Telekom Veszprém

2014.06.01. 10:40

A negyedik helyen végzett Veszprém jogi lépésekre készül, Momir Ilic a BL gólkirálya

A helyosztókkal folytatódott vasárnap a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője. A bronzmeccsen az MKB-MVM Veszprém KC ellenfele a Barcelona volt. A végig kiélezett, izgalmas mérkőzés hajráját a katalánok jobban bírták. Élőben tudósítottunk. Nyilatkozatokkal bővítve!

Horváth Gábor

FC Barcelona-MKB-MVM Veszprém
26:25 (9:10)

Köln, Lanxess aréna. V.: Gousko, Repkin (beloruszok). FC Barcelona: STERBIK - Juanin 2, RUTENKA 11 (7), Entrerrios, Sorhaindo, Gurbindo, Tomas. Csere: Morros, KARABATIC 4, Arino, Lazarov 3, SARMIENTO 6, Saubich. Edző: Xavi Pascual. MKB-MVM Veszprém KC: FAZEKAS - Ruesga 1, Vilovski 2, NAGY 5, Schuch, Terzic, Ugalde 1. Csere: Alilovic (kapus), Iváncsik T., ILIC 7 (4), CHEMA 4, Gulyás 2, Jamali 2, Iváncsik G. 1. Edző: Carlos Ortega.

Kiállítások: 0, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 8/7, ill. 6/4.

Szép kapusvédésekkel kezdődött a találkozó, érdekesség, hogy az egyik oldalon Fazekas Nándor, a másikon Sterbik Árpád kapott kezdőként lehetőséget. Fazekas mindjárt az első három katalán próbálkozást megfogta, köztük egy hetest is. Nagy és Ruesga góljaival a Veszprém lépett el, 6. perc: 0:2. Rutenka szépített büntetőből. 

Sterbik bravúrja után Rutenka egyenlített. Nem potyogtak a gólok, ami elsősorban a jó bakonyi védekezésnek, illetve a támadásban elkövetett technikai hibáknak volt köszönhető. A Barcelona nem pörgött túl magas hőfokon, Rutenka kivételével, rajta kívül senki nem volt eredményes a katalánoknál. Tovább folytatódott az állóháború és az iszonyatosan koncentrált védekezés, 16. perc: 3:3.

Mindkét szakvezető cserélt, de a játék nem sokat változott. A Barcelonába Rutenka hat gólnál járt, a többiek egynél sem, pedig a pályán volt már Karabatic és Lazarov is 20. perc: 6:6.

Az első nem Rutenka-találat meghozta a vezetést a spanyol együttesnek, Lazarov volt eredmény indításból, 24. perc: 7:6. Az MKB-MVM gyorsan fordított, de Sarmiento betörését Schuch nem tudta megakadályozni, gól és két perc lett az akció vége. Ortega becserélte Jamalit is, szinte már minden kispados a pályára került. Fazekas védett ismét nagyot, Jamali emberhátrányban volt eredményes, 28. perc: 8:9.

A bakonyiak nem játszottak hiba nélkül, ugyanakkor a védekezés továbbra is remekül működött, a katalánoknak minden egyes találatért alaposan meg kellett harcolniuk. Egygólos bakonyi előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

Kifejezetten jó hangulatú első félidőt látott a közönség, pedig egészen biztosan mindenki látott már ennél magasabb színvonalú első félidőt a csarnokban. Nem hullottak a gólok, nem készültek az év legszebb jelenetei közé beválasztandó videók. Ennek ellenére láthatóan mindkét csapat nyerni szeretne. Az edzők bátran nyúltak az eddig kevesebbet játszó kézilabdázókhoz, ők motiváltabbak az elsőszámú játékosoknál talán. A mérkőzés baráti hangulatban zajlik, Sterbik Árpinak szinte az összes veszprémihez volt már egy-egy jó szava, a szünetben Fazekas Nándorral cseverészett a kispadon.


Kiválóan kezdett a Veszprém, Gulyás lépett ki kétszer, majd Jamali lőtt a kapuba, 9:13. A Barca nem tudott mit kezdeni a bakonyi védekezéssel, a spanyolok időt kértek. Sarmiento és Rutenka révén össze is jött a szépítés nekik. Nem sokkal később egyre zárkózott a Barcelona, 12:13, ráadásul Sterbik kivédte Ilic büntetőjét és az ismétlést is kitornászta. Rutenka egyenlített, Nagy két percet kapott. Folytatódott a fej-fej melletti küzdelem. 

Iváncsik Tamás is hetes hibázott, 42. perc: 15:15. Nagy bombázott a kapuba, de Sarmiento egyből válaszolt. Az irányító meg is szerezte a vezetést a Barcelonának. A veszprémiek nyitott védelemmel álltak szemben,  a spanyolok igyekeztek gyorsítani a játékot, ez be is jött, 47. perc: 19:18. Sarmiento parádézott, ahogyan Sterbik is, igaz, a volt bakonyi hálóőr Nagy ismétlésénél tehetetlen volt, újra egyenlő volt az állás.

Alilovic váltotta Fazekast és két remek védést mutatott be. Ilic lövésével megint az MKB-MVM vezetett, 20:19. Juanin egalizált ezúttal, tíz perc volt hátra, s még nem dőlt el semmi. A Barca kissé váratlanul jutott kétgólos előnyhöz, 22:20. Lehetett volna három is közte, de Lazarov újabb próbálkozását Alilovic védte. Öt perccel a vége előtt a bakonyiak is megnyitották védekezésüket és Ilic találatával zárkóztak. Karabatic lőtt nagy gólt, majd ismét Ilic jött, büntetőből.

Felpörgött a meccs. Két perccel a vége előtt kettővel vezetett a Barcelona, 25:23. Sterbik védett, de Chema ismét megoldotta egyedül, 25:24. Egy perc maradt. Hihetetlen végjáték, a spanyolok támadtak, majd húsz másodperccel a vége előtt időt kértek. Passzív jelzésnél Karabatic engedte el és a labda utat talált Alilovic hálójába. Az utolsó pillanatban Nagy talált be, de ez már kevés volt A Barcelona lett a bronzérmes, a Veszprém negyedik.

Xavi Pascual: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy a tegnapi nehéz meccs utána talpra álltak. A mai meccs inkább a motivációról szólt, mint a taktikáról vagy a technikáról. Mindkét csapat 100%-on pörgött 60 percig. Mindhárom másik csapatnak gratulálok!

Juanin Garcia: - Szomorú vagyok, hogy csak a harmadik helyért játszottunk, nehéz volt egy olyan vereség után pályára lépni, mint a tegnapi. Természetesen jó érzés győzelemmel befejezni egy tornát.

Carlos Ortega: - Gratulálok a Barcelonának! A tegnapi szoros meccs után nehéz volt pályára lépni. Köszönöm a szurkolóknak, nagyon sajnálom, hogy végül a negyedik helyen végeztünk. Számunkra eljutni a FF hatalmas dolog, ez a kézilabdában a csúcs.

Gulyás Péter: - Azért még nagyon sokat kell dolgozni, hogy ezekben a szoros végjátékokban jobbak legyünk. Az utolsó percek eseményeit vissza kell nézni, addig nem szeretnék semmi mondani. A kézilabdázás legnagyobb tornája ez. Tanultunk ebből, az élesebb szituációkban mindenképpen jobban kell teljesítenünk.

Chema Rodrigez: - Nehéz egy ilyen vereség után pályára lépni. Az első félidőben kifejezetten jól játszottunk, de a másodikban már nem. Az utolsó pillanatig harcoltunk, de nem sikerült. A végén kicsit elvesztettem a fejemet, de nem a Barcelona meccs utolsó perce miatt vagyok igazán mérges, hanem azért, mert mindkét meccsen vereséget szenvedtünk. Nem jó érzés így elmenni nyári szabadságra.

Iváncsik Tamás: - Többet vártam a final fourtól. Pedig kifejezetten örültem, hogy a Kielt kaptuk, magunkat vertük meg tegnap, 18 indításgólt senki ellen sem lehet kapni. Mai meccsre inkább lelkileg volt nehéz ráhangolódni, mint fizikailag. Az jó érzés, hogy egy ilyen rangos tornán fejezhettem be veszprémi pályafutásomat. Ha visszagondolok majd erre az időszakra, akkor elsősorban a fantasztikus közönségünkre, csodálatos mérkőzésekre, 7 bajnoki címre, 6 kupagyőzelemre, KEK sikerre. Sokat kaptam ettől a klubtól, a várostól, az emberektől. Köszönöm.

Momir Ilic: - Először is gratulálok a Barcelonák. Veszprém számára nagy elismerés, hogy idáig eljutott. Tegnap rengeteg hibát vétettünk, ma egy kiváló Barcelona ellen jól játszottunk. Keményen játszottunk, sokkal jobban, mint tegnap. Harcoltunk a végletekig, megmutattuk, hogy mire képes a csapatunk. A második félidő elején nagyon jól játszottunk, de nagyon nehéz ezen a magas szinten teljesíteni sokáig. Kevés cserénk volt, és ez visszaütött. Az utolsó percben talán volt néhány olyan ítélet, ami nem nekünk kedvezett, de nem kell ezzel foglalkoznunk.

Nagy László: - Pozitívum, hogy a tegnapi vereség után mentálisan a csapat helyre rázódott. Egyetlen góllal maradtunk alul a Barca ellen. A végén érdekes ítéletek voltak, de ezzel nem szeretnék foglalkozni. Jó lett volna győzelemmel búcsúzni a FF-tól, jövőre talán jobban sikerül.

Schuch Timuzsin: - Meg kell tanulnunk, hogy egy ilyen hangulatú meccsen hogyan kell viselkednünk: mind a bírókkal szemben, mind pedig a pályán.

Fazekas Nándor: - Másfél hónap óta nem védtem. Az emberhátrányos kapuscserék miatt sokat kellett futnom, a 40. percre lemerevedtek a lábaim, ezért végül én kértem cserét. Úgy éreztem, hogy nem tudok a csapatnak akkora pluszt adni, ami győzelemhez segít minket. Talán ma a szerencsésebb csapat győzött, ráadásul ők már hozzá vannak szokva ezekhez a hangulatú mérkőzésekhez, ez hatalmas előny. A kezem már majdnem teljesen jól van, edzések után szokott egy kicsit fájni.


Férfi kézilabda BL - A Flensburg nyerte a négyes döntőt


Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti:

A Flensburg-Handewitt nyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, mivel a vasárnapi német házifináléban 30-28-ra legyőzte a THW Kiel együttesét.

A Velux EHF Bajnokok Ligáját az SG Flensburg-Handewitt csapata nyerte, miután 30-28-ra verték a THW Kiel csapatát Kölnben (Fotó: Komlósi Péter)



BL-döntő:
Flensburg-Handewitt (német)-THW Kiel (német) 30-28 (14-16)


A Veszprémen keresztül döntőbe jutott Kiel végig irányította az első játékrészt, a rivális futott az eredmény után. A szünet után erőre kapott a Flensburg - amely szombaton hosszabbítást játszott -, és az 50. percben már négy góllal vezetett (26-22). Keményen küzdött a Kiel, nem adta fel, a hajrá szoros lett, de a végén a flensburgi kapus, Mattias Andersson fontos pillanatokban védett remekül. 

A Flensburg - amely először volt tagja a négyes döntőnek - fennállása legnagyobb sikerét érte el.

A BL gólkirálya a veszprémi Momir Ilic lett 103 találattal.

Momir Ilic, az MKB-MVM Veszprém játékosa lett a 2014-es férfi kézilabda Bajnokok Ligájának gólkirálya (Fotó: Komlósi Péter)

Jogi lépésekre készül a Veszprém

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti:

Fonyó Károly, az MKB-MVM Veszprém klubelnöke jogi lépéseket helyezett kilátásba, hogy kivizsgálják a játékvezetők ténykedését a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntője után.

Fonyó Károly az MTI-nek a Barcelonával szemben elveszített bronzmeccset borzalmasnak nevezte, és hozzátette: a 20 ezres közönség is - amelynek nagy része német volt - hatalmas füttyszóval adott hangot nemtetszésének, így bírálva a fehérorosz bírópárost. 

"Lehetett volna esélye a csapatnak, de a külső körülmények befolyásolták a végeredményt, és nem tudtuk elérni célunkat. Jogi lépéseket teszünk, hogy kivizsgálják a játékvezetők ténykedését" - hangsúlyozta a klubelnök. 

Hozzátette: a kölni négyes döntő rendkívül jól szervezett esemény, és komoly eredmény, hogy a Veszprém első magyar csapatként eljutott oda. A szombati elődöntőről azt mondta, hogy a Kielnek az első félidőben "lejtett a pálya", ám a második játékrészben a Veszprém gyengélkedett, így juthatott a német csapat a fináléba.

 

Nem sikerült kiszurkolni

Veszprém – Több százan izgulták végig a döntőt a Veszprém Aréna előtt felállított kivetítő előtt. A kezdésre majdnem teljesen megteltek a sörpadok, a többség természetesen mezbe öltözve, vagy sállal a nyakában érkezett. Így tett Hajdú András is, aki abban bízott, hogy a veszprémieknek fontosabb a harmadik hely, mint a Barcelonának. A felek fej-fej mellett haladtak az első félidőben, a nézők mindenegyes veszprémi gólt tapssal és üdvrivalgással kísérték, de hasonló örömujjongás övezte a barcelonaiak elrontott támadásait is. Atomjaira szedjük szét őket, mondta optimistán Nagy Éva a szünetben, de gyorsan hozzátette, egyik csapat sem túl lelkes a szombati veresége után. A második játékrészben a kölni építők-építők skandálást az Arénánál is átvették a szurkolók, az utolsó tíz percre azonban mintha elfogyott volna a lendület a csapatból: a szurkolók is egyre többször legyintettek egy-egy rossz megoldás vagy a vitatható játékvezetői ítéletek miatt. A végeredményt csendes beletörődéssel vették tudomásul a szurkolók, akik végül a helyi műsorközlő javaslatára megtapsolták a lelkes, de az elődöntő után újra rendkívül pechesnek bizonyult együttest.

 


Vasárnap, 15:06:
Komlósi Péter: - Annak ellenére, hogy a két német csapat csak este hat órakor játssza a döntőt, majdnem teljesen megtelt a kölni aréna. Ezek szerint a helyeiket mégsem hagyja hidegen, hogy ki hozza el a harmadik helyet. Természetesen a leghangosabbak a veszprémi és a katalán szurkolók. Előbbieket Mosonyi Józsi mozgatta meg egy kicsit az imént.
Rövid műsor után jöhet a bemutatás, és a bronzmeccs!

 

Vasárnap, 14.20: Tegnap rengeteg kézilabda szurkoló járta Kiel városát. Mára csak többen lettek. Valaki városnézős, valaki pedig múzeumjáró programot szervezett magának. A legtöbben mégis az üldögélős időtöltés mellett döntöttek: a csapatmezben, sálakban, pólókban feszítő nők, férfiak, gyerekek ellepték az éttermeket, kocsmákat, pubokat. A dóm melletti sétálóutcán még egy gombostűt sem lehetett leejteni. 

Az Arénát még csak kevesen veszik célba, a németeket nyilván nem különösebben érdekli, hogy a Barcelona vagy a Veszprém végez az előkelő harmadik helyen a Bajnokok Ligájában. A magyarokat és a katalánokat viszont annál inkább. Kevesen kárognak már a tegnapi vereség miatt. Néhányan még mindig a játékvezetőket, vagy a gyengén játszó veszprémi kulcsjátékosokat okolják. Mára bizakodóvá váltak az MKB-MVM drukkerek, nagyon nem szeretne senki két vereséggel hazakullogni.

Igaz ez a játékosokra és Ortega edzőre is, akinek a legfontosabb feladata lesz, hogy motiválja és lenyugtassa a játékosait. Jó eséllyel egy fáradt, csalódott csapat lesz az ellenfelük, de ez a Barcelona még így is nagyon veszélyes. Egész biztosan lesz néhány motivált katalán játékos, akik viszont eldönthetik a maguk javára a párharcot. A bronzmeccset általában a kevésbé csalódott csapat szokta megnyerni, ez pedig minden bizonnyal a Veszprém. Nemsokára okosabbak leszünk
- írta Kölnben tartózkodó kollégánk, Komlósi Péter.

Vasárnap, 13:35: Helyszíni tudósítónk jelenti: Tegnap mindenki letargikus volt, de ma már visszajött a jó hangulat, inkább bizakodóak az emberek. A bakonyi drukkerek nem indultak haza, persze nem is így ismerjük őket, ugyanannyi szurkoló biztatja majd a csapatot, mint tegnap.

Vasárnap, 13:28: Az eredménytől függetlenül holnap 18 órai kezdettel szezonzáró ünnepséget tart a bakonyi klub - adta hírül az egyesület internetes oldala. A szurkolók a Veszprém Arénánál köszönthetik kedvenceiket.

Vasárnap, 13.14: Renato Sulic nem áll csapata rendelkezésére ma, a horvátot tegnapi piros lapja miatt eltiltották egy meccsre. Ortega edző viszont ezúttal bevetheti a korábban sérüléssel bajlódó, de a final fourt még bevállaló iráni átlövőt, Iman Jamalit. A keret másik maródija, Fazekas Nándor, aki szintén (kéztörése után)  vállalta négyes döntőt, de a Kiel ellen nem lépett pályára.

Vasárnap, 13:01: Csalódottság ide vagy oda, az biztos, hogy mindkét együttes motivált, ha már nem lett meg a finálé, szeretnék begyűjteni a bronzérmet. Mindkét oldalon akad olyan játékos, aki volt csapata ellen játszhat: a katalánoknál Sterbik Árpád és Kiril Lazarov, a bakonyi oldalon Nagy László és Cristian Ugalde, ugyanakkor Carlos Ortega mestert is komoly múlt (hat BL-serleg) fűzi a Barcához.


Városnézéssel melegítenek a Barcelona elleni meccsre (Fotó: Komlósi Péter) 

Nagy kérdés, a bronzcsata melyik résztvevője csalódottabb, a THW Kiel ellen dekoncentrált játékkal alulmaradó Veszprém, vagy a Flensburgtól hetesekkel kikapó Barcelona? Élő szöveges közvetítés, helyszíni felvezetéssel.

Ki gondolta volna, hogy ilyen párosítás lesz a Bajnokok Ligája harmadik helyéért rendezendő összecsapáson. A Veszprémet is, de főleg a Barcelonát a fináléba várta a szakma és a közvélemény. A katalánok talán még sem hiszik el, hogy kaphattak ki a Flensburgtól úgy, hogy nyolc perccel a vége előtt még tekintélyes előnyük volt. Ez a Veszprém malmára hajthatja a vizet, ahogyan az is, hogy szombaton a Barca játszott este, így kicsit fáradtabb lehet, mint a bakonyiak. Az összecsapás 15.15-kor rajtol.

 


Előzmény:

Lehűtött bakonyi kedélyek - A Barcelonával játszik a Veszprém a harmadik helyért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!