Ukrán válság

2023.10.26. 07:40

Robert Fico: azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon

610. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán rendőrségi kombinált műszaki alakulat tagja aknamentesítést végez a kelet-ukrajnai Harkiv környékén 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy papot Ukrajnában hazaárulásért 

Tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy bíróság az északkelet-ukrajnai Szumi megyében a Moszkva által kánoninak elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) egy parókiavezető papját hazaárulásért - hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a megyei ügyészség honlapján.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy

 miután megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik alkalmazottja kapcsolatot létesített a pappal.

Utóbbi önként beleegyezett az együttműködésbe, mert "Kreml-párti politikai nézeteket vallott, amelyeket többször hangoztatott is a körülötte lévők körében, beleértve a templomába járó híveket" - írta az SZBU, hozzátéve: a pap ukrán katonai létesítményekről és csapatok tartózkodási helyéről tájékoztatta az FSZB-t.

Újabb Leopard-tankokat vesztett Ukrajna (videó)

A legújabb X-videók tanúsága szerint újra bevetették a januárban nyugatról kapott Leopard-tankokat az ukránok. Most a déli frontszakaszon bukkantak fel újra a nagymacskák, de változatlanul kevés sikerrel: az orosz drónok továbbra is hatékonyan semlegesítik a Leopardokat.

 

Robert Fico: azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon

Robert Fico, Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt Pozsonyban csütörtökön bejelentette: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem - számolt be honlapján a Pravda című pozsonyi lap.

A témában korábban is hangoztatott véleményét most megerősítő Robert Fico erről a pozsonyi parlament európai ügyi bizottságában beszélt közvetlenül azelőtt, hogy elutazott volna az Európai Unió (EU) vezetőinekbrüsszeli csúcstalálkozójára.

FICO, Robert; KALINÁK, Robert
Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák védelmi miniszter (a háttérben) a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én
Fotó: Jakub Gavlák / Forrás: MTI/EPA

Robert Fico hangsúlyozta: 

semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra, s amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet.

 Megjegyezte: az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

Amennyiben a szankciók olyanok lesznek, hogy kárt okozhatnak nekünk, akkor nem látom okát annak, hogy támogassuk még akár csak azok üzenetét is

- szögezte le Robert Fico. A szerdán már negyedik alkalommal miniszterelnöknek beiktatott szlovák politikus korábban többször is kijelentette: az Oroszország elleni uniós szankciók, nem hatékonyak, károsak Szlovákia és az európai gazdaság számára is.

A szlovák miniszterelnök szólt az ukrajnai konfliktusról is, mellyel kapcsolatban is megerősítette korábban tett kijelentéseit, miszerint Szlovákia elutasítja az Ukrajnának történő fegyverszállítást és az azonnali fegyvernyugvást támogatja.

Kormányfőként azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon

- jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: kormányának álláspontja az, hogy az EU-nak jelenlegi fegyverszállítói szerepét béketeremtő szerepre kellene cserélnie.

Felmentették a kémkedéssel vádolt svéd-orosz férfit

Felmentette a kémkedés vádja alól egy svéd bíróság csütörtökön Szergej Szkvorcovot, akit azzal vádoltak meg, hogy 2013 és 2022 között 

olyan bizalmas adatokat szivárogtatott ki az orosz katonai hírszerzésnek, amelyek biztonsági fenyegetést jelentettek Svédországra és az Egyesült Államokra.

A bíróság indoklása szerint nem tudták bizonyítani a legfontosabb kérdést, azt, hogy az orosz-svéd kettős állampolgárságú vádlott tevékenysége kimerítette volna a kémkedés fogalmát.
A vád szerint Szkvorcov cégét Oroszország platformként használta arra, hogy törvénytelen módon, a szankciókat megkerülve nyugati technológiákhoz jusson hozzá azzal a céllal, hogy erősítse katonai képességeit.

Orosz ügynököket szállító autó robbant fel Bergyanszkban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) négy ügynöke tartózkodott egy autóban, amely felrobbant az ukrajnai Bergyanszkban – közölte az ukrán katonai hírszerzés (HUR). Azt nem részletezték, hogy vannak-e halottak, vagy sebesültek.

Két halott, négy sebesült Herszonban

Ketten meghaltak, négyen megsebesültek a Herszon megyét ért orosz támadásban. A halottak egyike egy gyerek – közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó.

Nem kapja meg időben Ukrajna az EU-s lőszereket

Az Európai Unió nem éri el azt a célt, hogy Ukrajnának márciusig egymillió lövedéket biztosítson – közölték névtelen források a Bloombergnek.

Az EU májusban tett ígéretet tett arra, hogy évente egymillió lövedéket szállít Ukrajnának. A források szerint azonban az ígért lövedékek mindössze 30%-át szállították le eddig, ilyen ütem mellett pedig lehetséges, hogy az EU nem teljesíti célját.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Havi 10 ezer drónt gyártana Ukrajna

Ukrajna növelni kívánja saját drónjainak hazai gyártását, az év végéig havonta tízezreket gyártanának le. Kijev eddig nagymértékben támaszkodott a külföldi gyártású drónokra a háborúban, de az orosz invázió jelentette kihívás ellenére is igyekszik növelni teljesítményét.

A súlyos veszteségek sem állítják meg az oroszokat

Az orosz erők figyelmen kívül hagyják a súlyos veszteségeiket, és igyekeznek elfoglalni Avdijivka városát – állították ukrán tisztviselők. "Az ellenség megpróbál előrelépni, majd mi visszaverjük őket" - mondta Olekszandr Stupun, Ukrajna déli haderőcsoportjainak szóvivője a nemzeti tévében. Oroszország a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosít, amióta 2022 februárjában kudarcot vallott a főváros, Kijev ellen indított támadása során.

Dróntámadás után áramszünet a Hmelnickij atomerőműnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint Oroszország dróntámadása az ukrajnai Hmelnickij atomerőmű közelében ideiglenesen megszakította az áramellátást néhány telephelyen kívüli sugárzásfigyelő állomáson. "Ez az incidens ismét rávilágít a rendkívül bizonytalan ukrajnai nukleáris biztonsági helyzetre" – mondta a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi.

Ukrajna idén válaszol a csapásokra

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna újabb orosz támadásokra számít energetikai infrastruktúrája ellen a háború második telén – és hogy az ország készen áll az ellentámadásra, ha célba veszik azokat. "Idén nemcsak megvédjük magunkat, hanem válaszolunk is" - mondta az ukrán elnök.

Ukrajnáért szólalt fel az olasz kormányfő

Európának nem szabad meggyengítenie Ukrajnának nyújtott támogatását, mivel szolidaritást vállal Izrael felé a Hamász e hónap eleji pusztító támadása után – mondta az olasz kormányfő a szenátusban az Európai Unió vezetőinek találkozója előtt.

Az ukránok attól tartanak, hogy az országuk támogatása elsorvadhat, mivel az Oroszországgal vívott háborúról szóló hírek kikerülnek a reflektorfényből, és a világ azt várja, mi fog történni Izraelben és Gázában.

Betilthatják az orosz gyémántok importját

A G7 országcsoport várhatóan e hónap végéig bejelenti, hogy betiltja az orosz gyémántok importját. A tilalmat szorosan követné az Európai Unió Moszkvával szembeni 12. szankciócsomagjára vonatkozó javaslat – közölték diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel.

"Most a G7 végső áldására van szükségünk, mielőtt ezeket az elemeket európai szintű jogi szövegekbe fordítanánk" - mondta egy uniós diplomata. Egy másik forrás szerint a nyilatkozat várhatóan egy héten belül megérkezik.

Ukrajna GDP-je mintegy 9,1%-kal nőtt

Ukrajna bruttó hazai terméke éves szinten 9,1%-kal nőtt szeptemberben, miközben a háborúval sújtott ország gazdasága lassan talpra áll. A folyamatos harcok, a logisztika megzavarása és az energiarendszer elleni támadások azonban továbbra is komoly akadályokat jelentenek a növekedés előtt.

A gazdasági minisztérium szerint az év első kilenc hónapjában a GDP 5,3 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, amikor Oroszország megindította a támadást.

"Ez az alacsony statisztikai összehasonlítási bázis mellett a vállalkozások új kihívásokhoz való magas alkalmazkodási képességével, valamint az állam és a nemzetközi partnerek segítségével is magyarázható" - áll a közleményben.

Átcsoportosítják bázisaikat az oroszok

Miután az ukránok csapást mértek a berdjanszki és luhanszki repülőterekre, azt látják, hogy az oroszok áthelyezik a bázisaikat a Krím-félsziget területéről.

"Ez jó jel. Először az orosz flotta menekül, most pedig az orosz légierő. A futás szokása nagyon hasznos lesz Oroszország számára. Mert el kell menekülniük az egész földünkről. Kivételek nélkül. És köszönöm mindenkinek a világon, aki segít abban, hogy erősebbek legyünk és nagyobb célokat érjünk el!" - mondta éjszakaia videójában az ukrán elnök.

20 sérült van a Hmelnickij atomerőmű környékén

Még tart az orosz drónok kiiktatása közben keletkezett károk felmérése, de sok épület megsérült – összetörtek az ablakok, ajtók, az épületek teteje. Nagyon valószínű, hogy ezeknek a drónoknak a célpontja a Hmelnickij atomerőmű volt – jelentette ki  napzáró videójában az ukrán elnök. 

Volodimir Zelenszkij szerint körülbelül húsz helyi lakos megsérült.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 4961 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4333 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában