Illegális migráció

2023.09.11. 09:42

Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb–észak-macedón határon

Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb–észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 Aktuális című műsorában.

MW

A Belügyminisztérium által közreadott képen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerb rendőri vezetőkkel a Presevói határátkelőnél

Forrás: MTI

Fotó: Belügyminisztérium

Rétvári Bence hangsúlyozta, a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat.
Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák. Hozzátette, hogy az együttműködés része az is, hogy párban – egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr – járőröznek.

Ha valahol fellépünk az illegális migráció ellen, ha valahol kerítést építünk, ha valahol megerősített jelenlét van, az láthatóan az embercsempészeket is befolyásolja és más útvonalat keresnek

– jelentette ki az államtitkár.
Mint mondta, a Presevóban lévő befogadóállomáson – ahol ő maga is látogatást tett – már csaknem kétmillió migráns fordult meg 2015 óta.
Arra a kérdésre, hogy egyre többször fordul elő az, hogy fegyver van a migránsoknál, azt válaszolta: 

Az alvilág üzemelteti az embercsempész-hálózatokat és gyakoriak az útvonalak ellenőrzése miatti összetűzések, amiket jellemzően fegyverrel rendeznek le. Klasszikus maffiamódszerek, klasszikus alvilági piac-újrafelosztások, és ezért vannak ezek a lövöldözések.

Szólt arról is, hogy az embercsempészek a Törökországból Németországig tartó útra fejenként 5,2 millió forintnyi összeget is elkérnek a migránsoktól.
Kitért az államtitkár a szlovák–magyar rendőri együttműködésre is, amely szintén a közös járőrözésre és az illegális migráció megfékezésére jött létre.

Azt mondta, hogy az illegális migráció jelentette problémák megoldására Magyarország mintául szolgál az Európai Uniónak: el kell menni egy távolabbi határhoz, s ott megpróbálni kezelni a helyzetet, ezért jó lenne, ha az európai országok összefognának.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a magyar rendőrök egy hónapig teljesítenek szolgálatot Szerbiában, és a munkájukkal nagyon elégedettek a helyiek, hiszen professzionálisan látják el feladataikat.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában