Olimpia

2012.08.06. 06:33

Olimpia - Mi történik hétfőn? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a hétfői nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

Montenegrói győzelem, csoportharmadik a Kemény-csapat

A papírformának megfelelően a montenegrói együttes simán legyőzte a házigazda brit csapatot, ezzel a magyar válogatott a B csoport harmadik helyezettjeként jutott a negyeddöntőbe a londoni olimpia férfi vízilabdatornáján.

Kemény Dénes együttese a nyolc között szerdán az olasz vagy a spanyol csapattal találkozik.
   
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, a csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe.

    Eredmények:
    férfi vízilabdatorna, 5. forduló:
    ---------------------------------
    B csoport:
Montenegró - Nagy-Britannia 13-4 (4-1, 4-2, 2-1, 3-0)
    korábban:
MAGYARORSZÁG-Egyesült Államok 11-6 (1-0, 5-2, 4-1, 1-3)
Szerbia-Románia 12-4 (3-0, 3-1, 4-0, 2-3)
    A csoport végeredménye: 1. Szerbia 9 pont, 2. Montenegró 7, 3. MAGYARORSZÁG 6., 4. Egyesült Államok 6, 5. Románia 2, 6. Nagy-Britannia 0

    korábban:
    A csoport:
Horvátország-Kazahsztán 12-4 (4-0, 1-1, 4-2, 3-1)
Ausztrália-Görögország 13-8 (3-2, 5-3, 3-1, 2-2)
    később:
20:40 ó: Spanyolország-Olaszország

A 21. helyen zárt a Czékus, Kiss műúszópáros

A szabadprogramot követően a 21. helyen fejezte be szereplését a Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a londoni olimpián.

Az ötkarikás újonc duó - amely a kötelező gyakorlat után is a 21. helyen állt - hétfőn 79.080 pontot ért el, ezzel összesítésben, 158.480 ponttal a 21. helyen zárta a viadalt.
   
A keddi fináléba a legjobb 12 páros jutott be, a legmagasabb pontszámot a világbajnok Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina orosz páros érte el.

A férfi vízilabdázók legyőzték az amerikaiakat

A magyar férfi vízilabda-válogatott legyőzte az Egyesült Államok csapatát az olimpia férfitornájának utolsó csoportfordulójában, így várhatóan a harmadik helyen végez, és az egyenes kieséses negyeddöntőben a másik hatos csoport második helyezettjével - a spanyol vagy az olasz együttessel - találkozik.


    Eredmény, B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Egyesült Államok 11-6 (1-0, 5-2, 4-1, 1-3)
-------------------------------------------------------
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Daniel Flahive (ausztrál), Georgiosz Sztavridisz (görög)

    Magyarország:
Szécsi Zoltán - Varga Tamás 1, Madaras Norbert 1, Kásás Tamás 1, Hosnyánszky Norbert 3, Biros Péter 2, Hárai Balázs, csere: Varga Dénes, Kiss Gergely 1, Szivós Márton 1, Varga Dániel, Steinmetz Ádám 1, Nagy Viktor (kapus) 

    Az amerikaiak góldobói:
Tony Azevedo, John Mann, Jeff Powers, Jesse Smith, Layne Beaubien, Peter Hudnut 1-1
   
A 2008-as olimpiai döntő "visszavágóján" a címvédő magyar együttes szerzett vezetést: miután az amerikaiak elfecsérelték az emberelőnyös helyzetük kínálta esélyt, az "ellenfórt" Hosnyánszky Norbert használta ki (1-0). Utána viszont hosszú percekig tartó gólcsend állt be, miközben az ötezres nézőtérről folyamatosan zúgott a csatakiáltás: "Magyarok! Magyarok!"
   
A második játékrész elején - cserébe a rendületlen szurkolásért - megszületett a második találat is: előny végén Steinmetz Ádám centerből húzta a hálóba a labdát, majd alig valamivel később Madaras Norbert hálószaggató lökete ért célba (3-0). Az amerikaiak nemigen találtak fogást, s még kevésbé rést a védelmen, az ellenakciót pedig Varga Tamás elemi erejű lövése és gólja zárta le (4-0). A negyed közepén ötmétereshez jutott a rivális, s élt is a lehetőséggel: 12 perc elteltével gólt lőtt. Válaszul újabb pazar figura következett, a befejezést Szivós Márton vállalta magára (5-1). Fórból szépítettek az amerikaiak, örömük azonban csak pillanatokig tartott, mert Biros Péter biztos kézzel értékesítette a magyar büntetőt (6-2). 
A nagyszünet után egy újabb háromszoros olimpiai bajnok, Kásás Tamás lőtte be az újabb jogos ötméterest (7-2), a harmadik amerikai találatra pedig rögtön egy Hosnyánszky-villanás következett (8-3). Nem csupán szépen, de eredményesen is játszott Kemény Dénes legénysége. Olyannyira, hogy a harmadik negyed finisében már hattal vezetett: fórból Kiss Gergely, a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes bombázott kíméletlenül a kapuba (9-3). Ötvenkét másodperccel az utolsó szünet előtt kezdett KO-jellegűvé válni az összecsapás: büntetőből a triplázó Hosnyánszky lőtt gólt (10-3).
   
A befejező nyolc percben emberelőny segített, de csak átmenetileg a tengerentúliakon, mert 10-4-nél Biros csapatkapitányhoz méltó, példamutató lövéssel zúzta szét az amerikaiak maradék hitét is (11-4). Fórból azért csak betaláltak ők is, méghozzá kétszer egymás után (11-6), de ez már nem osztott, nem szorzott.
   
Joggal zúgott a "Szép volt, fiúk!", két vereség és két győzelem után nyert, méghozzá végre meggyőző játékkal a magyar válogatott, amelynek csoportbli helyezése a Montenegró - Nagy-Britannia meccs (valószínűsíthetően délszláv sikert hozó) végeredményétől függ.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
    "Hogy mi változott? Visszaszereztük a biztonságunkat. Védekezni eddig is tudtunk, de a torna elején kaotikusan játszottunk, most viszont az első perctől jól ment a védekezés, úgy, ahogy az szokott az elmúlt másfél évtizedben. A csapat a győzelmet Zwack Péter emlékének ajánlja."

Deák Bárdos kikapott a nyolcaddöntőben


Deák Bárdos Mihály második, nyolcaddöntős mérkőzésén kikapott a kötöttfogású birkózók 120 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia hétfői versenynapján.

A 37 éves magyar versenyző a nála tíz évvel fiatalabb svéd Johan Euren ellen lépett szőnyegre a nyolc közé jutásért. Deák Bárdos kínai, míg Euren kazah birkózó ellen nyert első meccsén.

 


   
A nyolcaddöntőben értékelhető akció híján másfél perc elteltével a kékmezes svédnek kellett térdelő állást elfoglalnia. Deák Bárdos a rendelkezésére álló 30 mp alatt nem tudott vele mit kezdeni, így a 2010-ben Eb-bronzérmes Euren 1-0-ra nyerte az első menetet.
   
Hasonló volt a helyzet a második menetben, az eredménytelen tusakodás után Deák Bárdos ment le parterhelyzetbe. Hiába próbált menekülni, svéd riválisa összefogta, s megpörgette, amiért két pontot kapott, s ezzel megszerezte a győzelmet.
   
Az ötszörös vb-ezüstérmes, negyedik olimpiáján szereplő Deák Bárdos abban az esetben folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha Eugen bejut a döntőbe.


Sidi hatodik a kisöbű szabadpuska összetett számában

Sidi Péter a hatodik helyen végzett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában a londoni olimpia hétfői versenynapján.

A szám komáromi világ- és Európa-bajnoka az alapversenyben 1168 körrel - három társával együtt - a nyolcadik helyen zárt, és a szétlövésben drámai körülmények között, 0,1-es különbséggel végül beverekedte magát a nyolcas döntőbe. A hátránya viszont jelentős, 12 környi volt az élen álló olasz Niccolo Camprianival, a játékok légpuska számának ezüstérmesével szemben, de még a dobogótól is három körrel volt lemaradva.
   


Sidi jól kezdte a tíz, álló helyzetű lövésből álló finálét, négy lövés után a hetedik, hetet követően pedig a hatodik helyen állt. Innen viszont már nem tudott előrébb lépni az alapversenyben összeszedett hátránya miatt. A magyar sportlövő 101 körrel az egész fináléban a második legjobban célzott, ennek köszönhetően jött fel pontszerző helyre. A döntőben az utolsó lövésével végül az ezüstérmet megcsípő dél-koreai Kim Dzsong Hjun volt pontosabb nála.
   
Sidi 1269 körrel fejezte be a versenyt.
   
