Otthon

2013.11.18. 15:24

A kert téliesítése

Lassan véget érnek az őszi kerti munkák, és beköszönt ismét a téli időjárás.

Varga Ibolya

A kerti munkák során ne feledkezzenek meg a hálózati vízről, valamint a fúrt kútról üzemeltetett kerti csapok téliesítéséről sem! A téliesítés alkalmával első lépésként a „téli csapot” el kell zárni (általában a föld alatt), majd a kerti csapot ki kell nyitni, és egész télre így kell hagyni nyitott állapotban! Amennyiben a föld alatti elzáró „téli csap” megfelelően működik abban az esetben a kerti csapon a víz nem csöpög! Amennyiben a csapon folyamatos csöpögést észlelünk abban az esetben ajánlott szakemberhez fordulni a téli elzáró csap cseréje miatt.

A fúrt vízkutak esetében a kerti csapokat szintén téliesíteni kell! Amennyiben egész télen nem használják a fúrt vízkutat, abban az esetben javasolt a kútgépészeti szerelvények (szivattyú, áramlásérzékelő, nyomáskapcsoló, stb ) áramtalanítása ezen időszakban. Áramtalanítás, téliesítés után fúrt kutak esetében se felejtsék el a kerti csapot nyitott állapotban hagyni! Ezzel megóvható a csap az esetlegesen benne maradó víz által okozott szétfagyástól.

Felszíni szivattyúk esetében a szivattyúból a vizet le kell ereszteni, valamint a szívócsőből a vizet ajánlott kiönteni az esetleges fagykárok elkerülése érdekében.

A szivattyút ajánlott fagymentes helyen tárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!