Kisebbségi kormányzás

2021.11.29. 22:29

Ismét Magdalena Anderssont választották kormányfővé Svédországban

Miután megválasztotta a parlament hétfőn, hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén Svédország történetében.

A Szociáldemokrata Párt vezetőjének ezúttal 101 képviselő szavazott bizalmat, 173 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett. A svéd törvények szerint a miniszterelnököt akkor választják meg, ha a 349 képviselőből 175-nél – az abszolút többségnél – kevesebb szavaz ellene.

Anderssont a múlt héten egyszer már megválasztotta a parlament, de mindössze hét órával ezt követően le is mondott, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt. Ezért hivatalosan be sem tudták iktatni kormányfőként. Az új miniszterelnök várhatón kedden mutatja be egypárti kormányát a királynak, és ezzel hivatalba is lép.

Magdalena Andersson – akkori pénzügyminiszter – november közepén kapott kormányalakítási megbízást a házelnöktől.

Az országban júniusban alakult ki kormányválság, miután az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után június végén elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában