Olvasó

2011.01.11. 15:01

Átköltöztethető stadionok

Szokatlan kérés érkezett a 2012-es londoni olimpia rendezőihez. A brazil Sao Paolo városa szeretné megvásárolni a játékokra elkészülő majdani sportcsarnokot, melyben a kosárlabda mérkőzéseket rendezik.

Novothny Ottó

Néhány esztendő használat után pedig természetesen újabb költözés vár a sportlétesítményre, de már országon belül: ezúttal Rió de Janeiróba települne az épület és így a 2016-os olimpián szinte hazai pályán játszhatnának a kosarasok. Az tény, hogy a mobil olimpia alapos változásokat eredményezne a helyszínek szempontjából. Az angol fővárosba ugyanis már harmadszor kerültek az ötkarikás játékok (1908, 1948 után).

Európában tehát a gazdaságilag számításba vehető városok között már réges-régen körbeért a mutatvány, különösen, ha tudjuk, hogy a jövő évi játékok másik nagy esélyese Párizs volt. A részben vándorolimpia azonban így olyan helyekre is eljuthatna, melyek egyébként tökéletesen esélytelenül pályáznának. Például Budapestre, hiszen a nyertesnek csak az infrastruktúrát kellene kialakítani és máris jöhetne a sportvilág.

Egyébként még egy probléma megoldódna a szétszedhető és áttelepíthető sportlétesítményeknek köszönhetően: nevezetesen azok későbbi hasznosítása. Ezügyben ugyanis az összes eddigi rendező hatalmas bajban van. Sydneyben, Athénban, Pekingben a mai napig üresen áll a csodálatos épületek zöme, miközben az őrzés, alapszinten történő üzemeltetés változatlanul eszi a pénzt. Zárójelben jegyzem meg: egyes gazdasági szakemberek véleménye szerint a görög gazdasági válság nem teljesen független az olimpia rendezéstől, sőt egyenesen annak a következménye.

Éljen hát a mobil olimpia, a forradalmi újítás, amely reményt adhat még a legelmaradottabb vidékeknek is. Lehet, hogy néhány évtizedet kell csak várni és Budapest, aztán Győr, vagy éppen Miskolc, esetleg Veszprém is izgalommal várhatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság helyszínekről döntő összejövetelét...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!