Otthon

2010.11.08. 16:26

Mozdulatlan ingatlanpiac

Devecser, Kolontár - Jelentősen megemelkedtek az inagtlanárak a térségben arra a hírre, hogy az állam kárenyhítésként mindenkit lakhatáshoz juttat.

Németh F. Bernadett

Az albérletek is majd mind elfogytak, a Máltai Szeretetszolgálat ugyanis fél évig fizeti az iszapkárosultaknak. Erre a híre fel is mentek az ingatlanárak, ezt  Toldi Tamás polgármester is így tudja.

- Az önkormányzat honlapján kilencven eladó ingatlan szerepel, ezek egy része az iszapkatasztrófa előtt is eladó volt, több a szerencsétlenség után került fel - mondta az elöljáró. Ezzel a lehetőséggel is segítik a devecserieket az ingatlancserékben, hiszen sok család döntött úgy, hogy továbbra is a városban akar élni, de nem az új lakóparkba, hanem használt ingatlanba költözne.

Csüri Balázs az egyik ajkai ingatlanközvetítő iroda vezetője - elmondta: az albérleti árak emelkedtek, és szinte teljesen elfogytak. - Olyan túlkínálat van a piacon, hogy az ingatlanárakra semmilyen hatással nincsen, illetve nyomva tartja őket. Csak nálunk legalább kétszáz ingatlant ajánlanak megvételre, hetente tíz új ingatlannal bővül az adatbázisunk.

Amíg a kereslet-kínálat nem kerül egyensúlyba, addig az árak nem mozdulnak felfelé, esetleg csak lefelé. Az iszapkárosultak által generált kereslet, az a 20-30  potenciális vétel nem mozdítja meg a piacot.

Az ingatlanközvetítő elmondta: a jelenség országos, mindenütt stagnál az inagtalnpiac. Az ajkai irodában is jelentkeztek iszapkárosultak, de amíg a kárenyhítés feltételei és összege nem tisztázott, addig nincs értelme válogatni, hiszen a vásárlók nincsenek tisztában a saját pénzügyi lehetőségeikkel. Ráadásul többen a környéken sem akarnak maradni, hanem az ország másik pontján próbálnak új életet kezdeni.

A napokban folytatódik Devecserben az elöntött ingatlanok értékbecslése, a szakemberek által megállapított összeget egyeztetik a tulajdonosokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!