Olvasó

2016.09.01. 14:57

Kutyatartók és kutyátlanok

A Napló augusztus 24-ei számának címlapsztorijához szeretnék némi adalékkal szolgálni, csak a lényegre szorítkozva.

Olvasó

Sajnos sok társasházban megosztják a közvéleményt a kutyák, illetve a kutyatartók. A kutyátlanok között van, akit egyáltalán nem zavarnak az ebek, míg mások a „szagukat sem bírják” a kisebb-nagyobb jószágoknak. Az említett cikk szerzője látszólag alaposan utánajárt a témának, de nem eléggé alaposan. Az általa leírtakból azt hüvelyezem ki, hogy a helyi rendeletek azért váratnak magukra, mert a döntés-előkészítők olvashatták az alaptörvényt (leánykori nevén alkotmány), amiben hangsúlyosan szerepel a tulajdonhoz való jog, ami természetesen még a társasházak szervezeti és működési szabályzatát (házirendjét) is felülírja.

Az Alkotmánybíróság háromtagú tanácsának a Magyar Közlönyben közzétett részletes indoklása szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a szomszédok hozzájárulását tenni a kutyabirtoklás (tulajdonképpen a tulajdon zavartalan használata) alapfeltételévé.Valószínűsítem, hogy ezen az állásfoglaláson „nem találnak fogást” a rendeletalkotók, így késnek a helyi rendeletek.

Lékó Sándor
Veszprém

 

A hozzászólás előzménye >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!