Monostorapáti

2015.04.07. 09:03

Tavaszt köszöntöttek a fiatalok

Monostorapáti - A természet tavaszi megújulásának és Krisztus feltámadásának jegyében idén is felelevenítették a településen a zöldágjárás hagyományát.

Tóth B. Zsuzsa

Mint azt Takács Péter polgármester elmondta a Naplónak, a helyi iskola néptáncos gyermekei megjelenítették a húsvétvasárnaphoz és más tavaszi vasárnapokhoz, például a Pünkösdhöz kapcsolódó énekes, kapus játékot, a zöldágjárást, a tavasz, a természet megújulása jelképét. Lányok és fiúk egyaránt vonultak. Régen ez egy remek alkalom volt arra, hogy a fiatal lányok megmutathassák magukat, hallassák énekhangjukat a falu minden tagjának.

Monostorapátiban is felelevenítették a zöldágazás hagyományát a helyi lányok és fiúk
Fotó: Taál István

A kapukat általában a legidősebb leányok kiváltsága volt tartani, ki is kellett ezt érdemelniük. Az apáti gyerekek a falu határából indultak, a főutcán és kisebb utcákban is hírül vitték a falu népének, a kíváncsiskodó helybelieknek, a menetet kísérő szülőknek, hogy az örök körforgás idén sem marad el. Kaput tartva, azon átbújva, énekelve értek el a templomig, ahol rövid, környékbeli párválasztó játékokból összeállított tánc-, illetve játékfűzést láthattak tőlük az érdeklődők. Végül a zöld ágakat a templomba, az oltár elé vitték. Ott Illés Sándor plébános megáldotta a virágzó ágakat, melyek nemcsak egy néphagyomány eszközei, kellékei, hanem az új élet, a feltámadás szimbólumai is. Ékes példája annak, hogyan kapcsolódhat össze a világi és az egyházi szál népszokásainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!