Az aranyérmet az alapversenyt nagy fölénnyel, 1180 körös olimpiai csúccsal megnyerő olasz Niccolo Campriani érdemelte ki.
   
Eredmény:
   
kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett, olimpiai bajnok:
    ------------------------------------------------------------
   Niccolo Campriani (Olaszország) 1278,5 kör (alapverseny: 1180 kör)
2. Kim Dzsong Hjun (Koreai Köztársaság) 1272,5 (1171)
3. Matthews Emmons (Egyesült Államok) 1271,3 (1172)
...6. SIDI PÉTER 1269,0 (1168)

 

Deák Bárdos bejutott a nyolcaddöntőbe

Deák Bárdos Mihály megnyerte első mérkőzését a kötöttfogású birkózók 120 kg-os súlycsoportjában hétfőn a londoni olimpián, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. A negyedik olimpiáján szereplő nehézsúlyú birkózó a kínai Liu Tö-li (Liu Deli) ellen lépett először szőnyegre az ExCeL központban. A statisztika és a rutin az ötszörös világbajnoki ezüstérmes, 37 éves Deák Bárdos mellett szólt azzal együtt is, hogy öt évvel fiatalabb ellenfele 2007-ben Ázsia-bajnok volt.

Az első másfél perc tusakodása után a kékmezes magyar birkózónak kellett lemennie térdelő helyzetbe. Bár ellenfele többször is megemelte őt, akciót nem tudott csinálni, így Deák Bárdos 1-0-ra nyerte a menetet.


   
A következő menetben viszont ugyanilyen arányban a kínai bizonyult jobbnak, kihasználva Deák Bárdos megcsúszását mögékerüléssel szerzett pontot.
   
A harmadik menetben másfél perc után jött a sorsolás, s megint Deák Bárdos került térdelő helyzetbe. Liu Tö-li azonban szabálytalanul keresett fogást rajta, a bíró ezért megintette, amivel a magyar birkózó nyerte ezt a szakaszt (2-0) és a meccset.
   
Deák Bárdos a nyolc közé jutásért a 2010-ben Eb-harmadik svéd Johan Eurennel találkozik, aki a kazah Nurmahan Tyinyalijev ellen nyert két menetben.

Sidi Péter szétlövésben döntős

Sidi Péter szétlövéssel jutott döntőbe a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában a londoni olimpia hétfői versenynapján.

A szám komáromi világ- és Európa-bajnoka az alapversenyben 1168 körrel - három társával együtt - a nyolcadik helyen zárt. A szétlövés során álló helyzetből öt lövést kellett leadni, s a magyar 48,2 kört ért el, amellyel ezt a szakaszt egyetlen tizeddel nyerte meg a dél-koreai Han Dzsin Szeop előtt.

Sidi fekvő helyzetben rosszul kezdett, 394 körrel mindössze a 33. helyen állt, igaz neki ez számít a leggyengébb 40-es szakasznak. Álló helyzetben viszont a mezőny egyik legjobbja volt 389 körrel, így összetettben feljött a második helyre, és már csak az erősségének számító térdelő helyzet maradt hátra. Az utolsó pozícióban, ha nem is kezdett jól - 98, illetve 97 kört lőtt az első két tizes sorozatban -, úgy tűnt, biztos éremesélyesként jut a fináléba, az utolsó két tizes sorozatban azonban egyformán 95 kört ért el, ezzel a döntőbe jutása is veszélybe került.
   
Az alapversenyt 1180 körös olimpiai csúccsal az olasz Niccolo Campriani nyerte, de a második helyen álló amerikai Matthew Emmons előnye már "csak" négy kör Sidivel szemben, a harmadik francia Cyril Graff pedig három körre van tőle.
   
A 33 éves magyarnak ez már a harmadik, egyben utolsó és legfőbb száma Londonban. Korábban légpuskában a 14. helyen végzett, míg a kisöbű szabadpuska fekvő számában éppen szétlövésben maradt le a döntőről, s 11. lett.
   
A nyolcas döntő 14:45-kor kezdődik.


Márton Anita kiesett súlylökésben

A súlylökő Márton Anita búcsúzott a selejtezőben hétfőn a londoni olimpia atlétikai versenyén.

A 23 éves, első olimpiáján szereplő Mártonnak 18,48 méteres egyéni csúcsa közelében kellett volna dobnia, hogy esélye legyen a döntőbe jutásra. A tavalyi fedett Eb-n ötödik atléta 16,29 méterrel mutatkozott be, majd 17,04-re és 17,48-ra javított, a fináléhoz legalább 18,45 m kellett volna. Márton összesítésben a 24. helyen végzett.

