Otthon

2015.11.08. 14:40

Házi finomságok versenye

Badacsonytördemic – Közel harmincan vitték el a család kedvenc lekvárjait, befőttjeit, savanyúságait a zsűri elé, hogy megméressenek a második alkalommal megrendezett versenyen.

A Lekvár, befőtt, savanyúság íz- és szépségversenyen háziasszonyok és fakanálforgató férfiak keze munkáját is dicsérték sokan. Bíró Miklósné, Pákay Zsoltné és Rindermojzer Renáta szerint utóbbiak között a badacsonytomaji Talabér Szilvia rumos-csokis meggylekvárja vitte el a pálmát, de dobogós helyezett lett Koltay Ferencné és a tapolcai Pál Józsefné lekvárja is. A Nők a Balatonért Egyesület balatonrendesi csoportja élén Kalász Istvánné, Piroska nénivel idén is remekelt, a befőttek közül a legjobban az övéké ízlett a zsűrinek. Második helyezett Talabér Szilvia, harmadik pedig a helyi nevező, Tar Józsefné lett.

Savanyúságból Kulcsár Lászlóné, Horváth Zoltán és Pákay Ákos készítette a legjobbat. Különdíjat Piroska néniék kaptak a badacsonyi egyputtonyos törkölyös savanyúság- táljukért a gusztusos tálalásnak is köszönhetően, valamint Nagy Géza csapata, amelynek tagjai nem voltak restek ötven órán át lassú tűzön főzni olaszrizlingből a mustmézet.

Rindermojzer Renáta, Pákay Zsoltné és Bíró Miklósné kóstol
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A különlegességek között nagy érdeklődést keltett a bodzazselé és a pitypangméz. Volt, aki naranccsal ízesítette az almalekvárt, más a bodzát bogyózta le a cél érdekében. Jó párosításnak bizonyult a füge és a narancs, vagy a körte, az eper a rebarbarával, valamint a körte-otelló-mandula trió. A meggylekvárnak nem árt a vörösbor és a pálinka, de volt olyan háziasszony, aki a feketeszőlő- zselét steviával édesítette a cukorbetegek kedvéért. Még a zöld paradicsomból is remek lekvár főzhető, ahogy sült húsok mellé a hagymából szintén.

Nagyon ízlett a zsűrinek a barbecue-szósz, a fokhagyma fehérborban eltéve, a mentaszósz, a gulyáskrém. A teaházban remek italokkal kínálták a vendégeket. A prog-ramot kísérő előadáson Pákay Viktória a piacozás hagyományáról, Pál Júlia Tímea a sajtkészítésről beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!