Malomsok

2016.10.02. 13:15

Ilyen volt régen egy menyegző

Malomsok - Eddigi hagyományos rendezvényeink mellett valami különlegeset, újat szerettünk volna nyújtani a lakosságnak, a nézőket is bevonva. Ebből a gondolatból született meg hagyományőrző menyegzőnk, amely a régmúlt idők lakodalmát idézte fel - mesélte a Naplónak Fintáné Dóra Mária, Malomsok polgármestere.

Polgár Szilárd

A Szent Mihály-nap keretében előadott falusi menyegző alapját egy korábban bemutatott színdarab adta. A malomsoki nyugdíjasklub korábbi vezetője egy 1885. évi kiadású verses füzetre bukkant a padláson, amely eredeti formában írta le a korabeli lakodalmas szokásokat. Ebből a klub egy előadást állított össze, amit közel húsz településen mutattak be. Ezek közül talán a legnevezetesebb a budapesti Vajdahunyad várában tartott bemutató volt.

Ez az előadás volt azalapja a 2016-os malomsoki hagyományőrző lakodalmas menyegzőnek, amin 40 fős szereplőgárda működött közre, a díszes ruhába öltöztetett ifjú párt pedig helyi fiatalok személyesítették meg. A menyegző a lányos háznál történt kikéréstől a menyasszonyi táncon át a lakodalom végéig mutatta be a szokásokat, a gyönyörű ruhákat.

A rendezvény leglátványosabb része a lovas kocsikon és gyalogosan vonuló nászmenet volt, amelyhez sokan csatlakoztak
Fotó: Polgár Szilárd

A rendezvény leglátványosabb része a lovas kocsikon és gyalogosan vonuló nászmenet volt, amelyhez sokan csatlakoztak, közben pedig régi lakodalmas nótákat énekeltek harmonikaszó kíséretében. A malomsokiak egy színdarab keretében idézték meg a régi lakodalmas szokásokat, énekeket, táncokat. A lakodalomban feltálalt ételek, torták, házi borok és szörpök a helyiek jóvoltából kerültek az ünnepi asztalra.

- Példaértékű volt a malomsoki lakosság érdeklődése, összefogása és a helyi nyugdíjasklub közreműködése abban, hogy a fiatalabb korosztály számára megmutassuk és átadjuk a régmúlt idő értékeit. A malomsoki hagyományőrző menyegző várakozáson felüli fogadtatást aratott, ehhez a sikerhez köszönöm mindenkinek a támogatását és segítségét - mondta elégedetten lapunknak Fintáné Dóra Mária.

Címkék#Malomsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!