civil tudósító

2018.07.31. 16:02

Negyventagú zarándokcsoport járta be a Bakony és a Balaton-felvidék tájait

A bencések, a dunántúli evangélikus és református püspökség védnöksége alatt már második alkalommal indultak útnak azok a keresztény testvérek, akik az ökumenikus egység keresésének és annak kifejezéseként a zarándoklatot választották.

A zarándokcsoport

A szervező csapat tagjai között többen az előző évben még „csak” zarándokok voltak, de az idén már az előkészítő és lebonyolító munkákban is aktívan bekapcsolódtak. Ilyen volt Béres István és felesége Korpics Márta, akik tavaly még, mint résztvevők gyalogoltak, az idén viszont már a fő koordinátorai is voltak a szervezésnek.

A zarándokcsoport

Elmondták, hogy 2017-ben a reformáció 500. évfordulójára szervezett Győr- Ménfőcsanak – Pápa útvonal után, az idén Bakonybélből indult a 40 fős csapat. Az út öt napon át vezetett Városlőd – Nagyvázsony – Szentbékkálla – Nemesgulács útvonalon át Reziig. Naponta átlagosan 20 -25 km-t gyalogoltak. Egy-egy nap végén, „az út porának” lemosását követően közös vacsora és hálaadó áhítat zárta az estéket.

Reggeli áhítat Bakonybélben a Borostyán-kútnál. Középen Halmos Ábel atya, bakonybéli bencés perjel, aki maga is tagja volt a zarándok közösségnek

A résztvevők között katolikus, evangélikus, református vallásúak mellett más kisebb keresztény közösségek tagjai is képviselték magukat. A kijelölt lelki tartalmakon túl, fontosnak tartottuk az egyházak hagyományainak, liturgiáinak és jelképeinek megismertetését is. Így Bakonybélben a bencés szerzetesekkel együtt vettünk részt az esti kompletóriumon (imaórán), más napokon pedig Taizé-i imaóra, református és evangélikus liturgia szerinti istentiszteletek voltak. Az estékhez hozzátartoztak a dicsőítő és Taizé-i énekek, amelyeket Gilicze Tamás kísért gitárral.

Indulás előtti bemelegítés a nagyvázsonyi pálos kolostor romjainál

Többek számára hatott újdonságként a liturgikus tánc, melyben Varga Gyöngyi vezetésével a zsidó tánc- és zenekultúra alapjaiból kaptak ízelítőt a zarándokok. A liturgikus agapén (Ókeresztény szeretetvacsora) pedig az ünnepi asztal elhagyhatatlan elemei a szőlő, a kalács és a bor is megjelentek. A gyaloglás fizikai fáradalmait Keresnyei Klára jógaoktató szakszerű nyújtógyakorlataival a lelki terheket és fájdalmakat pedig Halmos Ábel OSB bencés szerzetespap, Varga Gyöngyi evangélikus és Gilicze Tamás református lelkész útmutatásai szerint tudtuk enyhíteni. –mesélték.

A zarándokok egy csoportja Fotók: Gilicze Tamás

A házaspár záró gondolatként még elmondta, hogy munkájuk még nem ért véget, hiszen a szervezőcsapat számára még hátravan az értékelés fázisa, amelyben kíváncsian várják a zarándokok véleményeit, visszajelzéseit.

Schvarczkopf Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!