olvasónk írja

2019.11.06. 16:00

Berhida teret ad ifjú alkotóinak

„Szárnypróbálgatások” címmel indított kiállítássorozatot a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár, amelynek célja a fiatal alkotók bemutatása. Az első, november elején megnyílt tárlaton Sági Balai Éva munkásságával ismerkedhetett meg a helyi művészetbarát közönség. A szárnyait próbálgató, ifjú alkotó első egyéni kiállítását egykori tanára, Turcsányi Istvánné, az Összefogás Berhidáért Egyesület elnöke nyitotta meg.

A megnyitó percei: Turcsányi Istvánné méltatja a kiállított műveket, mellette a szerző Sági Balai Éva, jobb szélen Gerőfiné Mészáros Anita, a művelődési ház vezetője.

Mint azt Gerőfiné Mészáros Anitától, a berhidai művelődési ház vezetőjétől megtudtuk, a sorozat elindítására az adta az ötletet, hogy az évente megrendezésre kerülő „Alkotó ember – kreatív közösség” elnevezésű, csoportos kiállításokra egyre több fiatal jelentkezett színvonalas munkákkal. Az egyéni tárlatok megrendezésével elsősorban nekik, a szárnyaikat bontogató, ifjú művészeknek szeretnének lehetőséget nyújtani a bemutatkozásra, hiszen jól tudják, milyen óriási jelentőséggel bír az egyéni tárlat egy alkotó ember életében.

A megnyitó percei: Turcsányi Istvánné méltatja a kiállított műveket, mellette az alkotó, Sági Balai Éva, jobb szélen Gerőfiné Mészáros Anita, a művelődési ház vezetője

Így elsőként Sági Balai Éva festményeit csodálhatja meg a berhidai közönség. Évának – a kiállítását megnyitó Turcsányi Istvánné, egykori tanára szerint – már az első iskolai rajza is olyan remekül sikerült, hogy a nővére nem akarta elhinni, hogy egyedül, segítség nélkül készítette. Különleges tehetségét bizonyítandó, Éva egyre többet és egyre szebben rajzolt, ám később másfelé sodorta az élet, nem lett hivatása a képzőművészet. Pár évvel ezelőtt azonban újra rátalált szunnyadó tehetségére, ismét ecsetet ragadott, hogy megfesse mindazt, ami foglalkoztatja, amit szépnek és megörökítésre érdemesnek tart. Örömmel tapasztalta, hogy alkotás közben megszűnik számára a külvilág, újra önmagára talál és a festészetben kiteljesedik az élete. Képei a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermében különleges, álomszép helyszíneket, több részből összeilleszthető, egzotikus tengerparti tájakat, állatportrékat és mesefigurákat varázsoltak a szemlélők elé.

Cirmos cica lesben

– Egy festmény – akárcsak egy zenei szerzemény – akkor válik igazán műalkotássá, ha befogadóra talál, azaz a nagyközönség is megcsodálhatja és képes azonosulni vele – fogalmazott kiállításmegnyitójában Turcsányi Istvánné, kiemelve, hogy egy kép több annál, mint amit szemünkkel látunk, mert a műben tetten érhető alkotója technikai tudása, világnézete, gondolkodásmódja és az érzelmei, amelyekkel elmesél nekünk valamit. Így telik meg élettel a kép, más és más érzést váltva ki szemlélőiből – mutatott rá a pedagógus. A megnyitót Gerőfi Patrik Roland versmondása és Mátrai Balázs gitárjátéka varázsolta bensőségessé.

Kutyus cipővel

A Szárnypróbálgatások sorozat első kiállítása november 19-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitvatartási ideje alatt.

Bálint Edit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!