"Kicsit bátortalanul kezdtem, az első dobást elizgultam" - nyilatkozott Márton Anita. "Az edzések alapján többet vártam magamtól, 18 méter fölé akartam kerülni. De nem vagyok elkeseredve, nagy nevek is kiestek."

Kazi Tamás és Márton Anita kiesésével hétfőn már nem érdekeltek a magyarok az Olimpiai Stadionban. Kedden 110 m gáton Kiss Dániel és Baji Balázs áll rajthoz, a női gerelyhajítás selejtezőjében pedig Juhász Vanda indul.

Negyeddöntős a férfi kézilabda-válogatott

Bejutott a negyeddöntőbe a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, miután a csoportkör hétfői zárásán kiélezett küzdelemben 26-23-ra győzött a szerbek elleni ki-ki mérkőzésen.

A szerdai negyeddöntőben a pekingi ezüstérmes izlandiak várnak a magyarokra.

B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Szerbia 26-23 (9-11)
Copper Box, 7500 néző, v: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
Magyarország: Fazekas - Harsányi 5, Nagy L. 2, Császár 7/1, Zubai, Ilyés 1, Iváncsik G. - cserék: Schuch 1, Mocsai 9, Vadkerti, Putics, Lékai 1
a szerb gólszerzők: Prodanovic 6, Ilic 5/1, Nikcevic 4, Sesum 3, Stankovic 3, Vujin 2

Egyszerű volt a képlet: ha a magyarok nyernek, bejutnak a negyeddöntőbe és szerdán a másik csoport első helyezettjével, a pekingi olimpián ezüstérmes izlandiakkal találkoznak. Minden más esetben a két volt veszprémivel, Sesummal és Vujinnal, valamint a szegedi Prodanoviccsal felálló szerbek lépnek tovább.

Idegesen, eladott labdákkal kezdett mindkét csapat, a magyarok egy kicsit előbb nyugodtak meg, a 4. percben 2-0-ra vezettek. Amint magukhoz tértek a szerbek, feljavult a védekezésük, ezáltal pedig fordítottak (4-3). Elsősorban Prodanovic remekelt: az első 12 percben négyszer volt eredményes. A magyarok még emberelőnyük alatt sem tudtak közelebb férkőzni, negyedóra elteltével 7-5-ös hátrányban álltak.

Ezután a két kapus, Fazekas és Stanic pillanatai következtek, Ilyés és Zubai kiállítása alatti kettős emberhátrányban a magyar kapus megfogta Vujin hétméteresét is. Több ok azonban nem volt az örömre, mert támadásban hasztalan próbálkozott a magyar együttes. Mocsai aztán kilencperces gólcsendet tört meg (7-9), de változatlanul kimaradtak a ziccerek, annak is örülni kellett, hogy csak két gól volt a különbség a szünetben.

A második félidőben egy újabb emberelőnyben feljött a magyar együttes 12-11-re, ám ahogy kiegészültek a szerbek, hamar dobtak két gólt. Mocsai elkapta a fonalat, gyorsan duplázott, így megint szoros lett az állás. A 38. percben Harsányi találata az egyenlítést jelentette (14-14). A fordítás ekkor még azért maradt el, mert Császár bombájába "belenézett" Stanic, akit aztán ápolni kellett.

Negyedórával a vége előtt 17-16-ra vezettek a szerbek, ám a kiválóan teljesítő Mocsai Tamás révén sikerült fordítani (18-17). Az utolsó tíz perc 21-18-as magyar vezetésről kezdődött, ekkor Császár adott lendületet a csapatnak. Négy perccel a vége előtt, 24-21-es magyar vezetésnél még utolsó időkérésével próbálta felrázni együttesét a szerb kapitány, de Mocsai ismét megvillant, majd ugyan kiállították, de Nikcevic a kapufát találta telibe, s ezzel elérhető közelségbe került a győzelem.

A szerbek a végén szépítettek, az utolsó percben - Mocsai Lajos szövetségi kapitány időkérését követően - azonban egy tökéletesen megjátszott figurából Nagy László betalált, ezzel eldőlt a meccs.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Sorsdöntő mérkőzésen tudtunk mind védekezésben, mind támadásban átlagon felüli teljesítményt nyújtani. Erre a találkozóra tettünk fel mindent. Szerencsére a csapat remekül játszott. Ebből a halálcsoportból az Ázsia-bajnok dél-koreaiakat és az Eb-ezüstérmes szerbeket legyőzve jutottunk a legjobb nyolc közé. Borzasztóan boldog vagyok, mert másfél-két hete nagy feszültségben dolgoztunk, és most végre átszakadt egy lelki gát. A folytatás sem lesz könnyű, az izlandiak a legutóbbi olimpián másodikak voltak, a válogatottjuk magja pedig megmaradt, játékosaik a világ legjobb klubjaiban szerepelnek. Fiam mai teljesítményéről csak annyit, az élet plusz ajándéka, hogy együtt lehetünk az olimpián, és egy ilyen fontos meccsen kiemelkedően teljesített. Hogy belül mit érzek, maradjon az én titkom."

Mocsai Tamás: "Fontos mérkőzés volt nagy téttel. Örülök neki, hogy jó napom volt, és segíthettem a válogatottnak. Ismerte egymást a két csapat, játszottunk a felkészülés során is, és úgy tűnik, mi jobban felkészültünk belőlük."

Nagy László: "Küzdelmes meccs volt, végre védekezésben is azt nyújtottuk, amit tudunk, még ha igazából csak a második félidőben voltunk is elég hatékonyak. Megérdemelten nyertünk, kellett hozzá egy nagyon jó védekezés, kapusteljesítmény, elől pedig Mocsai Tomi és Császár klasszis játéka."

Császár Gábor: "A tornán voltunk gödörben, de tudtuk, hogy ma nyernünk kell. Amit megbeszéltünk és elterveztünk, azt sikerült végrehajtani. Köszönjük a szurkolóknak, hogy bíztak bennünk, kitartottak mellettünk és erőt adtak nekünk."

OLDALTÖRÉS: Hétfő délelőtti események

 

 

 

Kazi Tamás kiesett 800 méteren

Kazi Tamás kiesett a 800 méter előfutamában hétfőn a londoni olimpia atlétikai versenyén.

A 27 éves futó a harmadik futamban többek között a világbajnoki ezüstérmes szudáni Abubaker Kakival együtt rajtolt. A hét futamból az első három-három helyezett mellett a további három legjobb időt elérő folytathatta szereplését a középdöntőben.

Az idei eredményeket tekintve Kazi futamában hatan is jobb idővel rendelkeztek nála, így leginkább taktikai versenyben és jó hajrában reménykedhetett. A 2009-es és a tavalyi világbajnokságon is elődöntős Kazi igyekezett tartani a lépést a többiekkel, az élen a szudáni futó diktálta a tempót. A célegyenesbe a magyar atléta a hatodik helyen fordult, s innen nem tudott előrébb jönni, 1:47.10 perccel, idei legjobbjával ért célba. Ez az idő azonban kevés volt a továbbjutáshoz.

"Ennyi volt benne" - összegzett a sportpályafutását labdarúgóként kezdő Kazi. - "Sajnos nem tudtam olyan állapotba kerülni, hogy továbbjutásra esélyes legyek, de egy olimpián természetesen megpróbáltam azért mindent. Ismertem a futamot, tudtam, hogy iramot fogunk menni, egy jó időben reménykedtem. A végén, az utolsó 100-150 méteren, ahol nemzetközi szinten a 800 méter elkezdődik, nem tudtam ritmust váltani."

Vajda is bejutott a döntőbe

A kenu egyesek 1000 méteres számában címvédő Vajda Attila az előfutam után a középfutamban is második lett, így a papírformának megfelelően továbbjutott a szerdai nyolcas döntőbe a londoni olimpia hétfői versenynapján.

A Pekingben és tavaly, a szegedi világbajnokságon is győztes 29 éves versenyzőt szűk másfél órával első pályája után ismét a rajthoz szólították, a középfutamban az első négy hely ért finálét. A piros-fehér-zöld hajpántban versenyző magyar mellett a német Sebastian Brendel, az üzbég Vagyim Menkov, a spanyol David Cal és a lengyel Piotr Kuleta pályázott eséllyel a négy közé kerülésre. Vajda a táv során ellenőrzése alatt tartotta ellenfeleit, leginkább arra figyelt, hogy a továbbjutást érő helyek valamelyikén végezzen, s végül jó hajrával a német Sebastian Brendel mögött ért célba.

A hétfői versenynapon még a Dombi Rudolf, Kökény Roland 1000-es kajakos duó, valamint az 500-as női kajaknégyes szállt vízre magyar részről, ez a két egység - megspórolva a középfutamot - az előfutamból győzelemmel egyből a szerdai döntőbe került.

Kedden a férfi kajaknégyes, Kozák Danuta (K-1 500 m) és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó (K-2 500 m) versenyének előcsatározásait rendezik a Dorney-tavon.

Döntőben a Dombi, Kökény duó és a női kajaknégyes

Dombi Rudolf és Kökény Roland kajakpárosa 1000 méteren és az 500-as női kajaknégyes is megnyerte hétfői előfutamát, így mindkét egység bejutott a szerdai döntőbe a londoni olimpián.

A győzelem mindkét számban automatikusan finálét ért.   

A friss Európa-bajnok Dombi, Kökény kettős - a fiatalság és a rutin kombinációja, Kökény ugyanis 36, társa pedig 25 éves - a 12 egységet felvonultató mezőny második előfutamába kapott besorolást. Dombinak plusz erőt adhatott, hogy barátnője, az úszó Verrasztó Evelyn is ott szorított neki a lelátón. A magyarok a portugálokkal vívtak nagy csatát az első helyért, és végül magabiztosan - a portugálok megbillenését is kihasználva - nyertek.

"Mindenképpen erős pályát terveztünk, de arra nem számítottunk, hogy a portugálok ilyen nagy erőbedobásra késztetnek bennünket. Kemény menet volt" - nyilatkozott az MTI-nek Dombi.

"Még szoknunk kell a körülményeket, a hideg, kissé kemény vizet, de szerdáig lesz időnk gyűjteni a kilométereket" - mondta Kökény, aki arra a kérdésre, hogy mi a cél a döntőben, viccesen azt válaszolta, hogy minél előbb szeretnék elérni a célvonalat.

"És ha lehet, minél több ellenfelünk előtt" - tette hozzá Dombi.   

A Szabó Gabriella vezette Szabó, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású női kvartett a házigazdák, valamint a kínaiak, a franciák, az ausztrálok és a szerbek hajójával küzdött meg első pályáján. A magyarok - akik júniusban, a zágrábi Eb-n a harmadik helyen zártak - a britekkel voltak csatában, de már féltávnál is vezettek, a célig pedig tovább növelték előnyüket, és a férfi kajakpároshoz hasonlóan fölényes sikert arattak. Figyelmeztető jel lehet ugyanakkor számukra, hogy a másik futamot a nagy rivális németek több mint négy másodperccel jobb idővel nyerték.

"Én úgy érzem, hogy jó pályát mentünk, és nagyon fontos volt, hogy a középfutamban már ne kellejen vízre szállnunk, hiszen Danusának és Katinak tartalékolnia kell az erejét a másik számára is. A döntőig már nem tudunk együtt evezni, de gyakoroltunk eleget, úgyhogy bizakodó vagyok" - mondta a parton az olimpiai újonc Fazekas Krisztina.

Vajda második hellyel kezdett

A kenu egyesek 1000 méteres számában címvédő Vajda Attila második lett előfutamában, így a papírformának megfelelően továbbjutott a középfutamba a londoni olimpia hétfői versenynapján.   

A 13 fős magyar kajak-kenu csapatból elsőként a szegedi kenus mutatkozott be a Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol már az előcsatározásokra is megteltek a lelátók. A versenyzők ideális időben, 20 Celsius fokban, szűrt napsütésben és viszonylagos szélcsendben kezdhették meg a küzdelmeket.

A C-1 1000 méteren címvédő és világbajnok, 29 éves Vajda azzal a tudattal szállt vízre, hogy semmiképpen nem juthat egyből a döntőbe - az első öt került a középfutamba -, úgyhogy leginkább bemelegítésként foghatta fel első futamát, amelyben a francia Mathieu Goubel mögött ért célba. A piros-fehér-zöld hajpántban versenyző magyar 12:14-től folytatja a középfutamban, a szám döntőjét pedig szerdán rendezik.

A hétfői versenynapon még a Dombi Rudolf, Kökény Roland 1000-es kajakos duó, valamint az 500-as női kajaknégyes száll vízre magyar részről.

OLDALTÖRÉS: A hétfői műsor

 

 

 

Sidi aranyért lő, a kézilabdázók a negyeddöntőért küzdenek

Sidi Péter kedvenc számában, a kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett számában az aranyéremért száll harcba, míg a férfi kézilabda-válogatott a negyeddöntős szereplésért küzd meg a szerb együttessel a londoni olimpia hétfői napján.

Sidinek ez már a harmadik fellépése lesz Londonban - légpuskában 13., a kisöbű szabadpuska 50 méteres fekvő versenyében pedig 11. lett - de a komáromi lövőnek a hétfői a legjobb száma, ebben világ- és Európa-bajnokként várja a viadalt.

A férfi kézilabdázók egy győzelem és három vereség után az ugyanilyen mérleggel álló, idén Európa-bajnoki ezüstérmes szerbekkel találkoznak ki-ki meccsen. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata - rosszabb gólkülönbsége miatt - csak győzelemmel juthat a legjobb nyolc közé.

A címvédő férfi vízilabdázókra szintén az utolsó csoportmérkőzés vár, de Kemény Dénes együttese már negyeddöntős. Az Egyesült Államok elleni találkozón csak az dől el, hogy harmadik, vagy negyedik helyen lép tovább.

Hétfőn az utolsó versenyben maradt magyar bokszoló, a 75 kilós Harcsa Zoltán éremért lép ringbe, ugyanis ha a negyeddöntőben legyőzi a brazil Florentino Falcaót, akkor legrosszabb esetben is harmadik lesz.

A birkózóknál a kötöttfogásúak 120 kilós súlycsoportjában érdekelt, negyedik olimpiáján szereplő, ötszörös világbajnoki ezüstérmes Deák Bárdos Mihályt szólítják a szőnyegre, először, a 16 közé jutásért a kínai Liu Tö-li (Liu Deli) vár rá.

A kajakosok és kenusok is megkezdik szereplésüket az ötkarikás játékokon, az első versenynapjukon a C-1 1000 méteren címvédő Vajda Attila, a K-2 1000 méteren éremesélyes Dombi Rudolf, Kökény Roland páros és az aranyéremre pályázó Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina női kajaknégyes száll vízre az előfutamokban.

Atlétikában a súlylökő Márton Anita szerepel a selejtezőben, Kazi Tamás pedig a 800 méter előfutamában áll rajthoz.

 

A hétfői műsor

A londoni olimpia hétfői versenynapján - melyen 18 számban osztanak érmeket - Sidi Péter kedvenc számában, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyében szerepel majd.

    augusztus 6., hétfő (éremosztás 18 számban):
    --------------------------------------------
    magyar vonatkozású program:
    SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 2
10 ó: férfi kisöbű szabadpuska, 3x40 lövéses összetett, alapverseny - SIDI PÉTER
10 ó: férfi trap alapverseny, 2. nap
14:45 ó: FÉRFI KISÖBŰ SZABADPUSKA, DÖNTŐ
17 ó: FÉRFI TRAP, DÖNTŐ

    KAJAK-KENU (Eton Dorney, Buckinghamshire)
10:30: férfiak: K-1 1000 m, előfutamok, középfutamok, C-1 1000 m, előfutamok - 10:54 ó: VAJDA ATTILA (1. futam), középfutamok, K-2 1000 m, előfutamok - 11:18 ó: DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND (2. futam), középfutamok, nők: K-4 500 m, előfutamok - 11:39 ó: SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA (1. futam), középfutamok

    KÉZILABDA (Copper Box)
    férfiak, 5. forduló:
    A csoport:
12:15 ó: Argentína-Tunézia
17:15 ó: Izland - Nagy-Britannia
22:15 ó: Franciaország-Svédország
    B csoport:
10:30 ó: MAGYARORSZÁG-SZERBIA
15:30 ó: Dánia-Koreai Köztársaság
20:30 ó: Spanyolország-Horvátország

    ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion) - 5
11 ó: férfi diszkoszvetés, selejtező
11:05 ó: női 100 m gát, előfutam
11:45 ó: női súlylökés, selejtező - MÁRTON ANITA
11:50 ó: férfi 800 m, előfutam - KAZI TAMÁS (3. futam)
12:50 ó: női 1500 m, előfutam
20 ó: NŐI RÚDUGRÁS, DÖNTŐ
20:15 ó: NŐI SÚLYLÖKÉS, DÖNTŐ
20:20 ó: női 200 m, előfutam
21:15 ó: női 400 m gát, elődöntő
21:45 ó: FÉRFI 400 M GÁT, DÖNTŐ
22:05 ó: NŐI 3000 M AKADÁLY, DÖNTŐ
22:30 ó: FÉRFI 400 M, DÖNTŐ

    VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
    férfiak, 5. forduló:
    A csoport:
11 ó: Kazahsztán-Horvátország
12:20 ó: Görögország-Ausztrália
20:40 ó: Spanyolország-Olaszország
    B csoport:
15:10 ó: Románia-Szerbia
16:30 ó: MAGYARORSZÁG-Egyesült Államok
19:20 ó: Nagy-Britannia - Montenegró

    BIRKÓZÁS (ExCeL) - 3
14 ó: férfi kötöttfogás 60 kg, előcsatározások az elődöntőig, 84 kg, előcsatározások az elődöntőig, 120 kg, előcsatározások az elődöntőig - 14 ó: DEÁK BÁRDOS MIHÁLY - Liu Tö-li (kínai), a 16 közé jutásért
18:45 ó: férfi kötöttfogás 60 kg, 84 kg, 120 kg, vigaszág, bronzmérkőzés
19:46 ó: 60 kg, DÖNTŐ
20:21 ó: 84 KG, DÖNTŐ
20:56 Ó: 120 KG, DÖNTŐ

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: női 51 kg, 60 kg, 75 kg, negyeddöntők
21:30 ó: férfi 60 kg, negyeddöntő, férfi plusz 91 kg, negyeddöntő, férfi 75 kg, negyeddöntő - 22:45 ó: HARCSA ZOLTÁN-Florentino Falcao (brazil)

    MŰÚSZÁS (Vizesközpont)
16 ó: páros, szabadprogram - CZÉKUS ESZTER, KISS SZOFI


    nem magyar vonatkozású program:
    SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 1
20 ó: FÉRFI 105 KG, A CSOPORT

    GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
    nők, 5. forduló:
    A csoport:
14:45 ó: Japán-Kína
17 ó: Koreai Köztársaság-Belgium
20 ó: Nagy-Britannia - Hollandia
    B csoport:
9:30 ó: Új-Zéland - Németország
11:45 ó: Egyesült Államok - Dél-afrikai Köztársaság
22:15 ó: Argentína-Ausztrália

    KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
    férfiak, 5. forduló.
    A csoport:
12:15 ó: Tunézia-Litvánia
15:30 ó: Franciaország-Nigéria
23:15 ó: Argentína-Egyesült Államok
    B csoport:
10 ó: Ausztrália-Oroszország
17:45 ó: Nagy-Britannia - Kína
21 ó: Spanyolország-Brazília

    RÖPLABDA (Earls Court)
    férfiak, 5. forduló:
    A csoport:
10:30 ó: Ausztrália-Lengyelország
15:45 ó: Olaszország-Bulgária
17:45 ó: Nagy-Britannia - Argentína
    B csoport.
12:30 ó: Oroszország-Szerbia
21 ó: Egyesült Államok-Tunézia
23 ó: Brazília-Németország

    ASZTALITENISZ (ExCeL)
11 ó: női csapatverseny, elődöntő
15:30 ó: férfi csapatverseny, elődöntő
20 ó: férfi csapatverseny, elődöntő

    VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset) - 2
13 ó: férfiak: 49-es, 470-es, LASER, ÉREMFUTAM, nők: LASER RADIAL ÉREMFUTAM

    LOVASSPORT (Greenwich Park) - 1
15-18:30 ó: díjugratás, egyéni selejtező, CSAPATVERSENY DÖNTŐ

    TORNA (North Greenwich csarnok) - 3
    szerenkénti döntők:
15 ó: FÉRFIAK, GYŰRŰ
15:50 ó: NŐK, FELEMÁSKORLÁT
16:41 ó: FÉRFIAK, UGRÁS

   
    KERÉKPÁR (Velodrome) - 1
17 ó: férfiak: sprint, elődöntő, nők: Omnium (repülőverseny, 20 km-es pontverseny, kieséses verseny), sprint, negyeddöntő, futamok az 5-8. helyért
18:43 ó: FÉRFI SPRINT, DÖNTŐ

    LABDARÚGÁS (London, Manchester)
    nők, elődöntő:
18 ó: Franciaország-Japán, London, Wembley Stadion
20:45 ó: Egyesült Államok-Kanada, Manchester, Old Trafford

    STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
19 ó: férfi negyeddöntő

    MŰUGRÁS (Vizesközpont)
20 ó: férfi 3 m selejtező

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!