Olimpia

2012.07.31. 06:10

Olimpia - Mi történt kedden? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a keddi nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

 

Nyolcadik a 4x200 méteres gyorsváltó, amerikai siker

A Kozma Dominik, Cseh László, Bernek Péter, Kis Gergő összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó nyolcadik lett a londoni olimpia keddi versenynapján.

A bravúros teljesítménnyel finalista magyar négyes nem tudott újabb meglepetést okozni, s végig nyolcadik helyen volt, s végül 7:13.66 perccel fejezte be a döntőt.

A győzelmet az amerikai kvartett szerezte meg, így befutó embere, az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója, Michael Phelps 15. ötkarikás aranyának örülhetett, melyből ez volt az első Londonban, ahol eddig két ezüstöt gyűjtött. Az újabb érme egyúttal azt jelenti, hogy már nemcsak az aranyak tekintetében, hanem a medálok számában is minden idők legjobbja: Larissza Latinyina szovjet tornász tartotta az eddigi rekordot 18 dobogós helyezéssel, Phelpsnek viszont ez volt a 19.

Eredmények:
4x200 méteres férfi gyorsváltó, olimpiai bajnok:
Egyesült Államok (Ryan Lochte, Conor Dwyer, Ricky Berens, Michael Phelps) 6:59.70 perc
2. Franciaország (Amaury Leveaux, Gregory Mallet, Clement Lefert, Yannick Agnel) 7:02.77
3. Kína (Hao Jün (Hao Yun), Li Csün-csi (Li Junqi), Csiang Haj-csi (Jiang Haiqi), Szun Jang (Sun Yang)) 7:06.30
...8. MAGYARORSZÁG (KOZMA DOMINIK, CSEH LÁSZLÓ, BERNEK PÉTER, KIS GERGŐ) 7:13.66

Kis Gergő, a gyorsváltó tagja: "Örömúszás volt ez a részünkről, mert úgy vágtunk neki, hogy akárhányadikok is leszünk, a lényeg az, hogy olimpiai döntőben szerepelhetünk. A selejtezőben megelőztük például az oroszokat és a japánokat is, szerintem maximálisan elégedettek lehetünk".

 

Phelps minden idők legeredményesebb olimpikonja

Minden idők legeredményesebb olimpikonjává lépett elő kedd este Michael Phelps, az amerikaiak úszósztárja.

A 27 éves versenyző 200 m pillangón ezüst, a 4x200-as gyorsváltó tagjaként pedig aranyérmet nyert kedden Londonban, ahol korábban második lett a 4x100-as gyorsváltóval. Ezzel összesítésben már 19 ötkarikás éremnél tart, amelyből 15 arany, 2 ezüst és 2 bronz.

Az eddigi csúcstartó az olimpiák történetében Larissza Latinyina szovjet tornász volt, aki 1956 és 1964 között 18 medált gyűjtött (9/5/4).

 

Hosszú nyolcadik 200 vegyesen, Je Si-ven újabb aranya

Hosszú Katinka nyolcadik lett 200 m vegyesen a londoni olimpia keddi versenynapján.

A 400-on 2009-ben világbajnok, Londonban negyedik magyar úszó alig 45 perccel a 200 m pillangó elődöntője után ugrott ismét vízbe, s bár pillangón még jól tartotta magát, aztán láthatóan elfáradt, így fokozatosan visszaesett, s végül 2:14.19 perccel nyolcadikként csapott a célba. Egy nappal korábban 2:10.74 perccel jutott a fináléba.

Az aranyérmet a 400 vegyes bajnoka, a 16 esztendős kínai Je Si-ven (Ye Shiwen) nyerte.
Eredmények:
női 200 m vegyes, olimpiai bajnok:
   Je Si-ven (Kína) 2:07.57 perc
2. Alicia Coutts (Ausztrália) 2:08.15
3. Caitlin Leverenz (Egyesült Államok) 2:08.95
...8. HOSSZÚ KATINKA 2:14.19

 

Gyurta döntős 200 m mellen

Gyurta Dániel a második legjobb idővel jutott a szerda esti döntőbe 200 m mellen a londoni olimpia keddi versenynapján.

A szám kétszeres világbajnoka a második elődöntőben szerepelt, s 100 méterig - szokásának megfelelően - közvetlenül az élboly mögött tempózott, majd a táv második felében mindenkit lehagyva elsőként csapott a célba 2:08.32 perccel.

A 100-on negyedik Gyurtánál jobb időt (2:08.20) csak az első elődöntőben győztes brit Michael Jamieson ért el. Érdekesség, hogy a címvédő japán Kitadzsima Koszuke - éppen a Gyurta melletti pályán úszva - mindössze az ötödik idővel került a fináléba.

Gyurta Dániel: "Az utolsó húsz méteren már kiengedtem, úgyhogy van még tartalék" - nyugtatta meg Gyurta Dániel az érte szorítókat az MTI-nek nyilatkozva. "Holnap, úgy gondolom, hogy a győztesnek 2:08-on belül kell célba érkeznie. Hogy a két angol nagyon jó, azt tudtuk, és itt Londonban saját közönségük még spannolja is őket. Én azonban magamra figyelek, nem másra, arra, hogy technikailag jó legyek, és minden energiát kiadjak magamból".

