Ország-világ

2021.05.31. 17:47

A Jobbik elnöke mindenben engedelmeskedik főnökének, Gyurcsánynak

A Jobbik elnöke teljesen behódolt a bukott kormányfőnek. Amikor az az utasítás, Gyurcsány kedvéért bohóckodik is a parlamentben.

Mára teljesen egyértelművé vált, hogy Jakab Péter a baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc bábja lett. Ezt igazolja, hogy az elmúlt időszakban a Jobbik több körzetben is – a sajátja helyett – a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjét támogatja, és a pártelnök – Gyurcsány érdekeinek mentén – kellemetlen, bohóckodásba fajuló statisztaszerepet vállalt a Gyurcsány-show-ban – írja az Origo.

A két politikus közötti alá-fölé rendeltségi viszonyt jól mutatja, hogy a Jobbik elnöke már nyíltan hízeleg a DK elnökének. Mindebből jól látszik, hogy Gyurcsány Ferenc kézben tartja a dolgokat a baloldalon: természetesen nemcsak Karácsony Gergely, hanem Jakab Péter főnöke is.

Az előzmények röviden:

 • nem volt mindig így, de a Jobbik ma már a baloldali összefogás egyértelmű tagja;
 • abban, hogy így alakult, kulcsszerepe volt a párt balratolási folyamatát befejező Jakab Péternek;
 • a pártelnök sosem csinált titkot abból, hogy hajlandó együttműködni a DK-val, és Gyurcsánnyal;
 • megválasztását követően nyíltan elkötelezte magát a bukott kormányfő egységesítési politikája mellett;
 • mára pedig eljutott oda, hogy a Jobbik pártpolitikai érdekeit alárendelje Gyurcsány érdekeinek;
 • Jakab Péter ezzel Gyurcsány bábja lett – néhány parlamenti mandátumért cserébe.
 • Pártbeli forrásokra hivatkozva az Origo elsőként írta meg, hogy a tavaly januári tisztújítás előtt komoly belháború alakult ki a Jobbikban. Szávay István és köre egy utolsó utáni mozgósítással próbálták megakadályozni a szervezet totális balratolását. Ez utóbbinak arca Jakab Péter akkori elnökjelölt volt, aki már a kongresszust megelőzően a párt ideológiamentesítésével kampányolt. Ő nyert, Szávayék vesztettek, a szervezet sorsa pedig megpecsételődött. A Jobbik végérvényesen Gyurcsány Ferenc érdekszférájába sodródott.

  A kezdetek

  A megválasztása után Jakab napról napra nyíltabban és egyértelműbben beszélt a baloldali pártok teljes összefogásának szükségességéről, aminek egyébként a DK elnöke az ötletgazdája. Ennek komoly ára volt: számtalan alapszervezet oszlatta fel magát,

  jobbikos politikusok sokasága távozott, a szimpla párttagok pedig tömegével intettek búcsút a pártnak.

  Jakab gyurcsányosítási törekvéseinek komoly hatása volt a szervezeten belül: a párt aktivistahálózata súlyos veszteséget szenvedett.

  Érdemes megfigyelni, hogy a távozó politikusok, és a magukat feloszlató csoportok nagy arányban jelölték meg okként a DK-hoz és a baloldalhoz való közeledést. Többen is azt írták búcsúzóul, hogy számukra vállalhatatlan a baloldali pártokhoz való csatlakozás. A pártelnök azonban ezzel teljes mértékben tisztában volt: egy tavaly februárban – furcsa módon – az Indexhez kiszivárogtatott hangfelvételen arról beszélt, hogy lesznek távozók a pártban. Ez pedig azt jelzi, hogy Jakab már ekkor is magát Gyurcsány Ferencnek és egységesítési politikájának alárendelve dolgozott. Megfordítva a dolgot:

  a pártelnök még pártja szervezeti hálójának meggyengülése árán is hajlandó volt Gyurcsány politikai céljait segíteni.

  Ennek komoly jelentősége lesz a későbbiekben, és végigkíséri a Jobbik elnökének elmúlt időszakát: saját pártjának érdekeit tudatosan alárendeli Gyurcsány Ferenc érdekeinek. Másképp fogalmazva: Jakab Péter Gyurcsány Ferenc bábja lett.

  A totális behódolás

  A baloldali pártok vezetői jó ideje intézményesített keretek között dolgoznak együtt, Gyurcsány Ferenc vezetésével közösen alkotnak politikai stratégiát, és döntenek a legfontosabb kérdésekben. Tavaly év vége óta pedig közös közleményeket adnak ki bizonyos esetekben.

  A Jobbik már tavaly augusztusban csatlakozott a baloldali összefogáshoz, de csak tavaly karácsony előtt bólintottak rá a DK elnöke által életre hívott közös listára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Jakab és Gyurcsány neve egyaránt ott lesz a nagy baloldali listán, a Jobbik pedig sok DK-s jelölt mögé fog beállni. Ez utóbbi már most látható, de erről majd később. Mondani sem kell, hogy kinek volt az érdeke az, hogy így alakultak a dolgok.

  A totális behódolásra január elején került sor, amikor is a baloldali pártok vezetői közös sajtótájékoztatón ismertették a közös alapelveiket, és programjukat.

  Azaz a baloldali összefogás a nyilvánosság előtt is hivatalossá tette együttműködését. Szimbolikus, hogy a parlamentben megrendezett eseményen Jakab Péter Gyurcsány Ferenc mellett foglalt helyet. Kettőjük között szemmel láthatóan jó volt az összhang: előbbi készségesen vállalta a statisztaszerepet.

  Egyébként a Jobbik elnöke kifejezetten népszerű a baloldali politikai körökben, mert nem vitatkozik sohasem. Több olyan véleménnyel is lehet találkozni, hogy a rendszeresen megtartott egyeztetéseken sohasem akadékoskodik. Bár pártja messziről érkezett, Jakab állítólag nem igazán támaszt feltételeket szövetségeseivel szemben, Gyurcsánytól nagyon fél, készségesen belemegy a pártalkukba.

  A főnök, a beosztott

  – Csak ott indítunk jobbikos jelöltet, ahol meggyőződésünk, hogy ő a legalkalmasabb a Fidesz legyőzésére, mert képes azokat is megszólítani, akik nem jobbikosok. Itt most nem a pártérdek az első, hanem a kormányváltás – jelentette ki a pártelnök meghökkentő módon az Alfahírnek adott áprilisi nyilatkozatában.

  Mint ismert, a Jobbik a legutóbbi parlamenti választáson még valamennyi körzetben képes volt jelöltet állítani. Ehhez képest váratlanul hatott, hogy Jakab Péter előre leszögezte, nem mindenhol vesznek részt a baloldali előválasztáson. Főleg, hogy a DK nem sokkal azelőtt közölte, hogy „a legnagyobb ellenzéki pártként mind a 106 egyéni választókerületben lesz jelöltje”. A baloldali párt honlapján megjelent egy nyolcvan nevet tartalmazó lista, körzetenkénti bontásban, amiből az következett, hogy ezeken a helyeken már akkor megnevezték a jelöltjeiket. A két nyilatkozatból, és ezek időzítéséből pedig egyértelművé vált, hogy

  a két párt elnöke százszázalékosan együtt mozog: Gyurcsány a főnök, Jakab a beosztott.

  Ez a mozzanat is megmutatta, hogy a Jobbik elnöke bármire képes, hogy megfeleljen a DK elnökének: még saját politikusait is képes volt háttérbe tolni annak érdekében, hogy jó pontokat szerezzen a baloldal vezetőjénél.

  Ezt aztán a gyakorlatban is megmutatta: az elmúlt napokban a Jobbik jelezte, hogy több körzetben Gyurcsány Ferenc jelöltjét támogatja. Így többek között beálltak a XV. kerületben Barkóczi Balázs, pártszóvivő, a II. kerületben a két hírtelevízióban is megbukott riporter, Kálmán Olga, az újpesti körzetben a botrányokkal teli Varju László, valamint a székesfehérvári Ráczné Földi Judit mögé.

  A Gyurcsány és Jakab közötti alá-fölé rendeltségi viszonyt egyébként az is jól mutatja, hogy Orbán Viktor kormányfő posztja alatt

  a Jobbik elnöke a napokban nyíltan és hízelegve támogatásáról biztosította a DK elnökét.

  De nemcsak itt segít be az egykori kormányfőnek. Ahogy több cikkünkben is foglalkoztunk vele, az előválasztásnak nevezett, Gyurcsány által rendezett politikai show-ban előre leosztották a szerepeket. Így a háttérben megállapodás született az egyéni indulókról, és a közös miniszterelnök-jelölt személyéről. Utóbbi „kategóriában” a baloldal vezetője Karácsony Gergely főpolgármestert jelölte ki. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy statisztaként Jakabot is elindította, mivel a demokratikus választás látszatát politikailag fontos fenntartani.

  A Fidesz videós kampányában – feltehetően ezzel összefüggésben – a Jobbik elnökét „bohócként” jellemezték, nem véletlenül. Arra utaltak, hogy még ehhez, saját „lefokozásához” is képes volt asszisztálni. Jól látható, hogy Jakab az elmúlt hónapokban leginkább a parlamenti balhézással volt elfoglalva, amivel egyfajta keretet próbált adni a baloldali színháznak. Ezek azonban mind olyan akciók voltak, amelyek a baloldali politikus gyengeségét mutatják. Nem véletlenül: ilyen formában próbálja Gyurcsányt és persze jelöltjét, Karácsonyt segíteni.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában