Olvasó

2012.08.24. 05:16

Többféle értelmezés

Megdöbbentő adat: az elmúlt 80 évben még soha ilyen kevés új lakást nem adtak át hazánkban, mint az idén.

Barták Péter

Az építőipar válsága pedig az egész gazdaságunk mélyrepülését példázza. Nem érdemes mellébeszélni, kozmetikázni, igen nagy bajban vagyunk. Ennek ellenére mégis azt kell, hogy mondjam: még ennél is lehetne sokkal rosszabb, ha a kormány nem úgy reagálna a kihívásokra, ahogyan teszi. Persze bizonyára jobb is lehetne, körülnézve néhány hasonló helyzetű és nagyságrendű ország eredményei körében. De nálunk ez a választások kétharmados többségének akarata nyomán kialakult helyzet, amit mindenkinek illik tiszteletben tartani. Bizonyára ez is közrejátszik abban, hogy a lakosság bámulatra méltóan viseli el az egyre nehezedő megélhetést, a mérhetetlen adósságterheket, a mindenkit sújtó válságintézkedéseket. Vagy rendelkezik még valahonnan olyan tartalékokkal, amit senki sejtett, amivel senki sem számolt. És persze reménykedik, hogy még ezt a néhány évet kell kibírni, aztán minden jobbra fordul, és nem lesz hiábavaló az a sok lemondás, amit kénytelen-kelletlen el kell viselnie a gyakori hatékonyságnövelő intézkedések miatt.

A kormány nyilvánvalóan igyekszik nyugtatni a kedélyeket, minduntalan hangoztatva, hogy nincs alternatíva, ez a sajátos út pedig, amit választott a válságból való kilábaláshoz, előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Nem így az ellenzéki pártok, amelyek minden feladott labdát kihasználva próbálják a teljes eredménytelenséget bizonygatni. Ami megint csak nem igaz. E kétféle értelmezés aztán, ami a politika mentén széttagolt médiában még inkább felerősödik, teljesen megzavarja az eligazodni kívánó embereket. Így azok, akik nem egyik vagy másik oldal vakon elkötelezett hívei, csak legyintenek, és elfordulnak a politizálástól. Marad nekik a mindennapi megélhetés feladata, olyan meseszerű magyarázatokkal, amelyeket el akarnak hinni a reménybeli jövőért. Nem lesz könnyű a következő évtized. Szép feladat bárkinek túlélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!