Olvasó

2012.04.07. 07:08

Erzsébet és SZÉP

Nem kérnek az Erzsébetből a civil szervezetek, abból a szép nevű pénzhelyettesítőből, amit nemrég vezettek be.

Szabó Zoltán

A  jelek szerint  nem az utalvány küllemével van bajuk - bár az kétségkívül lehetne szebb -, hanem azzal, amit  a  kormány döntése szerintük jelképez. Azt, hogy  nem "rendeltetésszerűen"  használják fel a családi pótlékot, lakásfenntartási  támogatást,  a segélyeket.  Vagyis nemcsaládra  és lakásra költik a készpénzt, hanem   mondjuk   cigarettára, piára, nőre, szórakozásra.

Tény, hogy mindig  volt és lesz is ilyen.  Jártam távoli kis faluban, ahol délelőtt az önkormányzat előtt vártak néhányan a pénzükre, délután  pedig a kerthelyiségben üldögéltek.  Ebből azonban  igencsak igazságtalan lenne általánosítani, noha az utóbbi mostanság nem ritka.  Tételezzük fel, hogy  a kormány szándéka és indoka mögött nem ez munkál, hanem csupán az,  valóban nincs pénz  a költségvetésben, illetve erre nincs, ezért aztán Erzsébettel fizetnek,  "őt" akarják helyzetbe hozni. Fejlesztésként feltüntetve  az egészet, ahogyan a civilek állítják.

Akik a készpénzt osztották be kínkeservesen,  azok nem tudják, hol, hogyan  használhatják majd az utalványt. Gyanakvóak, mert azt hiszik, rájuk is gyanakszanak. S úgy  érzik, megint a szegényeken ütnek nagyot.

Vajon mit szólnának a SZÉP-kártyához?  Ami külsőleg tényleg szép, és  csak remélni lehet, hogy be is válik - nem csak a kibocsátójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!