Otthon

2014.11.19. 09:41

Dalnokaink védelmében

A madarak a természet zeneszerzői, közmunkásai. A napnak minden szakában más-más dallamot játszanak. Van annál hangulatosabb, ha egy erdei kiránduláson meghalljuk a kakukk énekét, vagy amikor megszólal tavaszvirágzásban a cinegei „nyitnikék”?

Sipos Ottó Tibor

A madarak szerves részei az életünknek, borongós hangulatunk kedvezőbe hajlik, ha meghalljuk hangjukat kertünk fáin, megpillantjuk teraszunkon, az erkélyen, ablakunk párkányán a télen sok esetben védtelenné, sebezhetővé váló társainkat. Maradandó, örök élményt jelenthet, ha gyermekeinkkel, unokáinkkal elkészítünk egy búvóhelyet, egy etetőt részükre, mely készülhet fából, akár kiürült üdítős, ásványvizes flakonból. Egyforma rajongással fogják csipegetni a magvainkat mindegyikből. Nem tesznek különbséget kicsi, nagy, kék, barna, fa, fém, műanyag házikó között.

Madáretetőink készülhetnek bármilyen anyagból, madaraink egyforma rajongással csipegetik mindegyikből a számukra kihelyezett eleséget (Fotók: Sipos Ottó Tibor)

A legjobb, ha lógatjuk készítményünket, mert akkor a nagyobb testű madarak nem tudják az eleséget megdézsmálni. Pár napon belül felfedezik majd az eleségtárat, és ha rendszeresen gondoskodunk feltöltéséről, akkor állandóan visszajárnak. Nekünk meg csak lesni kell kertünk, környezetünk közmunkásait, no meg gyermekeink, unokáink csillogó szemét, ahogy árgus szemekkel figyelik környezetünk virtuózait, mi pedig közben nyugtázhatjuk: tettünk valamit bolygónk élővilágának védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!