Olvasó

2016.01.19. 08:49

Prima Pirmissima-díjas Szentgál szülötte

Falunk szülötte, Csapó Benő a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prima Primissima-díjat vehetett át 2015 decemberében.

Olvasó

Csapó Benő általános iskoláit Szentgálon végezte, majd a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett Veszprémben. Ezt követően középiskolai tanári diplomát szerzett a József Attila Tudományegyetemen Szegeden, 1977-ben kémia–fizika szakon. Édesanyja a szentgáli iskolában tanított, édesapja a helyi termelőszövetkezet dolgozója volt. 2014-ben édesapjának Szentgál Község Díszpolgára, édesanyjának pedig Szentgál Község Szolgálatáért kitüntetést adományozta az önkormányzat az augusztus 20-ai ünnepségen.

Csapó Benő felesége is szentgáli származású, hiszen Tóth Vilma a szentgáli tanyák egyikén látta meg a napvilágot. Kettő gyermekük született, Gergő és András.

Benő 1985-ben megszerezte a kandidátusi fokozatot, 2002-ben elnyerte az MTA doktori címet. A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az SZTE Doktoriskola, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője. 1989-ben Humboldt-ösztöndíjasként Brenenben – Németország –, míg 1994–95-ben Stanfordban – USA – vendégkutató volt. Angol, német nyelven beszél, ír, olvas, továbbá orosz és francia nyelven olvas szakszövegeket.

A Csapó család gyakran ellátogat Szentgálra – mivel ma már az egész család Szegeden él –, részt vesznek ünnepségeinken, barátokat, rokonokat, ismerősöket keresnek fel.

Községünk és családunk nagyon büszke Csapó Benőre, hiszen édesanyám, Tamás Károlyné – aki haláláig nagyon sok olvasói levelet küldött be a Naplóhoz, tudósítva a szentgáli eseményekről – testvérének a veje.

Gratulálunk és jó egészséget kívánunk Benőnek további munkájához.

Sófalviné Tamás Márta

Szentgál

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!