Guruló dollárok

2023.06.28. 06:30

Kizárt, hogy Perjés Gábor a saját pénzéből finanszírozta volna Karácsony kampányát

Vagyonnyilatkozata alapján is kizárható, hogy a főpolgármester párttársa saját vagyonából támogatta volna a 99 Mozgalmat - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Hétfőn látott napvilágot a Nemzeti Információs Központ új jelentése, amely a baloldal kampányfinanszírozásáról szól. Ebből kiderült, hogy Karácsony Gergely párttársa, 

Perjés Gábor tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. 

A tranzakciók nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Emlékezetes, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott miniszterelnök-jelölti kampányát - idézi fel a lap.

A Karácsony-egyesület vezetője egyúttal a baloldal színeiben a tágabb értelemben vett Rózsadombon (Törökvészen és Pasaréten) önkormányzati képviselő. Ilyen minőségében pedig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége van. A Magyar Nemzet utánajárt, milyen vagyonnal rendelkezik az az ember, akinek a kezén átment Karácsonyék több mint félmilliárdos kampányköltése. Perjés a 2019-es nyilatkozatában arról írt, hogy felerészben tulajdonosa egy 188 négyzetméteres és egy 47 négyzetméteres II. kerületi öröklakásnak. 

Mindezeken felül tulajdonában állt egy 5400 négyzetméteres szántó is Szőlősgyörökön. Akkor semmilyen megtakarítással nem rendelkezett. 235 ezer forintos bruttó jövedelme volt az Országgyűlés Hivatalától, valamint az Uniclub Kft. 60 százalékát tulajdonolta.

Perjés a 2020-as vagyonnyilatkozatában már nem tüntette fel a két budai lakását, amelyekben felerészben volt tulajdonos korábban. Ezzel szemben megjelent az ominózus törökbálinti ingatlan. A nyilatkozatból kiderül, hogy azt 2019-ben vette, és 3/8-as tulajdoni aránnyal bírt akkoriban. Az észszerűség alapján pedig a két budai lakást, amelyekben felerészben volt tulajdonos, eladta. Az utóbbi folyamat nincs leírva a nyilatkozatban, erre csak következtetni lehet a lakások dokumentumból való eltűnéséből.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy kétmilliós megtakarítása keletkezett Perjésnek a korábbi évhez képest, és a szőlősgyöröki szántója is megmaradt. Mindezek mellett bruttó 127 ezer forintot kapott a Párbeszédtől havi szinten tanácsadásért, valamint havi bruttó 105 790 forintot azért, mert felügyelőbizottsági elnök. Az Uniclub Kft.-ben továbbra is 60 százalékos tulajdonosi résszel rendelkezett.

Érdekesség, hogy 2021-ben, amelyik évben az előválasztás, azaz Karácsony bukott kampánya zajlott, és Perjés elkezdte több tízmilliós, összességükben több százmilliós befizetéseit, egy olyan vagyonnyilatkozatot adott le, miszerint egy 1998-ban vásárolt Citroën 2CV4 gépjárművel (a modellt 1990-ig gyártották, „Kacsa” néven is ismert), illetve mindösszesen 2 millió forint megtakarítással rendelkezett. Miközben tehát Perjés egy néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer eurós, legalább harmincéves kisautót tulajdonolt, alig több mint egy év alatt egymillió eurót meghaladó összegű kampánypénzt kezelt.

Perjés cége aztán 2022-ben (kampányévben) rekordbevételt ért el, hiszen 2021-ben még csak 3,4, viszont 2022-ben már 24,9 millió forint nettó árbevételt realizáltak. Ez a cégadatbázis szerint 635,3 százalékos növekedés. A cég adózott eredménye (nyeresége) –252 ezer forintról 20,3 millió forintra emelkedett, ami 8160 százalékos plusz. Az adózott eredmény eredménytartalékba került, osztalék kifizetésre nem került sor.

A legutóbbi vagyonnyilatkozatában, a 2023-as dokumentumban Perjés már azt tüntette fel, hogy a korábbi 60 százalék helyett már csak 42 százalékos tulajdoni érdekeltséggel rendelkezik az Uniclub Kft.-ben. 2022-es vagyonnyilatkozatában még 25 millió forint megtakarítása volt, 2023-ban azonban már csak egymillió forintot vallott be. Az nem derül ki, hogy hova tűnt 24 millió forint megtakarítása. A legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egy újabb ingatlannal növelte vagyonát Perjés, hiszen a XII. kerületben egy 43 négyzetméteres lakás tulajdonosa lett (1/2 arányban), azonban a szerzés jogcímeként ajándékozást jelölt meg.

Az látható tehát, hogy 

gyakorlatilag kizárható, hogy Perjés fizette volna be a vaskos összegeket, ráadásul – mint ismert – ezek nagy részét valutában, euróban és fontban rendezte.

A Magyar Nemzet szerint a pénz forrása egyértelműen Soros György körénél keresendő, a spekuláns ugyanis hatalmas erőkkel próbálta meg befolyásolni a 2022-es országgyűlési választásokat. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Wintermantel Zsolt: ne nézze hülyének az embereket, mondja el az igazat Karácsony Gergely a 99 Mozgalmának támogatásáról

Mondja el az igazat Karácsony Gergely az általa alapított 99 Mozgalom félmilliárdos támogatásáról, és ne nézze hülyének az embereket - szólította fel a főpolgármestert Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdán a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában arra kérte Karácsony Gergelyt, ne nézze hülyének a budapestieket, a magyar választókat és a közgyűlés tagjait, hiszen biztos benne, hogy a főpolgármester sem hiszi el amit mond, miszerint félmilliárd forint mikroadományokból gyűlt össze. A mikroadomány sztorit élő ember nem veszi be - mondta a kormánypárti politikus.   

Wintermantel Zsolt hangsúlyozta: Karácsony Gergelynek illene őszintén válaszolnia. Nem lenne egyszerűbb tisztességesen bevallani, hogy Soros György és a magyarországi belpolitikába külföldről beavatkozni kívánó erők pénzét használták a választások során - vetette fel a frakcióvezető.   

A politikus azt mondta Karácsony Gergelynek, ha nincsen takargatnivaló, akkor javasolja egy vizsgálóbizottság felállítását, amely tisztházhatja a magyarázatát.   

Wintermantel Zsolt kifejtette, érti, hogy válaszolni kellett a titkosítás feloldása után kiderült súlyos állításokra, hogy hogyan került 500 millió forint a 99 Mozgalomhoz, de tudják, hogy a Facebook-posztját nem Karácsony Gergely írta, hanem Gál J. Zoltánon keresztül Gyurcsány Ferenc diktálta.   

Szerinte első olvasatra Karácsony Gergely sem akarta ezt ebben a formában megjelentetni, de a kényszer nagy úr, Gyurcsány Ferenc meg még nagyobb úr, és "ki akarna még egy nyilvános lecseszést", így jött ezzel "a szánalmas történettel". A mozgalomnak soha nem is volt irodája, és azt állítják, hogy több mint 500 millió forintnyi készpénzt zárt adománygyűjtő ládákban szedték össze - tette hozzá Wintermantel Zsolt.   

Felvetette azt is, mennyire életszerű, hogy mikroadományozók a támogatás 80 százalékát külföldi valutában adják.   

Wintermantel Zsolt szerint megannyi a megválaszolatlan kérdés van az ügyben, köztük az: Karácsony Gergely mivel magyarázza azt, hogy az előválasztásra szánt támogatások közül az utolsó három, 130 milliós támogatás a választások után érkezett meg; valamint Karácsony Gergelynek mennyi szerepe volt abban, hogy a visszalépését követően több mint 600 millió forint értékében kapott megrendelést a 99 Mozgalomtól a Dataadat Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában