kötődésű mine-ralógus Európa-hírű ásványgyűjteményének fotóit is meg lehetett csodálni a kastélyban. A nap zárásaként az egybegyűltek színes-sziporkázó tűzijátékban gyönyörködhettek.

Bartha Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!