Olvasó

2010.01.25. 13:18

Svindlerekkel a depresszió ellen

Csalnak, lopnak, hazudnak. Két férfi és egy nő. Paul, a megtévesztőművész nagy dumás, Alex, a matematikus titkos trükkjeiről híres, Jess meg szexis és szélhámos. Persze ez így mind nem igaz. (Jess azért bombázó!) Aztán vannak a balekok, akiket átvernek. Ez viszont így igaz.

Kellei György

A Svindlerek menő angol sorozat a Spektrum Televízióban. S szerintem a legjobb gyógyszer a téli depresszió ellen, felpörgeti a lustálkodó vérkeringést, eltereli kártékony gondolatainkat, elég egy epizód, máris felfrissülünk tőle. Hogy miért? Egyrészt azért, mert hajmeresztő ötletekkel szedik rá a pénzre, nyereségre áhítozó népet. Kis befektetéssel nagyot kaszálni, az az igazi üzlet. Ilyenkor dagad a hiszékenység és apad az óvatosság, az elővigyázatosság. A Svindlerekben rejtett kamerák dolgoznak, a rászedett áldozatok valóságosak, a csalik, a trükkök egyelőre tréfák.

Paul, Jess és Alex mindjárt 4500 fontot zsebel be egy társaságtól, amelynek tagjai tátott szájjal nézik Alex vizuális memóriáját. A svéd Stieg Larsson bűnügyi trilógiájának hőse, Lisbeth Salander is megirigyelné Alex mutatványát; egy pakli francia kártya 208 lapját memorizálja. Persze a szomszéd szobából egy kamerán keresztül követik a lapokat és súgnak Alexnek. S irány az erre a célra berendezett privát kaszinó, ahol a csalás miatt kitör a balhé, mindenki kereket old, a hamiskártyások és a cinkosok egyaránt, sőt a kaszinót is kiürítik. Nyereség semmi, de a 4500 font is eltűnt, a balekok átkozódnak, a fejüket fogják. Aztán jön a megkönnyebbülés: csak hecc az egész. De hát bármikor megtörténhet.

A várandós Jess és párja, Alex fizetés nélkül kisétál egy áruházból is, alaposan rászedik a biztonsági őrt és a technikát. Elleshetjük azt is, hogyan kell feltörés nélkül autót szerezni. A zseniális átverések jók arra, hogy nagyokat röhögjünk saját hülyeségeinken. Az önmagunk ellen irányított káröröm soha nem árt. Jobb egy hideg zuhanynál. A történetek tanulságosak, és nem letörnek, inkább felvillanyoznak. Ugyanakkor önbizalmat is adnak: a mi eszünkön aztán nem járnak túl, mi nem megyünk lépre, bennünket nem vihetnek be az erdőbe. Ez nem más, mint tévhit - az ördög svindlije. Elhiteti velünk, hogy létezik. Jó lesz vigyázni!

Címkék#Svindlerek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!