2017-ben

2018.01.09. 12:48

Hoppál Péter: 83,5 milliárdot költött a kormány kulturális nagyberuházásokra

Ez az összeg 54 kulturális infrastruktúrát érintő nagyberuházásra volt elég.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kedden Budapesten ezeket a számokat ismertetve arról is beszélt, hogy a kormány célja rendkívüli mértékben javítani a kulturális infrastruktúrát, nem csupán a fővárosban, hanem vidéken is.

2017-ben 29 új kormánydöntés született, így a jelenleg zajló fejlesztések összértéke elérte 360 milliárd forintot, melyből 300 milliárdot budapesti, a Modern Városok Program keretében 60 milliárd forintot vidéki kulturális intézmények infrastruktúra-bővítésére fordítanak – hangsúlyozta az államtitkár, aki

a vidéki beruházások közül a Szolnoki Művésztelep, a Győri Nemzeti Színház és környezetének felújítását, valamint a nyíregyházi, veszprémi és győri állatkert felújítását és bővítését emelte ki.

Hoppál Péter a sajtóbeszélgetésen hozzátette: 2017-ben a kulturális államtitkárság az előirányzott 118 milliárd forint helyett 136,7 milliárd forint forrást használt fel. Közösségfejlesztésre, tanulástámogató infrastruktúrára és iskolán kívüli tanulásra több mint 100 milliárd forint európai uniós forrást sikerült pályázaton kiosztani.

2017-ben 15 százalékos illetménypótlékkal nőtt a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bére, ez több mint 20 ezer főt érint – mondta az államtitkár. Kiemelte: 2018-tól 600 ezer forinttal, 1 millió 800 ezer forintra emelkedik a települések könyvtári és közművelődési feladatokra fordítható normatív támogatásának minimális összege, amely így minimálisan 1 millió 800 ezer forintra nő. Ezzel párhuzamosan emelkedik a fajlagos, egy főre eső normatíva összege is, ezáltal az ország összes településén javul a kulturális ellátás színvonala.

A kormány fontos célkitűzése, hogy 2020-ig a digitalizálásra kijelölt közgyűjteményi dokumentum- és műtárgyállomány feldolgozottsága és hozzáférhetősége elérje az 50 százalékot – hangsúlyozta Hoppál Péter. A közgyűjtemények digitalizálásának részeként sor kerül az Országos Széchényi Könyvtár informatikai megújítására, amelyre az intézmény 10 milliárd forint támogatást kapott, de az átfogó digitalizálási program végrehajtásához valószínűleg újabb források bevonására is szükség lesz.

Hozzáfűzte: 2016-ben – a Szépművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum zárva tartása ellenére – a 2009-es válság kitörése óta először emelkedett 10 millió fölé a múzeumi látogatók száma Magyarországon.

A tavalyi évben 2,1 milliárd forinttal támogatta a kormány az 5000 fő alatti települések könyvtári ellátását. A kormányzat célja, hogy 2018 végére a teljes hálózat felújítása megtörténjen, ez összesen 2600 települést és 2,3 millió főt érint. Jelenleg 75 százalékos a felújított vidéki kiskönyvtárak aránya

- mondta Hoppál Péter.

2017 végén mintegy nyolc milliárd forint költségvetési maradványforrás érkezett az ágazatba, ebből mintegy két milliárd forintot a Nemzeti Színház felújítására, 300 millió forintot a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál támogatására fordítanak – mondta a politikus. Kiemelte: 2018-ban három milliárd forintot költenek a zeneiskolák hangszerparkjának felújítására, a vidéki fesztiválok támogatási kerete 500 millióról 750 millió forintra nő.

Az eddigi tizenkettő mellé két új állami művészeti ösztöndíjra lehet pályázni idén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nál (MANK), a zömében egy évre szóló ösztöndíjak támogatási összege 100 ezerről 200 ezerre forintra nő

- hangsúlyozta Hoppál Péter. Hozzátette: 200 millió forintos keretet biztosít a kormány az egy évre szóló, havi 116 ezer forintos, művészi életpálya elismerésére. 2018-ban először igényelhető 65 év feletti, állami kitüntetéssel rendelkező művészek számára a havi 121 ezer forintos, élethosszig járó művészjáradék.

2017 szeptember elindult az egyetemi szintű kulturális közösségszervező képzés hét egyetemen – emelte ki az államtitkár. Kitért arra is: 2017-ben a kulturális államtitkárság 88 előterjesztése került a kormány elé. Ez a szám 2010 és 2014 között évente legfeljebb 23, 2015-ben 45, 2016-ban pedig 74 volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában