Olvasó

2014.06.11. 16:20

Pápateszéri diákok kirándulása

2014. május 29-én Olaszország felé vettük az irányt. Kirándulásunk fő mozgatórugója az volt, hogy az I. világháború 100. évfordulójára emlékezzünk.

Az elesett magyar katonák emlékének tisztelegve ellátogattunk Doberdóba, ahol koszorút tűztünk a temető kapujára. Néhány verssel és énekkel tiszteletünket fejeztük ki a temetőben nyugvó hősi halottaink iránt.

Utunkat folytatva megtekintettük Visintiniben a Magyar Kápolnát, mely nemzeti emlékhelye az isonzói csatában elesett névtelen hősöknek. Az Olaszországban töltött négy nap alatt lehetőségünk volt bejárni Velencét, a lagúnák csodálatos városát. Megláthattuk, hogy zajlik az élet egy olyan városban ahol az utcákon aszfalt helyett víz van és kis hajókkal lehet közlekedni.

Nagy élmény volt a Szent Márk Bazilika, ahol rengeteg turistát láttunk. Felejthetetlen volt a gyönyörű, kék tenger látványa.

A pápateszéri általános iskola diákjai és tanáraik négy napot töltöttek el Olaszországban (Fotó: Pápateszéri Általános Iskola)

A hazautat egy csodálatos élménnyel koronáztuk. Betértünk Duinóba. A kastély és onnan a kilátás a tengerre elkápráztató látvány. Megértettük, hogy a világhírű költő, Rilke miért ezt a helyet választotta versei szülőhelyének. A kastély alatti bunker háborús menedékhely volt, melynek emlékét ma is kiállítás őrzi.

Vidáman, boldogan tértünk haza, útközben magyar népdalokat énekeltünk.

Köszönet mindezért tanárainknak, akik elkísértek bennünket és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az utazás létrejöhessen. Szeretnénk, ha a jövőben folytatódna ez a kirándulási lehetőség, jó lenne, ha eljuthatnánk a régi Magyarország több tájára is, megismerve az ottani magyar emlékeket.

Pekker Zsófia
és Németh Barbara

6. osztályos tanulók,

Pápateszér

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!