Otthon

2012.04.10. 08:34

Nyakunkon a kullancsszezon

Megyei körkép - Elkezdődött a kullancsszezon, mely rendszerint március végétől október végéig tart. Idén már az Alföldön is sok van belőle és a kertünkben is felszedhetjük.

Varga Ibolya

A világszerte ismert 720 kullancsfajból körülbelül húsz  él Magyarországon, amiből két-három faj veszélyes az emberre. Egyikük a közönséges kullancs. Ez hordozza a legtöbb kórokozót és ez fordul elő nálunk leggyakrabban - állítja Földvári Gábor biológus,  a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara parazitológiai és állattani tanszékének oktatója. Az egyetlen emberre nézve halálos, kullancs által közvetített betegséget, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is a közönséges kullancs terjeszti. Erre van védőoltás, melyet a háziorvos felír és bead, ha kérjük. Vannak viszont olyan betegségek, mint a Lyme-kór, a Tibola-betegség, a nyári influenza, melyet ugyancsak ez a vérszívó terjeszt, és nincs ellenük oltás. A szabadban járó állatainkba is beköltözhetnek időnként ezek az élősködők, és ugyancsak súlyos vagy halálos betegségekkel fertőzhetik meg őket.
 


A kullancsok az általános vélekedéssel ellentétben nem rovarok, hanem az ízeltlábúakon belül, az atkák alosztályába tartoznak, pókidomúak. Egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kullancsok a fák koronájáról ugranak vagy pottyannak a gerinces állatokra vagy az emberre. A kullancsok aktív fejlődési szakaszaikban olyan gazdát keresnek, amely az aljnövényzetben, de legfeljebb másfél-két méteres magasságban vonul, így főleg a növényzeten várják az arra haladó áldozatokat. Ha sikerült felkapaszkodniuk rájuk, egy eret keresnek, ahol  megkezdhetik a vérszívást.  Másik elterjedt tévhit, hogy eltávolításkor csavargathatjuk, hogy helyes, ha olajjal, krémmel  vagy lakkal kenjük be az állatot, mert  akkor nem kap levegőt  és magától kimászik a bőrből. Éppen ellenkezőleg, megijed, fuldoklik, öklendezik,  és a kórokozókat a véráramba juttatja. Ha észrevesszük magunkban vagy állatunkban a kullacsot, azonnal, akár puszta kézzel szedjük ki!  Ha kéznél van, jól használható a kullancseltávolító csipesz és a nagyobb testű kullancsok eltávolítására kifejlesztett kullancskanál, ami  magyar találmány.  Nem baj, ha az állat feje beszakad, mert az, akárcsak a szálka, magától  kilökődik a bőrből. 
  


Kirándulás után felnőtteknél a térdhajlatot, gyermekeknél a fül mögötti területet, a hajas fejbőr és a szőrtelen rész határát érdemes tüzetesen átnézni. A lágyékhajlatot, a hónaljat, a fehérnemű gumija, pántja alatti területet is át kell nézni. Állataink bundáját is nézzük át alaposan! 
   
 
Mosógépben túléli a teljes programot

Egy angol tudományos vizsgálatban egy teljes mosóprogramot végigfuttattak egy mosógépbe helyezett kullancson, amely túlélte a kísérletet. A kullancsok annak is köszönhetik hosszú élettartamukat, hogy nem isznak, hanem a levegő víztartalmát kötik meg. De a víz nem is árt nekik, kimosott ruhából is élő kullancs mászhat ki.  Amúgy nagyon ügyesek, mert a befúródáshoz érzéstelenítőt használnak, ezért nem vesszük észre őket, csak akkor viszket a bőrünk, amikor már jóllaktak. A világszerte ismert 720 kullancsfajból körülbelül húsz  él nálunk, két-három faj veszélyes  ránk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!