Olaszfalu

2017.05.13. 10:00

Érzelmek viharában, megérintve a végtelent

Máhl Ferencet sokan csupán közéleti személyiségként ismerik – tizenhét évig volt faluja elöljárója, 2002-től-2010-ig a megyei közgyűlés tagjaként dolgozott – holott két verseskötettel is büszkélkedhet.

Müller Anikó Hanga

Már általános iskolás korában írt verset, szülőfalujáról, a Bakonyról, barátságról, a kamasz szerelemről. A kis bakonyi településen egész szívével, lelkével otthon van, itt vésődött be énjébe a természet harmóniája. Elvarázsolta, megihlette a Bakonyerdő zöldje, a fák, a susogó fenyvesek titkokat súgó hangja, földet mosdató tavaszi esők hangulata, a lankás mezőkön virító pitypang, tavaszi hérics, a bodza-, a mogyoróbokrok, vagy amint a kökény virága hófehér öltönyében mártózik a Nap fénylő köntösében, barkát virágoztat a langyos szellő, s fehér gyertyákat gyújtanak a májusi gesztenyefák. A falu végein strázsáló keresztek, az Eperjes tetőre menet kedves pihenőhelye a kereszteknél. Máhl Ferenc végtelenül érzékeny lelkületű, líráját átitatja a hazaszeretet, az ábrándozás, a remény, a sóvárgás, a kietlen magány, a vágyakozás, a barátság, az elválás, az elmúlás. A beteljesületlen vágy, az örök szerelem, a boldog szerelem, „léted teremti életem, arcom szemedben tündököl ajkaddal lelket lehelsz belém, mosolyod befonja a szívem, érintésed érzem szívem rezdülése itt van velem”.

A kötetbemutatón Máhl Ferenc – balról – Dr. V. Szabó Lászlóval Fotó: Müller Anikó Hanga

– E versekben a szív szólal meg, egyéni hangon. A szív érzékeny szerv, mely érzékeli a világ és benne sorsunk rezdüléseit, aki pedig hallja szíve néma hangját, az nem járhat messze az igazságtól. E versek az érzések, élmények, élettapasztalatok sokaságából születtek, melyek a gondolat szűrőjén át jutottak el a finom nyelvi kifejezésig. Minden vers egy ajándék, az őszinte, emberi szív ajándéka, s ugyanakkor egy csepp örökkévalóság. Költészetében kifinomult esztétikai érzék párosul erkölccsel, hittel, írja a jó barát, Dr. V. Szabó László irodalmár.

Mindkét kötetének címe lényének kifejezése, Érzések viharában, A végtelen érintése. „Szabadon érezni”, „tűz legyél, ha kell, a lélekben rejlő erőt keresd”, „megsebezte szívemet a világ”, „mélyen gyötör a kín, a kétely összetör”, „a végtelent megérintve szebb jövőt álmodok”, vallja. Hitvallása a becsület, a tisztesség, „ a hazug szónak miért van hitele, miért a tehetségtelennek van most az ideje, a hitvány miért rangosabb, a semmitmondó szó ma miért hangosabb?”. A bakonyi költő érzelemgazdag versei szépek, aktuálisak, élményt adóak.

– Akinek lelke pedig nem kérgesedett meg, akinek füle hallja még a lélek szavát, e verseket örömmel fogja olvasni, s meglehet, saját reményeire fog ismerni bennük, ajánlja az irodalmár jó barát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!