Olvasó

2010.05.12. 04:11

A kedvenc kakas

Zsolt tizenöt esztendős. Pár éve még alig lehetett vele szót érteni. Oda sem figyelt, ha beszéltek hozzá, senki és semmi nem tudta lekötni a figyelmét.

Gajdos József

Hetedikes koráig csak az édesanyja mindennapos segítségével, gyenge eredménnyel gyötrődött egyik osztályból a másikba. Bejegyzések sorakoztak az ellenőrzőjében, kezelhetetlen volt az órákon és azon kívül.
Agresszivitására jellemző játékot választott, naphosszat csúzlival, légpuskával lődözte a verebeket, galambokat. Uralta az egész családot, különösen az öccsét. Mindennek úgy kellett történni, ahogy ő, a harcos akarta. Erőszakos volt és trágár, szüleit sem kímélve. Akik aggódva, kétségbeesetten latolgatták - vajon milyen jövő vár rá ilyen természettel?

Egy napon a hihetetlenül energikus gyerek bekíváncsiskodott a kézilabdázók edzésére. Megtetszett neki a sport, rendszeres edzésre fogta magát. Ügyes volt, kiderült, van hozzá tehetsége. Serdülőként az ifisták között kezdte szórni a gólokat. A cingár fiú egyre erősödött, mind jobban ment neki a játék. Aztán a tanulás is. Belekóstolt a pályán a siker ízébe. Nyolcadikban már egyedül készült az órákra, és a négyes tanulók közé küzdötte fel magát. Ezek után nem lehetett kétséges, hogy tovább tanul a közeli kisváros egyik középiskolájában.

A sportolást sem hagyta abba, ifjúsági játékosként az előmeccseken dobálja a gólokat, és utána rendszeresen a felnőttek közt spílerkedik. Emellett a szakközépiskolában a küzdősportba is belekóstolt. De még mindig futja másra az energiájából. Falusi portájukon állatokat nevel. Néhány nyúl után jöttek a díszbaromfik: kopasznyakú, gatyás, bóbitás és kendermagos tyúkok - csak ősi magyar fajták. Tarka kacsák, gőgös libák is színesítik a baromfiudvart. Büszkén mutatja az állatait - köztük a kendermagos kedvencet -, miközben sorolja, hogy a múltkori vásárban mi mindent eladott és mennyit keresett vele.

Az állatokhoz reggel hatkor kel, iskolába menet előtt ellátja őket, majd az esti edzés után ismét ők következnek. Újabban vett egy kis keltetőgépet, a csirkéket nevelgeti, eladja. A bevételből takarmányt vásárol, legutóbb egy használt kismotorra is futotta. Most ezzel jár edzésre.

Szóval csinál mindent, aminek csak a közelébe kerül. Jut rá ideje, hiszen otthon nem tanul. Úgy figyel az órákon, hogy nincs rá szüksége. Így is színjeles mindenből. Lehiggadt, beszélgetni lehet vele. Komolyan. Tele van tervekkel, ötletekkel. Már tudja, mi lesz, ha majd leérettségizik. Sőt, a diploma utáni évek is összeálltak a fejében. Céltudatos, remek srác lett belőle, szinte már kész felnőtt! Csupán arról nincs fogalma, hogy mi lesz a kedvenc kendermagos kakasával, ha ő elkerül otthonról.

Címkék#kakas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!