Nap képe

2011.05.17. 14:03

Késik a madárvonulás

Ornitológusok több éves tapasztalata dőlt meg idén tavasszal. Ilyen még nem volt, hogy a hazánkba utolsónak érkező vonuló madarak afrikai és mediterrán vándormadarak akár másfél két hetes csúszással landoljanak a Kárpát-medencében.

ifj. Vasuta Gábor

 A legjobb példa a tövisszúró gébics, amely a megszokott menetrend szerint április végén már idehaza van, ekkor már gyakran láthatjuk az ágak végén üldögélő csodaszép hímeket. Idén még május közepén se voltak a költőhelyeken gébicsek. A sarlósfecskék szintén "megcsúsztak", a városi épületek körül - ahol fészkelnek - csak a napokban jelentek meg, pedig sok éves tapasztalat szerint május elején már a költőhely közelében "sivítva" repkednek.

 


 
A madárvonulás további érdekessége, hogy egy Tolna megyei település határában fekvő észak-dél irányú erdei völgy felett egy hete soha nem tapasztalt ragadozómadár vonulás részesei lehettünk. A légtér felett három óra leforgása alatt harmincegy példány darázsölyv vonult át, szinte "zsinórban" kisebb csapatokban követve egymást! A csapatban olyan megkésett átvonuló ragadozómadár is előkerült, mint a halászsas, amely nem költ hazánkban, csak tőlünk északabbra. Ilyentájt már ritkaság számba megy a megfigyelése, hiszen március idusán és április közepén vonul keresztül hazánk területén, igaz csak kis számban! Ugyancsak itt ezen a vonulási csatornán láttunk egy kékes rétihéját, amely szintén tőlünk északra költ és már bőven a költőhely felett illene nászrepülnie.
 
A karvalyposzáta is bő egy hetet "késett", április legvége helyett az elsők csak május nyolcadika körül jelentek meg. A vonulási menetrend szintén megkésett madara a színpompás gyurgyalag is, amely május közepén érkezett nagyobb számban, cirka két hetet késve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!