készültség

2018.05.07. 18:47

Földön, vízen, levegőben is biztosítják a cannes-i filmfesztivált

Idén is komoly biztonsági készültség közepette vonulnak majd a sztárok a vörös szőnyegre.

„A terrorfenyegetettség miatt idén is magas szintén kell tartani a biztonsági készültséget anélkül, hogy az az eseményt elrontaná” – mondta kedden Georges-Francois Leclerc, a dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa a francia sajtónak.

Az 70 ezer lakosú francia tengerparti kisvárost, amelynek lakossága a fesztivál 12 napjára megtriplázódik, először is a tenger felől védi a tengeri csendőrség tucatnyi hadihajója az Estérel-hegység és Antibes település között. A légteret és a francia Riviéra repülőtereit – beleértve a monacói helikopterleszállót is – a fesztivál idején fokozottan ellenőrzik és esténként átmenetileg rendszeresen teljes légtérzárat rendelnek el.

A legkomolyabb biztonsági készültség azonban a fesztiválpalota környékén van, amelyet a 2015-ös franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáihoz hasonlóan alakítottak ki.

A közeli Nizzában 2016. július 14-én 86 áldozatot követelő iszlamista merénylet miatt már tavaly megerősítette és láthatóbbá tette a francia rendőrség a biztosítást a fesztiválozók védelme érdekében. A múlt évhez hasonlóan a fesztiválpalotába idén is a repülőtereken is használatos biztonsági kapukon lehet majd bemenni és a táskákat is csomagröntgennel világítják át.

„A fesztiválpalota előtt többszöri átvizsgálás lesz, de megfelelő távolsággal ahhoz, hogy megőrizzük a fesztiváli hangulatot” – mondta Yves Daros, a cannes-i önkormányzati rendőrség vezetője.

A fesztiválpalota környékén 580 térfigyelő kamera működik és önkéntes megfigyelők is folyamatosan elvegyülnek a hömpölygő tömegben, ha bármi gyanúsat észlelnek, riasztják a rendőrséget. Ezen kívül

háromszáz, virágágyásokkal díszített egytonnás betontömbbel akadályozzák meg, hogy kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Pontos adatok közlése nélkül a prefektúra megerősítette, hogy a múlt évhez hasonló számban teljesítenek szolgálatot a köztereken felfegyverzett rohamrendőrök és járőröző katonák. Az önkormányzat annyit közölt, hogy melléjük 200 rendőrt és 50 biztonsági őrt mozgósítanak a fesztiválpalota környékén állandó jelleggel, akikhez mintegy száz önkéntes helyi is csatlakozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!