Olvasó

2017.01.31. 15:16

Megegyezésre törekszenek

A Napló 2017. január 27-i számában Megegyezés a bíróságon? címmel írás jelent meg.

Olvasó

Az írás alcímében azt állítják, hogy A vadásztársaság csak a gazdálkodót ért kár töredékét hajlandó megfizetni. Ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Társaságunk irreálisnak, megalapozatlannak tartja Vass Zsolt gazdálkodó vad által okozott, 5,8 millió forintos kárigényét, és ezt vitatja.

Az ország egyes régióiban jól jövedelmező vállalkozásnak gondolják a mezőgazdasági vadkárt. Itt elsősorban a vadkár minél jobban törté-nő „kiaknázására" gondolunk. Ez a folyamat a vadászatra jogosultak részére egyre komolyabb problémákat generál, aminek következtében a földhasználók és a vadászatra jogosultak közötti egyet nem értés fokozottan növekszik. Nem ritkák az olyan esetek, amikor a vad által károsított táblán két szakértő egymástól függetlenül sok száz százalékos eltéréssel becsüli meg a keletkezett kárt.

A földhasználók egy bizonyos köre a mezőgazdasági környezetben élő vadállomány vonatkozásában azon a véleményen van, hogy az tulajdonképpen szükséges rossz. A legideálisabb állapot az lenne, ha a vadgazdálkodók, vadászatra jogosultak a vadállományt kiirtanák, és ennek a véleménynek még nyomatékosan hangot is adnak. A magyarországi vadállomány azonban közös nemzeti kincs.A mezőgazdasági vadkár megelőzése, csökkentése terén a vadászatra jogosult és a földhasználó, gazdálkodó felelősségi körét törvény határozza meg.

Az Újkúti Vadásztársaság - mint az adott terület vadgazdálkodója - minden vadkárügyben szakmailag megalapozott, mindkét fél számára elfogadható megegyezésre, együttműködésre törekszik.

László Péter
elnök
Újkúti Vadásztársaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!