Olvasó

2016.02.17. 13:38

Máglyára vetették a telet

Bakonyjákó, Németbánya - Hatodszor rendezte meg Bakonyjákó és Németbánya önkormányzata a hagyományos, színes kikeletváró forgatagát.

Civil Tudósítónktól

Szikrázó napsütésben gyülekeztek Bakonyjákón helyiek, elszármazottak és a szomszédos településekről érkezők. A faluházban Sós Mari segítségével farsangi álarcok készültek, a konyhábal finom illatok csalogatták be a kíváncsiskodókat. Keltek és sültek a farsangi fánkok, gyorsan fogyott a meleg tea, a paprikás krumpli meg a forralt bor. Herédi János, a télűzés ceremóniamestere arra buzdította a jelen lévőket, hogy vigassággal, zajjal űzzék ki a telet. Meg is indult a menet - élen a télbanyával - Németbánya felé, de a tájház előtt vidám népi játékokra, versengésekre hívta a sokaságot Németh Rita. Idősek és fiatalok húzták-vonták a szalmabálákat, meg a vasboronát, gabonát pakoltak marokkal, vagy egymással versenyezve kukoricát morzsoltak.

A télbanyát ismét felkapta egy betyár, a színes maskarás sokaság dobszóval ostorcsattogtatás és puskadurrogás kíséretében a németbányai Határhídig gyalogosan követte. Itt Rudi Péter plébános megáldotta a Bitva vizét. A bábu innen már egy teherautó platóján folytatta végzetes útját, mert idén olyan kövérre sikeredett, hogy egy betyár sem bírta tovább cipelni. Németbánya Fő terén már állt a máglya, ahol a szoknyája alá gyújtottak. A maskarások körbejárták, bízva abban, hogy most már tényleg jön a kikelet. A faluházban itt is finom falatok, italok és népi muzsika várta a hosszú úton megfáradtakat. Csillagné Bíró Katalin forró hangulatú táncházba hívta a télűzőket. A talpalávalót a veszprémi Kőris Együttes húzta Bódis Erika vezetésével. A programot támogatta a Pápai Huszáregylet, a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete, a Németbányai Kostaiger Közhasznú Alapítvány, a Forrás Vendégház, a Jákó Klub Egyesület és a Gyermektánccsoport Alapítvány és egy helyi vendégház.

Szerző: Kiss Albertné





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!