vád

2021.05.13. 16:00

Doppingolással gyanúsítják a 14-szeres paralimpiai bajnokot

Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a 14-szeres aranyérmes Sarah Storey-t azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, vagyis doppingolt.

Fotós: AFP

Amint arról a The Times beszámolt, a gyanú szerint Storey a 2012-es, londoni paralimpián

a számára terápiás szerként engedélyezett asztmaellenes szalbutamolt túladagolta, ezzel megsértette a tiszta versenyzésre vonatkozó előírásokat.

A brit kerékpáros szövetség kitért a konkrét válasz elől, csupán annyit közölt, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint a terápiás kivételekkel kapcsolatos adatok bizalmasak.

A Storey elleni vád sürgős kivizsgálását legfőképpen a lengyel paralimpiai bizottság szorgalmazza, már csak azért is, mert

a brit parakerékpáros a londoni játékokon három aranyat is a lengyel Anna Harkowska előtt szerzett meg.

A hörgőtágító hatású szalbutamolt gyógyszerként kis adagokban engedélyezték a sportbeli alkalmazásra, de nagyobb mennyiségben való használatát doppingnak tekintik.

Sarah Storey, aki bal kézfeje születése óta sérült, első paralimpiai címét úszásban nyerte az 1992-es olimpián. 2008 óta kerékpározik, és most, 43 éves korában kilencedik ötkarikás fellépésére készül Tokióban.

Forrás: MTI

Borítókép: Sarah Storey Londonban begyűjtött pár aranyat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!