Ősi

2014.03.03. 13:30

Polgármesteri beszámoló a tervezett fejlesztésekről Ősiben

Ősi - A település elmúlt egy évéről, s a tervezett fejlesztésekről beszélt a napokban tartott közmeghallgatáson Kotzó László polgármester.

Szabó Péter Dániel

Az Ősi Oktatási Központban tartott közmeghallgatáson előbb Csányi Zoltán rendőr alezredes, várpalotai rendőrkapitány számolt be a település elmúlt évi javuló bűnügyi statisztikáiról, valamint válaszolt a megjelentek kérdéseire. Ott volt a közmeghallgatáson a község hulladékszállítását a Várpalotai Közüzemi Kft. helyett február 1 től ellátó székesfehérvári székhelyű Depónia Kft. szolgáltatási osztályvezetője is. Czentár Ottó röviden bemutatta a céget, valamint beszélt például a változó időpontban zajló szelektív hulladékgyűjtésről és a házhoz menő lomtalanításról is.

Ezt követően Kotzó László polgármester értékelte Ősi község elmúlt esztendejét. Elmondta, az adósságrendezési eljárás lezárultát követően a 2013-as volt az első önálló évük, s a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően a költségvetésben 42 millió forintnyi megtakarítás keletkezett. Az összeg felhasználásáról kikérték a lakosság véleményét is. A pénz egy részét pályázati önrészekre tették félre. Ebből már megvalósult mintegy tízmillió forint értékben a Petőfi sportkör öltözőinek renoválása, de tervezik a sportcsarnok felújítását és játszótér építését, korszerűsítését is.

Balogh Kálmán képviselő és Andrássyné Marton Mónika aljegyző között Kotzó László polgármester (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Folytatódott a járdaépítés és az önkormányzati utak karbantartása, a parkok és zöldterületek gondozása, egy csoportszobával bővítették az óvodát, ahova technikai eszközöket is vásároltak, s végre volt forrás a színvonalas kulturális programok támogatására is, tette hozzá a polgármester.

Kotzó László a 2014-es tervekkel kapcsolatban elmondta, a buszmegállók javítása és festése, új szeméttárolók kihelyezése és útirányjelző táblák kihelyezése mellett a pályázati lehetőségektől függően az önkormányzati épületek (művelődési ház, orvosi rendelő, könyvtár) felújítása is napirenden van.

Az adósságrendezési eljárás alatt csak a kötelező önkormányzati feladatokra volt forrás, ám a civil szervezetek ebben az időben is kitartottak, s ön-erőből rengeteg programot szerveztek a településen, hangsúlyozta a polgármester. Épp ezért 2013-ban, amikor lehetőség volt rá, közel nyolcmillió forintot fordított támogatásukra az önkormányzat. Kapott pénzt többek között az Ősiért Közhasznú Egyesület, az Andreotti Sportegyesület, a Petőfi Sportkör és a Kolping Család Egyesület is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!