Oroszi

2017.01.26. 09:39

Orosziban várják a beköltözőket

Messziről látszik a Szent Mihály templom tornya az Orosziba vezető útról. A 148 lakosú községbe Noszlop határában lehet letérni. A templom tornyán a napóra mutatja az időt. A mellette levő téren áll id. Antall József mellszobra, aki 1896-ban a községben született. A 2003-ban állított szobor Dániel Ferenc alkotása.

Tisler Anna

A községben tavasztól őszig sok a virág, többször nyertek virágosítási versenyt. A portáját mindenki gondozza, az utcán a házak előtt a közfoglalkoztatottak nyírják a füvet azért, hogy egységes képet mutasson a falu. Ha jó az idő, lehet tevékenykedni a kertben, a szomszédok megállnak beszélgetni, télen mindenki behúzódik, csak a nyugdíjas klubban és a könyvtárban találkoznak. A könyvtár naponta várja a betérőket.

- A község lakóinak több, mint harmada beiratkozott olvasó, aki rendszeresen kölcsönöz - fogadott Dániel Enikő könyvtáros, aki épp könyveket válogatott a hideg január végi napon. - Nálunk kelendő a szépirodalom, főleg az idősebbek olvassák azt, de a fiatalok is ismerik irodalmunk gyöngyszemeit. Keresik a romantikus könyveket is. Igyekszünk beszerezni az újdonságokat is. Ma már sok helyen van internet, aki szeret olvasni, figyeli, mikor mit adnak ki. Naponta nyitva vagyok, és gyakran van olvasó, de aki ráér, beszélgetni is bejön. Mindenki ismer nálunk mindenkit, ami számos előnnyel jár. Figyelünk egymásra. Mindenki tudja a szomszédjai szokásait, ha attól eltérőt tapasztal becsenget, hogy megnézze, szükség van-e segítségre.

Enikő elmondta, a könyvtárnak 3700 kötetes állománya van. Ajándékként és hagyatékból is kaptak könyveket, köztük ritkaságokat is.

A művelődési házban gyakran tartanak előadásokat. Február 3-án a természetfotózással ismerteti meg az érdeklődőket Kaufman Gábor.

A községben élő nyugdíjasok klubot alapítottak, minden szerdán találkoznak a könyvtár melletti helyiségben. Főként az egyedül élők örülnek annak, hogy van hova menniük, várják őket.

A napi teendők ellátásában, a bevásárlásban a falugondnok is segít nekik, tudtuk meg Dániel Ferenc polgármestertől. Helyben ugyanis két éve megszűnt a bolt. Az önkormányzat azóta is keresi a vállalkozót, aki üzemeltetné. A helyiséget és a berendezést ingyen kapná, de a felkeresett kereskedők elmondták, még így sem érné meg működtetni azt. Pedig szükség volna rá, hiszen a boltba nem csupán bevásárolni jártak az emberek, hanem beszélgetni is. Ott csaknem mindenki rendszeresen megfordult, megbeszélték a napi eseményeket. Most a falugondnoki gépkocsival igény szerint a környező településekre járnak beszerezni mindent, ami a háztartásba kell. Hétvégén érkeznek látogatóba a távol élő gyerekek és unokák, ők is sok mindent visznek a városból. A fiatalok nagy része elköltözik, hogy könnyebb legyen a munkába járás. Ma már néha az is előfordul, hogy városból, lakótelepről költöznek az emberek csendes kis falvakba. Régi házat vásárolnak, szépen felújítják, berendezik az igényeiknek megfelelően, és élvezik a vidéki élet előnyeit, a csendet, a nyugalmat, a nagy udvart. Orosziban már van erre példa. Egy vállalkozás vásárolt ingatlanokat, felújította, így a településképet is javította. Akinek gépkocsija van, annak nem hátrány, hogy utazni kell. Oroszi zsáktelepülés, ezért az autóbusz közlekedés rossz, ritkák a járatok. A polgármester reménykedik, ha megépül a Dobát Oroszival összekötő út maradék 650 métere is, akkor könnyebb lesz megközelíteni a Somló térségét. Szeretnék a falusi turizmusba bekapcsolni a községet, néha már feltűnnek a kerékpártúrázók is.

Oroszi nem tartozik az elöregedő falvak közé. A 148 lakosból 3 az óvodás, az általános iskolások tizenhatan vannak. Ők a szomszédos Noszlopra járnak, az utazásukat a falugondnok oldja meg. Ha jó az idő, a játszótéren töltik az idejüket, vagy az utcán játszanak, kerékpároznak. A szülők nyugodtan elengedik őket, ugyanis alig van gépkocsiforgalom.

A körjegyzőség is Noszlopon van. A polgármester elmondta, az ottani dolgozók mindenben segítik a munkáját. A környező községek polgármestereivel is jó a kapcsolat, minden információt megosztanak egymással. A képviselőtestület jelenleg három tagú. Január végén tervezik az éves költségvetést. Különítettek el összeget a pályázatok saját erejére is. A következő feladat az orvosi rendelő épületének a felújítása, amelyre 3 millió forintot nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!