Otthon

2016.10.03. 12:27

Mi legyen a lombbal?

Veszprém – Az őszi időszakban sok gondot okozhat az udvaron, kertben lehulló lomb mennyisége. Komposztálhatjuk, égethetjük és takarásra használhatjuk a falevelet, de a veteményben akár helyben is maradhat.

Tóth B. Zsuzsa

A legjobb, ha komposztáljuk az avart, ha a pázsitra hullik, azzal megspóroljuk a kert trágyázását is.  A felaprított ágnyesedékkel pedig kiválóan mulcsolhatunk. Az égetés előtt tudakoljuk meg, hogy arra milyen helyi szabályok vonatkoznak. Ha kicsi a komposztálónk, vékony jutazsákban tárolhatjuk az avart, amely aztán a  zsákkal együtt lebomlik. A térkőről, beton felületekről rendszeresen söpörjük le a lombot, mielőtt csúszóssá válnak miatta.

A kerti tó vizére fektessünk hálót, így egyszerűbb tisztán tartani ilyenkor. Az ágyásokon, a bokrok, fák alatt ott hagyhatjuk a falevelet,   amely humusszá alakul majd át. A savanyú talajt kedvelő növények, mint az áfonya, kamélia, azálea és   rododendron félék tövéhez kerülhet például tölgyfa levél. A füves részekről rendszeresen szedjük össze a faleveleket lomseprűvel, vagy fűnyíróval, mert különben a fű nem kap fényt, befülled, gombás betegségek támadják meg, penészesedik. A fagyérzékeny növények téli védőtakarója is lehet a lehullott lomb. A szél ellen bambuszpálcákkal, vagy ágakkal fedjük be a lombtakarót.

A cserepes örökzöld fűszernövényeket pedig tegyük a téli időszakra árnyékos helyre, hogy a szél ne fújja ki a földjüket. Levelekkel, ágakkal védjük tavaszig a töveiket. Jól jön a takarás a füge bokornak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!