Otthon

2013.06.03. 18:11

Pörköltfőzéssel nyitottak szezont

Balatonudvari abban a szerencsés helyzetben van, hogy két népszerű strandot működtet, mindkettőn megfelelő programot adnak a különféle korosztályoknak.

Varga Ibolya

A Fövenyes  és az udvari strandon eltérő időpontban szervezik meg a szezonnyitót. Fövenyesen már megtörtént, s a szokásokhoz híven  faültetéssel kezdték a napot, majd a csapatok felállították a bográcsaikat és pörköltet főztek. Szabó László polgármester elmondta: náluk már hagyomány, hogy a szezon kezdete előtt pótolják azokat a fákat, melyeket a balesetveszély megelőzése érdekében ki kellett vágni, vagy nem eredtek meg az előző évben.

Helyben is vitát váltott ki, hogy fizetőssé teszik ettől az évtől ezt a strandot, amit az utóbbi években szépen felújítottak, külön tereket építettek fel a különböző korosztályoknak. Azt tapasztalták ugyanis, hogy  egészen más igényeik vannak az  időseknek és a fiataloknak, de mindkettejüktől eltérnek a gyerekes családok strandolási szokásai. A strand mellett többféle sportra alkalmas pályákat alakítottak ki.

 

Tizennyolc csapat vállalkozott a főzésre, többségük visszajár a szezonnyitóra (Fotó: Ihász Csilla)



Olyan alacsonyra állították be a belépődíjakat, hogy ebből biztosan nem lesz számottevő hasznuk, viszont megtermelik azt az összeget, ami az igényes fenntartáshoz szükséges.A főzőversenyen tizennyolc csapat indult el. Választhattak, hogy sertés- vagy marhahúsból, illetve a kettőből vegyesen főznek. A szervezők csak a húst szerezték be, minden egyébről a versenyzőknek kellett gondoskodniuk. Ez viszont nem okozott gondot, hiszen ide is zömmel visszatérő csapatok érkeznek. A zsűri elnökének Tigelmann Jánost kérték fel.

A bírálatban részt vállalt Kurucz Istvánné Ili, Meilinger Gézáné Marusz, akiket nemrégiben láthattunk, amint helyi ételspecialitásokat készítettek el egy hagyományőrző tévéműsorban, valamint Szántó Lajos szakács és ennek a cikknek a szerzője. Az első étel egy remekül sikerült babgulyás volt, és az utolsónak elkészült palócleves is bármelyik étteremben elkelhetett volna. A pörköltek nagyon jól sikerültek, nem volt közöttük kozmás vagy rosszul ízesített. A só viszont néha kicsit sok, máskor meg kevés lett. Sokan használtak konzervált vagy friss paprikát, paradicsomot, ami csak javít a pörköltön.     

 



A főzőverseny első helyezettje a Másnaposok team, második a Finom falatok, harmadik  Jankovics Tihamér csapata lett. A jutalmuk egy-egy hagyományos,  mutatós és  használható kerámiatárgy volt.   A két különdíjat az Akali Marhajók és a KOntrája érdemelte meg. Velük együtt nyolc aranyérmes, négy ezüstérmes és hat bronzérmes minősítést adott ki a zsűri.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!