Otthon

2012.02.21. 07:37

Modern életérzés - Különdíjas lett a tornácos ház átirata

Veszprém - Pápai származású építész nyerte el tavaly ősszel az Év háza 2011-es versenyen a Magyar Építész Kamara különdíját. A pályázaton az elmúlt években megvalósult családi házak közül 22 mérettetett meg a rangos zsűri előtt. A Mórocz Tamás tervezte budakeszi lakóházért az Építészet Világnapján adták át a rangos elismerést, ami nem az első volt a fiatal szakembernek a pályafutása során.

Gajdos József

Láttam fotókat a különdíjas budakeszi házról. Megbeszéljük, hogy nem szívesen költöznék abba az épületbe. Nem átlagos, de számomra rideg, távol áll tőlem ez a stílus. Mórocz Tamás erre mosolyogva mondja: "Modern!" Budakeszit korábban a sváb településekre jellemző nyeregtetős, az utcára merőleges, gyakran tornácos épületek alkották. Egyetértett a megrendelővel az álmediterrános, "magyaros" tervek jelentette tévutakról. Az építtetőben ugyanis volt annyi büszkeség, hogy olyan házat akart, amilyet az építész tart jónak. Ő javasolta neki, hogy egy "hűvösebb, tisztább, simább" házat kell építeni arra a helyre. Ahogy tervező fogalmaz: "Nem túlbonyolítottat. Egyszerű, letisztult képlet alapján épült fel a ház; s lett a hagyományos nyeregtetős épületnek egy mai, kortárs átirata." Egy publikáció szerint: "Tornácos ház 2.0". Mindehhez még hozzáteszi, hogy a lakók jól érzik magukat a modern épületben. Nekik az a nyugalom szigete. A tervezés időszakában sokat aggódtak, de Tamás szinte mindenről meggyőzte őket.

Nagy előnye, hogy nem lett drágább a modern ház, mert sok fölösleges dolgot, mozdulatot leszedtek róla. A különdíj indoklása szerint "a klasszikus házforma tömegéből kiinduló épületnél egyetlen gesztus, egyetlen tömegmozdulat old meg mindent: az utca felőli zárást, a nyitást az udvar felé; a bejáratot, a kijárást az udvarra, a ház belső közlekedésének rendszerét, még az emeleti teraszt is".

Kikerülhetetlen, hogy ne beszéljünk a modern épületekkel, a modern stílussal szembeni idegenkedésről, a többnyire elítélő közvélekedésről. Mórocz Tamás azt mondja, hogy az egyetemi védőburokból kikerülve az ilyen vélemények érzékenyen érintik a pályakezdőket. Egy idő után azonban kialakul az építésznek az értékrendje. Különbséget tud tenni a szakmai alapokon álló bírálatok és a pocskondiázás között. Megbirkózik vele, mert "jó szemüveggel olvassa a véleményeket."

A különdíjas építész jó évtizedes pályafutása arról árulkodik, hogy széles palettán dolgozik, de inkább a modern stílus elkötelezettje. Szerinte idehaza furcsán, tévesen értelmezik az emberek ezt a jelzőt: "Nálunk ennek hallatán beugrik a kép, hogy sivár, meg nem jó, szögletes, kevés, nem otthonos, és így tovább." Bólogatásomra viszont állítja, ehhez nem sok köze van a modern irányzatnak. Hazánkba a jó száz éves múltú "modern" késéssel, szűrőkön keresztül érkezett meg; majd a világháború és azt követően a kommunizmus torzították el a hozzá kapcsolódó képeket, hangulatot. Keveredik a szocreállal is, ami az átlagember számára ugyancsak nem jó. "Pedig a modern valós jelentése inkább életérzés vagy világnézet, ami megjelenik az építészetben is" – így összegzi álláspontját a tavalyi építészeti különdíjas.

 

Mórocz Tamás építész 1975-ben született Pápán, a szülei most is ott élnek. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, az intézmény meghívott oktatója 2004 óta. Több munkahelye volt, 2008 óta önállóan dolgozik. Diploma-díjat kapott 2000-ben, Pro Architektura díjazott 2006-ban a Toldy Gimnázium tornaterméért (vezető tervező: Földes László). A Kopaszi gát épületeiért (Turányi Gábor és Bence építészekkel) 2007-ben Pro Architektura Újbuda díjban, 2008-ban Budapest Építészeti Nívódíj elismerésben részesült. Tavaly az Év háza pályázaton a Magyar Építész Kamara különdíját kapta a budakeszi lakóház tervéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!