 

Jakabos döntős, Hosszú 9. lett 200 pillangón

Jakabos Zsuzsanna kedden az ötödik legjobb döntővel jutott 200 m pillangón a szerda esti döntőbe a londoni olimpián, míg Hosszú Katinka ugyanebben a számban éppen lemaradt a fináléról, mivel kilencedik lett.

A 400 m vegyesen negyedikként zárt Hosszú az első elődöntőben 2:07.69 perccel negyedikként csapott a célba, a másodikban pedig Jakabos - nagyszerű hajrával - harmadikként 2:06.82 perccel.

Hosszú, aki ezúttal 32 századdal maradt le a fináléról, alig háromnegyed órával később a 200 m vegyes döntőjében is rajthoz áll.

Jakabos Zsuzsanna: "Azt hiszem, életem második legjobb idejét úsztam most, és még jobb is lehetett volna, ha a benyúlás sikerül. Kiúsztam magam, de holnap este megpróbálok tovább javulni, remélem, sikerül. Most nagyon boldog vagyok, mivel életem első egyéni döntőjét úszhatom olimpián".

 

Jakabos Zsuzsanna a legszebb

Felfigyelt Jakabos Zsuzsannára, s a világjátékok történetében talán a legszebb olimpiai versenyzőnek nevezte a magyar úszónőt az amerikai COED Magazine.

Az elsősorban az egyetemista férfiakat megcélzó szórakoztató újság internetes változata 83 fényképet közölt a Londonban már 3. olimpiáján szereplő magyar sportolóról. A mellékelt írás szerzője szerint elképesztő melléfogás, hogy a magazin figyelmét eddig elkerülte a brit fővárosban 400 méter vegyesben és 200 méter pillangón versenyző pécsi úszónő.

Hogy a hibát kijavítsa, az újság megígérte olvasóinak, hogy sokat fog még foglalkozni "az egyik legszebb lánnyal, akit valaha láttunk".

 

Phelps 200 pillangón is kikapott, dél-afrikai arany

A dél-afrikai Chad le Clos nyerte a 200 méteres pillangóúszást a londoni olimpia keddi versenynapján.

Le Clos az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb alakját, az amerikai Michael Phelpst győzte le rendkívül szoros küzdelemben, öt századdal. Végig a 14-szeres olimpiai bajnok vezetett, de riválisának a célnál "jobban jött ki a fal", így jobb benyúlásával nyert.

Phelps továbbra sem tud aranyérmet nyerni Londonban: korábban 400 m vegyesen negyedik lett, míg az amerikai 4x100 m gyorsváltó tagjaként szintén ezüstérmet nyert.

Eredmények:
férfi 200 m pillangó, olimpiai bajnok:
   Chad le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:52.96 perc
2. Michael Phelps (Egyesült Államok) 1:53.01
3. Macuda Takesi (Japán) 1:53.21

 

 

Napi két edzéssel készül a döntőre Berki és Hidvégi

Napi két edzéssel készül a londoni olimpia vasárnapi lólengés-döntőjére az aranyesélyes, kétszeres világbajnok Berki Krisztián, valamint Hidvégi Vid.

A magyar szövetség (MATSZ) keddi közleménye szerint Kovács István vezetőedző arról számolt be, hogy a szombati selejtező után a két tornász egy napot pihent, azóta a tréningeken a gyakorlatok különböző elemeit próbálja. Berkiék közben az olimpiai faluban - amikor tehetik - megnézik a tévében a magyar olimpikonok versenyszámait.

"Jól vagyok, az edzésekre és a fináléra koncentrálok Viddel együtt" - jelentette ki Berki. "Nincs semmi különös, tulajdonképpen minden úgy megy, mint egy világbajnokságon. Vasárnap még sétáltam egy nagyot az olimpiai falun kívül, az nagyon jólesett."

Hidvégi harmadikként, Berki ötödikként került be a selejtezőből a vasárnap délutáni fináléba.

 

Detre a 16., Berecz a 23. helyen

A vitorlázó Berecz Zsombor (Laser) a 23., a szörfös Detre Diána pedig a 16. helyen áll a keddi nap után a londoni olimpián.

A Weymouth-öbölben a két futam után 32. Berecz a harmadik részversenyben nagyot javított, az előkelő 11. helyen ért célba a 49 tagú mezőnyben. Jól sikerült a következő futam is, ezúttal tizenharmadikként futott be, így összetettben előrelépett a 23. helyre.

A szörfös Detre Dia egyenletes teljesítményt nyújtott a keddi bemutatkozás alkalmával: az első futamban a 16., a másodikban 17. lett a 26 induló közül, s ezzel a 16. helyről várhatja a folytatást..

A szintén szörfös Gádorfalvi Áron két futam után a 33. helyen áll.

 

Káté magabiztos győzelemmel nyolcaddöntős

A 64 kilós súlycsoportban szereplő Káté Gyula magabiztosan győzött első, keddi meccsén, így bejutott a legjobb 16 közé a londoni olimpia férfi ökölvívótornáján.

Az ExCel zsúfolásig megtelt bokszcsarnokában a 30 éves kispesti öklöző - akit bevonulásakor a lelátó több pontjáról is "Hajrá, Gyuszi!", "Kemény legyél, Gyula!" buzdítás fogadott - az egyiptomi Eszlam Mohameddel csapott össze. Az első menetben nem igazán érvényesült a kétszeres világbajnoki bronzérmes Káté akarata, s a három perc végén némi meglepetésre a 22 esztendős, nemzetközi eredményekkel még nem rendelkező rivális vezetett 3-2-re. A folytatásban aztán bátrabban kezdett támadni a magyar, s ennek meg is lett az eredménye, hiszen az utolsó pihenőre már az ő 9-7-es vezetésével vonultak el. A záró menet is Káté fölényét hozta, ezt a szakaszt 7-3-ra, a meccset pedig végül 16-10-re nyerte.

Káté, aki nyolc és négy éve is már a 32 között búcsúzott az ötkarikás boksztornán, a következő körben - szombaton délután - az általa a 2010-es moszkvai Európa-bajnokságon legyőzött, most pedig negyedik kiemelt olasz Vincenzo Mangiacapre ellen bokszolhat. Kettejük mérlege jelenleg 1-1.

"Az eredménnyel elégedett vagyok, bár Gyuszi egy kicsit feszülten kezdett" - mondta az MTI-nek Szántó Imre, Káté klubedzője. "Ez persze valahol érthető, hiszen ritka az olyan versenyző, aki már két olimpián is szerepelt, de még nem nyert meccset. Végül azonban szerencsére legyőzte önmagát, és sikerült nyernie. Az olasszal 1-1-re állnak, később majd egyenlíthet a rivális, de először reméljük, hogy Gyula kerül előnybe."

"Igaza van a mesternek, tényleg feszült voltam az elején, nem akartam most is az első fordulóban kiesni" - fogalmazott Káté. "A második menettől már kiengedtem, ráéreztem arra, hogy mit is kell csinálni. Jó formában érzem magam, remélem, hogy Mangiacapre ellen is győzni tudok." 
   
Eredmény:
férfi 64 kg, a 16 közé jutásért:
Káté Gyula-Eszlam Mohamed (egyiptomi) 16-10

A magyar ökölvívók közül a 75 kg-os Harcsa Zoltán győzelemmel kezdett szombaton, Varga Miklós pedig kiesett a 60 kg-osok vasárnapi első fordulójában.

 

Gádorfalvi a 33. helyen

A szörfös Gádorfalvi Áron két futam után a 33. helyen áll a londoni olimpián.

A férfi szörfösök 38 fős mezőnye kedden kezdte meg szereplését az ötkarikás játékokon a Weymouth-öbölben. Az ötödik olimpiáján induló Gádorfalvi az első futamban a 34., a másodikban pedig a 33. helyen ért célba, így összetettben a 33. helyen áll - egyelőre elmaradva a várakozásoktól. A harmadik és negyedik futamot szerdán rendezik.

Kedden szintén elkezdték a versenyt a női szörfösök, ahol Detre Diána képviseli a magyar színeket, valamint újra vízre szállnak a laseresek, itt Berecz Zsombor a 32. helyről várja a folytatást.

  

Kerber nagyon gyorsan legyőzte Babos Tímeát

A hetedik helyen kiemelt Angelique Kerber két játszmában legyőzte Babos Tímeát a londoni olimpia tenisztornájának második fordulójában.

A német játékos kedden 56 perc alatt kerekedett felül Baboson, a 19 esztendős magyar mindössze két játékot tudott nyerni a világranglistán hetedik helyezett riválisával szemben, így befejezte szereplését.

Az első szett 26, míg a második 30 percig tartott. Babosnak 21 nyerő ütése volt Kerbernek 17, viszont a ki nem kényszerített hibák tekintetében is a soproni teniszező volt a "jobb" 18 önhibát jegyeztek a neve mellé, a németnél ez a szám csupán három volt.

"Jól kezdtem a mérkőzést, szerintem jó volt az első néhány gém" - idézi Babost az a közlemény, amelyet a játékos menedzsmentje juttatott el az MTI-hez. "Az ellenfelem olyan jól játszott, hogy sansztalannak éreztem a találkozót. Egyszer sem kaptam ingyen pontot, mindenért meg kellett küzdenem. Próbáltam nyerőket ütni, így a hosszú labdamenetek végén általában én hibáztam. Lehetett volna jobb meccset is játszani. Összességében szép dolognak tartom, hogy a legfiatalabb résztvevőként egyesben mentem egy kört az olimpián. Remélem, hogy négy vagy nyolc év múlva ismét itt lehetek."

Ezzel már nincs magyar teniszező versenyben az olimpiai tenisztornán: Szávay Ágnes, illetve a Szávay, Babos duó az első fordulóban esett ki.
   
Eredmény, női egyes, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
    -----------------------------------------------------
Angelique Kerber (német, 7.)-Babos Tímea 6:1, 6:1



Fontos győzelem a dél-koreaiak ellen

A magyar válogatott fordulatokban gazdag mérkőzésen, a negyeddöntőbe jutás szempontjából fontos összecsapáson 22-19-re legyőzte az Ázsia-bajnok dél-koreai csapatot a londoni olimpia férfi kézilabdatornájának keddi, második fordulójában. 

