konfliktus

2020.02.18. 18:48

Rakétatámadás ért egy másodlagos kikötőt Tripoliban

Rakétatalálatok érték a líbiai Tripoli másodlagos tengeri kikötőjét, amikor a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) erői egy fegyvereket szállító török hajót vettek célba – közölték helyi források kedden.

Az LNA tisztségviselői nem közöltek részleteket az állítólagos fegyverszállítmányról.

Az al-Sáb kikötő megtámadását hivatalosan egyetlen csoport sem vállalta magára.

Helyi illetékesek arról számoltak be, hogy négy rakéta csapódott be, áldozatokról azonban egyelőre nem tudni. A hatóságok délután kiürítették és lezárták a kikötőt.

Eközben folytatódtak a líbiai polgárháború lezárását célzó genfi tárgyalások, miután a több mint egy hete lezárult első fordulóban nem sikerült tető alá hozni a tűzszüneti megállapodást.

Január elején már egyezség született a fegyvernyugvásról, azt azonban mindkét oldal számos alkalommal megsértette.

Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szemben álló felek képviselői nem hajlandóak közvetlen megbeszélésekre.

„Amíg ilyen gyakran sértik meg a megegyezést, nehéz nyugodt tárgyalásokra gondolni” – mondta, hozzátéve, hogy a gazdasági kérdésekben ettől függetlenül vannak jelentős előrelépések.

A különmegbízott emellett üdvözölte az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának előző napi döntését, amelynek értelmében új műveletet indítanak a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzése érdekében.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, és az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok tavaly április óta folytat offenzívát Tripoli, a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette nemzeti egységkormány székhelye ellen. Az ENSZ adatai szerint az összetűzésekben több mint ezer ember halt meg.

Haftar erői elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom, továbbá Oroszország és Franciaország támogatását élvezik, a tripoli kormány fő szövetségesének pedig Törökország, Olaszország és Katar számít.

Sajtóhírek szerint Törökország január óta több alkalommal is küldött Tripoliba, illetve Miszrátába fegyvereket és páncélos járműveket a kormányerők támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában