Nap képe

2011.01.13. 12:06

Kettős szivárvány a Grand Canyon felett

Kettős szivárványt fotózott Sipőtz Brigitta a Grand Canyon felett. Az esőcseppeken létrejövő közismert légköri jelenség során a megszokottól eltérően két szivárvány volt egy időben az égen.

Napló Online

A Grand Canyonban készült képeken egy halványabb és diffúzabb második szivárvány is megfigyelhető a Nappal ellentétes képzeletbeli pont (antiszoláris pont) körül 40-42 fokra húzódó, ív alakban megfigyelhető elsődleges vagy fő szivárványon kívül. Itt már fordított a színsorrend a fő szivárványhoz képest, mivel a vízcseppekben ide-oda verődő fénysugarak még egy alkalommal tükröződnek azok belső felületén - ezért a színsorrend megfordul. A két szivárvány között egy sötétebb terület is megfigyelhető, ezt Alexander-sávnak nevezik.





A legfényesebb szivárványok azokon a vízcseppeken jönnek létre, amelyek viszonylag nagyok, de nem annyira, hogy közel gömb alakjuk eltorzulna. A vízcseppek belsejében haladó és a csepp falán belül ide-oda tükröződő fehér napfény színeire bomlik. A legkevésbé a vörös árnyalatok változtatnak irányt, ezért vörös az elsődleges szivárvány külső pereme - majd innen befelé haladva egyre rövidebb hullámhosszú fénysugarak következnek a kék, illetve ibolyaszín felé közeledve.


Forrás: www.ozonenetwork.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!