Újabb fenyegetések

2023.05.10. 10:00

Félelemben élnek az emberek a lövöldözések óta Szerbiában

Újabb fenyegetések tartják félelemben Szerbiát. A múlt heti lövöldözéseket követően egymás után veszik őrizetbe a rendőrök azokat, akik gyilkosságok elkövetésével riogatnak a balkáni országban. Mindeközben az illegálisan tartott fegyvereket begyűjti a lakosságtól a belügyminisztérium.

MW

Halálos lövöldözés öt áldozatát temetik a Belgrádtól mintegy 50 kilométere délre fekvő Mladenovac közelében lévő faluban, Malo Orasjében 2023. május 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andrej Cukic

A múlt heti lövöldözés után visszatértek a gyerekek az iskolapadokba Szerbiában, de május 3-a után már semmi sem lesz olyan, mint korábban volt, legalábbis erre lehet következtetni az állam válaszából az eseményekre, illetve abból, ahogy a társadalomban kialakult feszültségekre reagál. A kormány úgy határozott, hogy megerősíti az iskolák védelmét, az oktatási intézményeket rendőrök őrzik – írja a V4NA. 

A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

Egyedül a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában szünetel a tanítás. Ebben a belgrádi iskolában történt a tragikus gyilkosságsorozat, amikor egy hetedikes diák lemészárolta nyolc társát s végzett a biztonsági őrrel, többeket pedig súlyosan megsebesített.

Mladenovacon is lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba, de ott is gyászba borult az egész város, miután gyilkosságsorozat rázta meg a települést. A kegyetlen gyilkos nyolc emberrel végzett. A helyi sajtó tudósítása szerint az áldozatok családjai az elhunytakat siratják, ismerőseik és a többi lakos pedig attól tart, hogy egy újabb hasonló eset is előfordulhat, akkor pedig semmi sem garantálja, hogy nem ők vagy szeretteik vesztik életüket. Az elmúlt heti lövöldözésekben 17 ember esett áldozatul Szerbiában.

A B92 szerb hírportál arról számolt be, hogy a 13 éves fiú, aki apja fegyverével követte el a gyilkosságsorozatot az iskolában, még most sem mutat megbánást, pedig már több nap telt el borzalmas tette óta. Kosta K.-t jelenleg egy belgrádi neuropszichiátrián vizsgálják. A sajtó értesülései szerint a hetedikes gyerek teljesen nyugodt, s általában két kérdést tesz fel. Ezek közül az egyik, hogy mikor hagyhatja el az intézményt, a másik pedig hogy milyenek a reakciók az országban a gyilkosságsorozatra.

A helyszínhez vezető utat lezárják szerb rendőrök Dubonában 2023. május 5-én, miután az este egy gépkarabélyos férfi nyolc embert megölt, tizenhármat pedig megsebesített, amikor autójából rálőtt az utcán tartózkodókra a Mladenovac mellett, Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délre fekvő faluban
Fotó: Armin Durgut / Forrás: MTI/AP

A lövöldözések után nincs nyugalom Szerbiában. Újabbnál újabb fenyegetések történnek az iskolákban. A múlt heti ámokfutás után ezúttal Pozegaban egy 16 és egy 17 éves fiút hallgatott ki a rendőrség, mert állítólag egy videót rögzítettek és osztottak meg az interneten, amelyben kijelentik, hogy megölik az iskola diákjait.

Szabadkán pedig a Svetozar Markovic Gimnázium tanulóját vették őrizetbe a rendőrök, aki a subotica.com helyi hírportál értesülései szerint állítólag tömeggyilkosok nevével hozott létre fiókokat az interneten, és bombakészítés módjáról is kutatott a világhálón. A kiskorúra az amerikai FBI hívta fel a helyi hatóságok figyelmét.

Egy további esetben egy 22 éves fiatalt vettek őrizetbe, aki azzal fenyegetőzött, hogy a vajdasági Sremska Mitrovica lesz a következő helyszín, ahol lövöldözés lesz.

Az állam igyekszik garantálni a gyerekek biztonságát az oktatási intézményekben, rendőröket vezényeltek az iskolákhoz, a következő egy hónapban pedig az embereknek lehetőségük van arra, hogy az illegálisan náluk lévő fegyvereket minden következmény nélkül átadhassák a belügyminisztériumnak.

Ezzel az opcióval már többen is éltek. Eddig 1500 fegyvert, 50 000 lőszert, 100 bombát, de még hordozható páncéltörő rakétameghajtású gránátot is begyűjtött a rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában