Olvasó

2016.08.23. 14:01

A sokoldalú szaxofonista - Nagy sikert aratott St. Martin önálló estje

Balatonfűzfő - A romkertben önálló esttel lépett fel St. Martin, aki 2014-ben a magyar állam által adományozható egyik legmagasabb, A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült munkássága alapján.

Civil Tudósítónktól

A konferanszié rövid életrajzi adatokkal mutatta be a fellépő St. Martint. Hódmezővásárhelyen született. Általános és a középiskolát szülővárosában végezte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán végzett. Tíz évig trombitázott, majd basszusgitározott, dobolt, tizennyolc évesen nagyot váltott, elkezdett szaxofonozni.

Játszott különböző zenekarokban - Névtelen Nulla, Első Emelet, Prognózis - itthon, ezután külföldön, éjszakai lokálokban, világjáró luxushajókon kereste meg a kenyerét. 1994-ben kezdte el szóló karrierjét, majd 1995-ben debütált Malajziában, ezek az idők mély nyomot hagytak benne, és sikert sikerre halmozott és halmoz a mai napig.

St. Martin különleges helyszíneket választ fellépéseihez
Fotó: Hegyi Ilona

Évente jelennek meg albumai, 22 lemeze készült el eddig, most dolgozik a 23-on, a magyar zenei élet első számú előadója.

St. Martin különleges helyszíneket választ, Aggteleki Baradla Cseppkőbarlang, Gyulai vár, kastélyok, dómok, templomok, kápolnák, arborétumok adnak otthont előadássorozatainak. Ezek méltó helyszínnek bizonyultak kifinomult művészetéhez.

Martin kedves szavakkal, mosollyal az arcán köszöntötte az egybegyűlteket, röviden elmesélte a közönségnek sikereit, felkéréseit, és kedvteléseiről is vallott. Zenés színdarabok szerzett, több reklámfilm szignálja is az ő nevéhez fűződik, Hiányzol című balladája a Magyar Televízió Csellengők című műsorának kísérőzenéje.

Érdekességként megemlítette, hogy 2006-ban felkérték a magyar vízilabda-válogatott bevonuló zenéjének a megalkotására. Egyik lemezén megjelent két nagyon népszerű, csodálatos darabja, a Csillagok, nézz fel és az Égi vár.

Sokoldalú művész a zene mellett fotózik, verseket ír, csodálatos olajfestményeket készít, ezek St. Martin belső lelkivilágát tükrözik. Vászonra vitt alkotásaival is kifejezi érzéseit, vívódásait, festményeivel már szerepelt önálló kiállításon.

Művészi igénnyel készített fotóit is többször állították ki, verseskötete is jelent meg. 2012 óta szervezője és mentora, segítője a kiállításokkal egybekötött, évenként megrendezett St.Martin - Nemzetközi Művésztelepnek is. Jótékonyságairól is ismert, támogatja az ifjú tehetségeket.

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!