A "halálcsoport" újabb ütközetében Mocsai Lajos szövetségi kapitány alakulata - amely a nyitókörben kikapott az Európa-bajnok dánoktól - az első negyedórában irányította a játékot, utána azonban átvette a vezetést a rivális. A második félidőben viszont már szinte minden jól működött, és Mikler Roland vezérletével sikerült begyűjteni az értékes két pontot.

Csütörtökön az éremesélyesek között számon tartott horvátok várnak a Mocsai-csapatra.

B csoport, 2. forduló:
Magyarország-Koreai Köztársaság 22-19 (7-9)
Copper Box, 8000 néző, V: Nacsevszki, Nikolov (macedón)
gól: Lékai 5, Császár 4/2, Iváncsik G. 4, Nagy 3, Zubai 3, Harsányi 1, Perez 1, Vadkerti 1, illetve Jeong J. 4, Jeong H. 4, Li J. 3/1, Ko 2, Eom 2, Ju 1, Jung 1, Park J. 1/1, Lim 1

A magyarok a dánoktól, a dél-koreaiak pedig a horvátoktól kaptak ki a vasárnapi nyitókörben, így a negyeddöntős remények megőrzése érdekében mindkét együttesnek roppant fontos volt a javítás.

A csarnokban nagy részt magyar szurkolók foglaltak helyet, így "hazai" pályán érezhette magát a csapat.

Átlövésgólokkal indult a meccs. Az Ázsia-bajnok sztárja, a 2,03 m magas Jun kiállítása alatt Park Csan Jung kapus brillírozott, miatta nem tudott meglépni a Mocsai-csapat. Lassan Mikler is belelendült, ettől kezdve nehéz volt gólt dobni, a magyarok négy, a rivális hét perc szünet után tudott eredményes lenni.

Nagy volt a rohanás, ebből következően sok hiba tarkította az összecsapást, majd 6-4-ről a 18. percben egyenlítettek a dél-koreaiak. A bírók engedték a kemény játékot, de ez egyik válogatottnak sem tetszett. Mocsai időt kért, mert a támadójáték nagyon megakadt, és a cserék sem hoztak új lendületet. Azonban így sem sikerült megakadályozni, hogy az ázsiaiak - először a találkozó folyamán - átvegyék a vezetést  (22. p: 7-6). A legnagyobb ziccerek is kimaradtak, mígnem Vadkerti 11 perces (!) gólcsendet tört meg.

A koreai gépezet sem működött megfelelően, ezért az ázsiai együttes edzője is időt kért. Még a szünet előtt Nagyot kiállították, majd a pihenőre kétgólos magyar hátránnyal vonultak öltözőbe a csapatok. Park és Mikler is remekül, 56, illetve 53 százalékkal védett.

A második játékrész elején Lékai szépített, Mikler pedig két büntetőt is védett. Harsányi egyenlített, míg Iváncsik Gergő révén megvolt a vezetés (38. p: 11-10). A 42. percben, 13-12-es hátrányuknál megpróbálták rendezni a soraikat a megroggyant dél-koreaiak, és több poszton is cseréltek. Az elképzelésük bevált, mert a visszatérő Park kapus szinte mindent fogott, és nem késett soká az újabb fordulat.

Emberelőnyben megint egyenlő lett az állás (16-16), folytatódhatott az öldöklő küzdelem a hátralévő szűk negyedórában. Iváncsik elkapta a fonalat, a többiek "tömték" labdával, ennek eredménye 18-16-os előny lett.

Az 52. percben, 19-16-nál harmadszor is magához kérte játékosait a koreai kapitány, ám Lékaival szemben nem volt ellenszer. A hajrára nagyon összeállt a magyar válogatott.

21-17-nél, az 57. percben Nagyot kiállították. Ezt a szakaszt 2-0-ra nyerték az ázsiaiak. Bő egy perc volt hátra, amikor Mocsai időt kért. Az izgalmakat Lékai labdalopása és gólja zárta le. A végén a "Szép volt, fiúk!" rigmus közepette vonult öltözőbe a magyar csapat.

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány: "A koreaiak játékstílusát Európában nem lehet modellezni, és igazából a meccs alatt kell észrevenni azokat a dolgokat, amiben jobbak tudunk lenni. Arra is kellett figyelni, hogy a mi játékunkat se ismerjék ki, ezért az utolsó negyedórában próbáltuk meg azt a kétirányítós szisztémát, ami révén sokkal többet futottunk be a védőik mögé labda nélkül, és ezekből jöttek a ziccerek. Az első félidő azért volt fájó, mert akkor még a ziccereket kihagytuk. A kapusuk ellen is sikerült meglőni azokat a pontokat, amiket nem nagyon tudott védeni. Óriási küzdelemben nyertünk!"
 
Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa: "A védelmünk nagyon jó volt, és azért volt izgalmas a meccs, mert elöl sokat hibáztunk. Sokat kell még javulnunk, de küzdeni nagyon tudunk."

Nagy László, a magyar válogatott játékosa: "Azzal tudtunk nyerni, hogy a második félidőben labda nélkül sokkal többet mozogtunk támadásban. A koreaiak nagyon kellemetlen stílusban játszanak, és idő kellett, mire kiismertük őket. Voltak hiányosságaink, de ezeket szépen lassan kijavítjuk, van rá idő."

 

Csoknyai kikapott és búcsúzott

Csoknyai László kikapott világbajnoki címvédő dél-koreai riválisától a cselgáncsozók 81 kg-os kategóriájának nyolcaddöntőjében, így helyezetlenül zárt a londoni olimpia keddi versenynapján.

A magyar dzsúdós értékelhető akció nélküli mérkőzésen két intésért járó jukóval szenvedett vereséget a négy éve, Pekingben második, a legutóbbi két vb-n pedig aranyéremig jutó Kim Dzse Bumtól.

"Mindent megtettem, harcoltam, mint egy oroszlán, de egy apró hiba miatt elment a meccs. Az edzőmmel is megbeszéltük, hogy ezt a hibát, mármint hogy egy nálam magasabb ellenféllel szemben lehajtsam a fejem, nem szabad elkövetnem, mégis megtörtént. Ha ez nincs, még az aranypontért küzdenénk. Remélem, ettől nem törik meg a csapat lendülete, és lesznek még további sikerek" - mondta az MTI-nek a találkozó után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója.
   
Edzője, Hangyási László annyit jegyzett meg: kár, hogy tanítványa már a verseny ezen szakaszában összeakadt a jónevű dél-koreaival, aki a mezőny egyik legjobb dzsúdósa, mert így nincs lehetőség a vigaszágra sem.

Csoknyai a magyar cselgáncscsapat első helyezetlen versenyzője Londonban, korábban ugyanis Ungvári Miklós (66 kg) ezüst-, Csernoviczki Éva (48 kg) pedig bronzérmet szerzett, míg Karakas Hedvig (57 kg) az ötödik helyen végzett.

Lapozzon a délelőtti eseményekért!

OLDALTÖRÉS: Ez történt kedd délelőtt



Gyurta remekelt, a férfi gyorsváltó döntős



Gyurta remekelt, a férfi gyorsváltó döntős



Gyurta remekelt, a férfi gyorsváltó döntős


Sikeres délelőttöt zártak a magyar úszók a londoni olimpia negyedik versenynapján: egyéniben négyből hárman továbbjutottak a selejtezőből, a férfi 4x200 méteres gyorsváltó pedig döntőbe került.

Utóbbinál maradva: a Kozma Dominik, Bernek Péter, Cseh László, Kis Gergő összetételű kvartett hatalmasat harcolt, s küzdőképességének meglett a jutalma, mivel 7:11.64 perces idejével nyolcadikként, még éppen befért az esti fináléba. Ehhez nyilván az is kellett, hogy a szakvezetés Kozmát visszaléptesse egyéni számától, a 100 m gyorstól, mert így kezdőemberként teljesen pihenten vághatott neki a megméretésnek.

 


   
Remekelt Gyurta Dániel is: előfutamos feladatának úgy tett eleget, hogy 2:08.71 perccel ő érte el a legjobb időt 200 m mellen - ahogyan az persze a versenyszám világbajnokától elvárható. Az ugyanebben a számban indult Molnár Ákos 2:12.42-vel 20. lett a 34 fős mezőnyben.
   
A női 200 m pillangón rajthoz állt két magyar magabiztosan került tovább a legjobb 16 közé: a vb-bronzérmes Hosszú Katinka a negyedik (2:07.75 p), míg Jakabos Zsuzsanna az ötödik időt (2:07.79) úszta. Hosszú így az esti programban két ízben is vízbe száll: előbb a 200 m pillangó elődöntőjében, majd háromnegyedóra múlva a 200 m vegyes döntőjében. A duplázással sportembert próbáló feladattal kell megbirkóznia.



Hosszú pillangón és vegyesen is úszik

Nem adja fel egyik számot sem a másikért Hosszú Katinka, aki így a londoni olimpia kedd esti úszóprogramjában rajtkőre áll a 200 m pillangó elődöntőjében, majd a 200 m vegyes döntőjében.

"Olyan keményen dolgoztam a döntőért 200 vegyesen, hogy elindulok majd ebben a versenyben is. Az ember életében ritkán adódik alkalom olimpiai döntőben úszni" - mondta Hosszú azt követően, hogy kedd délelőtt 200 m pillangón bejutott az elődöntőbe.

 


   
Az egyik szám feladásának lehetősége azért merült fel, mert a 200 m pillangó elődöntője és a 200 m vegyes döntője között csak háromnegyed óra van.
   
"Odateszem magam mindkét számban. A pillangó elődöntőjében legalább 98 százalék kell a döntőért, itt már taktikázni nem lehet. Mindent beleadok, lesz, ami lesz. Majd kiderül, hogy aztán mennyire tudom kipihenni magam a vegyesre."
   
Hosszú Katinka még elmondta, hogy edzőjével konzultálva döntött arról, mit vállal.



Középdöntős a Hirling, Varga evezős duó

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között szereplő Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős második lett keddi reményfutamában, így bejutott a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé a londoni olimpián.

A magyar duó csütörtökön 12 órától küzd majd a hatos fináléba jutásért a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney evezős és kajak-kenu központban. 

A 15 Celsius fokos, hűvös időben lebonyolított reményfutamban az első kettő közé kellett kerülnie Vargáéknak. Óvatosan kezdtek, 500 m-nél még csak a negyedik, 1000-nél pedig a harmadik helyen haladtak, s az utolsó 500 m-re is harmadikként érkeztek meg. A hajrájuk aztán - eltérően a vasárnapitól, amikor az előfutamban éppen a végén előzték meg őket a riválisok - remekül sikerült, s a görögök hajója mögött a második, továbbjutó helyen érkeztek a célba.
   
A magyar kettős harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zárt a duó, utána szét is vált, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.
   
A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos kettős már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.



Kikapott a magyar vízilabda-válogatott

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 11-10-es vereséget szenvedett Montenegrótól. A találkozón végig az ellenfél vezetett. A magyarok a nyitó körben is veszítettek, Szerbiától kaptak ki 14-10-re.  


   
Kemény Dénes együttese a harmadik fordulóban csütörtökön Románia csapatával találkozik közép-európai idő szerint 16:30-kor.



Gyurta a legjobb idővel elődöntős 200 m mellen, Molnár huszadik

Gyurta Dániel a legjobb idővel jutott a 200 méteres mellúszás elődöntőjébe a londoni olimpián, Molnár Ákos pedig a 20. helyen zárt.

A 100-on negyedik Gyurta, a szám kétszeres világbajnoka a harmadik futamban indult, és rendkívül magabiztos versenyzéssel, végig vezetve 2:08.71-es idővel diadalmaskodott.

"Nagyon jólesett az úszás, 2:09 körüli időre számítottam, még ennél is jobb lett - nyilatkozott az MTI-nek Gyurta. - Főleg saját magamnak kellett a futamgyőzelem, s minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Rendben volt az erőbeosztásom is, a végén tudatosan vettem vissza a temóból. Este szeretnék egyéni csúcsot úszni."

 


   
Ezt követően Molnár Ákos lépett rajtkőre, s 2:12.41 perccel hetedik lett.
   
Gyurta legnagyobb ellenfele, a címvédő japán Kitadzsima Koszuke 2:09.43-as idővel került az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 21:20-kor rendeznek.


Hosszú és Jakabos elődöntős 200 m pillangón

Hosszú Katinka összesítésben a negyedik, Jakabos Zsuzsanna pedig az ötödik legjobb idővel bejutott az elődöntőbe 200 méteres pillangóúszásban a londoni olimpián.

A 400 m vegyesen negyedik helyezett Hosszú a harmadik futamban indult, ahol 2:07.75 perces idővel második lett. Jakabos ezt követően, az utolsó előfutamban lépett a rajtkőre, és 2:07.79-es idejével harmadikként csapott célba. 

 



"Ez rendben volt, de este még keményebben kell úsznom. Az elődöntőt elvártam magamtól" - összegzett röviden Jakabos Zsuzsanna.
   
Az elődöntőket magyar idő szerint 20:57-től rendezik. 

 

Csoknyai győzelemmel kezdett

Csoknyai László magabiztos győzelmet aratott első meccsén, ezzel bejutott a cselgáncsozók 81 kg-os kategóriájának nyolcaddöntőjébe a londoni olimpia keddi versenynapján.

 

A magyar dzsúdós alig több mint három perc alatt, két vazari értékű akciót végrehajtva győzte le bemutatkozó meccsén a thaiföldi Putu Wiradamunggát.

"Ez jó bemelegítés volt a következő mérkőzésemre. A verseny még csak most kezdődik" - nyilatkozott az összecsapás után az Atomerőmű SE 24 éves sportolója.
   
Csoknyai a nyolc közé jutásért a dél-koreai Kim Je Bummal mérkőzik majd. A rivális négy éve, Pekingben ezüstérmes volt, emellett az előző két világbajnokságon megnyerte a súlycsoport küzdelmeit, azaz a magyar dzsúdósnak bravúr kell a győzelemhez.



OLDALTÖRÉS: A magyarok keddi programja



A magyarok mai programja



A magyarok mai programja



A magyarok mai programja

CSELGÁNCS 
10.30 óra: Csoknyai László férfi 81 kg 1 és 2. forduló

KÉZILABDA 
12.15 óra: Dél-Korea-Magyarország férfi B-csoport.

ÖKÖLVÍVÁS
15.45 óra: Káté Gyula férfi 64 kg 1. forduló

ÚSZÁS 
11.25 óra: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna női 200 m pillangó előfutam
11.47 óra: Gyurta Dániel, Molnár Ákos férfi 200 m mellúszás előfutam
12.17: férfi 4x200 m gyorsváltó előfutam, Magyarország

VITORLÁZÁS 
13 óra: Berecz Zsombor férfi laser 2 futam, Gádorfalvi Áron férfi szörf 2 futam, Detre Diána női szörf 2 futam

VÍZILABDA 
11 óra: Magyarország-Montenegro férfi B-csoport

 

Keddi előzetes - Javíthat a magyar férfi vízilabda- és kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda- és vízilabda-válogatottra fontos mérkőzés vár a csoportküzdelmek keddi, második fordulójában a londoni olimpián, míg az úszóknak éremszerzésre nyílhat lehetőség.

A kézisek saját hatosuk leggyengébbnek vélt alakulatával, a dél-koreai együttessel találkoznak. Azután, hogy vasárnap két góllal kikaptak az Európa-bajnok dánoktól, egy újabb vereséggel nagyon nehézzé válna számukra a negyeddöntőbe jutás, így rendkívül fontos a két pont begyűjtése.

- A továbbiakban is úgy lépünk pályára, hogy minden meccsen győzni szeretnénk. Motivált és nagyon egységes a társaság, hiszem, hogy sok örömet szerzünk lelkes szurkolóinknak - nyilatkozta lapunknak Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Kemény Dénes szövetségi kapitány vízilabdásai vasárnap a szintén Európa-bajnok szerbektől kaptak ki 14-10-re, javítási lehetőség egy másik kiváló gárdával, az idén Eb-ezüstérmes Montenegróval szemben kínálkozik.

Éremszerzésre leginkább az úszók lehetnek esélyesek, igaz, ehhez előbb a hétfő esti elődöntők során kell megfelelően szerepelniük. Ha Hosszú Katinka 200 m vegyesen, illetve Cseh László 200 m pillangón fináléba jut, kedden reális reményekkel szállhat harcba dobogós helyezésért. Előbbi világbajnokként negyedik lett 400 m vegyesen, utóbbi pedig nyilván már csak azért is javítani szeretne, mert a férfiak hasonló számában - nagy meglepetésre - lemaradt a döntőről. Női 200 m vegyesen még Verrasztó Evelyn, férfi 200 m pillangón pedig Biczó Bence is tagja lehet a döntő nyolcas mezőnyének.

Rajtuk kívül a délelőtti előfutamokban és az esetleges délutáni elődöntőkben küzdhet a továbbjutásért Kozma Dominik 100 m gyorson, Hosszú és Jakabos Zsuzsanna 200 m pillangón, a férfi 4x200 m-es gyorsváltó, továbbá a kétszeres világbajnokként aranyesélyes, 100-on negyedik Gyurta Dániel kedvenc számában, 200 m mellen, melyben rajta kívül Molnár Ákos is indul.

A cselgáncsozók menetelését figyelembe véve - mindhárom eddig szerepelt magyar legalább pontszerző helyen végzett - akár a 81 kg-os súlycsoportban érdekelt Csoknyai László is kellemes meglepetést okozhat, bár tény, hogy ő nem tartozik a kategória legjobbjai közé.

A bokszolóknál megkezdi szereplését a 64 kilós Káté Gyula, aki sikere esetén nyolcaddöntőbe jut, a vitorlázóknál pedig a két szörfös, Detre Diána és Gádorfalvi Áron mutatkozik be. Utóbbi sportág Laser kategóriájában Berecz Zsombor már a harmadik és negyedik futamban lesz érdekelt.

Evezésben a könnyűsúlyú kétpárok reményfutamában száll vízre a Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős, s nagy valószínűség szerint a teniszező Babos Tímea is pályára lép a női egyes második fordulójában, ahol ellenfele a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz.

 

A keddi műsor

A londoni olimpia keddi versenynapján - melyen 15 számban osztanak érmeket - második csoportmérkőzését játssza majd a magyar férfi vízilabda-, illetve kézilabda-válogatott.

július 31., kedd (éremosztás 15 számban):
-----------------------------------------
TOLLASLABDA (Wembley Aréna)
csoportmérkőzések:
9:30 ó: férfi és női egyes és páros, illetve vegyespáros

GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
nők, 2. forduló:
A csoport:
9:30 ó Hollandia-Japán
14:45 ó: Belgium-Kína
17 ó: Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság

B csoport:
11:45 ó: Dél-afrikai Köztársaság - Új-Zéland
20 ó: Argentína-Egyesült Államok
22:15 ó: Németország-Ausztrália

ÍJÁSZAT (Lord's Cricket Ground - Lord's Krikett Pálya)
10 ó: férfi és női egyéni, a 32 közé jutásért, nyolcaddöntőbe jutásért

KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
férfiak, 2. forduló:

A csoport:
15:30 ó: Litvánia-Nigéria
21 ó: Franciaország-Argentína
23:15 ó: Tunézia-Egyesült Államok

B csoport:
10 ó: Kína-Oroszország
12:15 ó: Ausztrália-Spanyolország
15:45 ó: Nagy-Britannia - Brazília

STRANDRÖPLABDA (Horse Guards Parade - A Királyi Lovastestőrség Laktanyája)
10 ó: férfi selejtező
12 ó: női selejtező

SPORTLÖVÉSZET (The Royal Artillery Barracks - Királyi Tüzérségi Laktanya) - 1
10 ó: férfi skeet alapverseny, 2. nap
15 ó: FÉRFI SKEET, DÖNTŐ

CSELGÁNCS (ExCeL központ) - 2
10:30: férfi 81 kg, előcsatározások (11:12 ó: CSOKNYAI LÁSZLÓ-Putu Wiradamungga (thaiföldi) - a 16 közé jutásért); női 63 kg, előcsatározások
17 ó: NŐI 63 KG, DÖNTŐ
17:10 ó: FÉRFI 81 KG, DÖNTŐ

EVEZÉS (Eton Dorney, Buckinghamshire)
10:30 ó: férfiak: négyes reményfutam, könnyűsúlyú négyes elődöntő, egypár negyeddöntő, kétpár elődöntő, könnyűsúlyú kétpár reményfutamok (11:30 ó: HIRLING ZSOLT, VARGA TAMÁS), nők: egypár negyeddöntő, kétpár reményfutam, könnyűsúlyú kétpár reményfutamok

RÖPLABDA (Earls Court)
férfiak, 2. forduló:

A csoport:
12:30 ó: Lengyelország-Bulgária
15:45 ó: Olaszország-Argentína
21 ó: Nagy-Britannia - Ausztrália

B csoport:
10:30 ó: Szerbia-Tunézia
17:45 ó: Egyesült Államok-Németország
23 ó: Brazília-Oroszország

KÉZILABDA (Copperbox)
férfiak, 2. forduló:

A csoport:
10:30 ó: Tunézia-Izland
15:30 ó: Nagy-Britannia - Svédország
22:15 ó: Argentína-Franciaország

B csoport:
12:15 ó: KOREAI KÖZTÁRSASÁG-MAGYARORSZÁG
17:15 ó: Szerbia-Horvátország
20:30 ó: Dánia-Spanyolország

ÚSZÁS (Vizesközpont) - 4
előfutamok:
11 ó: férfi 100 m gyors - 11:11 ó: KOZMA DOMINIK (5. futam)
11:23 ó: női 200 m pillangó - 11:31 ó: HOSSZÚ KATINKA (3. futam), 11:35 ó: JAKABOS ZSUZSANNA (4. futam)
11:40 ó: férfi 200 m mell - 11:48 ó: GYURTA DÁNIEL (3. futam), 11:52 ó: MOLNÁR ÁKOS (4. futam)
12:02 ó: férfi 4x200 m gyorsváltó - MAGYARORSZÁG (1. futam)

elődöntők, döntők:
20:30 ó: férfi 100 m gyors, elődöntő
20:41 ó: NŐI 200 M GYORS, DÖNTŐ
20:49 ó: FÉRFI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
20:57 ó: női 200 m pillangó, elődöntő
21:20 ó: férfi 200 m mell, elődöntő
21:43 ó: NŐI 200 M VEGYES, DÖNTŐ
21:51 ó: FÉRFI 4X200 M GYORSVÁLTÓ, DÖNTŐ

ASZTALITENISZ (ExCeL központ)
11 ó: női egyes, negyeddöntő
17 ó: női egyes, elődöntő
21 ó: férfi egyes, negyeddöntő

SÚLYEMELÉS (ExCeL központ) - 2
16:30 ó: NŐI 63 KG, A CSOPORT
20 ó: FÉRFI 69 KG, A CSOPORT

VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
férfiak, 2. forduló:

A csoport:
12:20 ó: Horvátország-Spanyolország
15:10 ó: Ausztrália-Kazahsztán
16:30 ó: Görögország-Olaszország

B csoport:
11 ó: MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ
19:20 ó: Szerbia - Nagy-Britannia
20:40 ó: Egyesült Államok-Románia

VÍVÁS (ExCeL központ) - 1
11:30 férfi tőr egyéni, 64-es tábla a negyeddöntőig
19 ó: férfi tőr egyéni, elődöntő, bronzmérkőzés, DÖNTŐ (20:40 ó)

LOVASSPORT (Greenwich Park) - 2
11:30 ó: LOVASTUSA CSAPATVERSENY, DÍJUGRATÁS, DÖNTŐ
15:30 ó: LOVASTUSA EGYÉNI VERSENY, DÍJUGRATÁS, DÖNTŐ

TENISZ (Wimbledon)
12:30 ó: férfi és női egyes (BABOS TÍMEA?), 2. forduló, férfi és női páros, negyeddöntő

VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset)
13 ó: férfiak: 49-es, Finndingi, Laser (3. futam: 15 ó, 4. futam: 16:15 ó) - BERECZ ZSOMBOR, szörf (1. futam 13 ó, 2. futam 13:45 ó) - GÁDORFALVI ÁRON, Csillaghajó, nők: Elliott 6 m, Laser Radial, szörf (1. futam: 15 ó, 2. futam: 15:45 ó) - DETRE DIÁNA

ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL központ)
14:30: férfi 49 és 64 kg, a 16 közé jutásért: KÁTÉ GYULA-Eszlam Mohamed (egyiptomi) 17 ó

KAJAK-KENU, SZLALOM (Lee Valley White Water Centre, Lee Valley Vadvízi Központ, Hertfordshire) - 1
14:30 ó: férfi C-1, elődöntő
16:06 ó: FÉRFI C-1, DÖNTŐ

LABDARÚGÁS (Newcastle, Manchester, Coventry, London - Wembley)
nők, 3. forduló:
E csoport:
20:45 ó: Új-Zéland - Kamerun, Coventry Városi Stadion
20:45 ó: Nagy-Britannia - Brazília, Wembley Stadion

F csoport:
15:30 ó: Japán - Dél-afrikai Köztársaság, Millennium Stadion, Cardiff
15:30 ó: Kanada-Svédország, St. James Park, Newcastle
    G csoport:
18:15 ó: Egyesült Államok-Koreai NDK, Old Trafford, Manchester
18:15 ó: Franciaország-Kolumbia, St. James Park, Newcastle

MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
16 ó: NŐI SZINKRONTORONYUGRÁS, DÖNTŐ

TORNA (North Greenwich Csarnok) - 1
17:30 ó: NŐI CSAPATVERSENY, DÖNTŐ

 

 Ez történt hétfőn, és így állt tegnap este az éremtáblázat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!