virág az otthonunkba

2019.01.20. 07:00

Változatos színekben pompázó ciklámen

A téli hidegben szívet-lelket felmelegít egy virágzó növény látványa. Ebben az időszakban árulják a színes ciklámeneket, a nemesítőknek köszönhetően gazdag szín- és formaválasztékot találunk a virágboltokban.

Tóth B. Zsuzsa

A ciklámen üde látványt nyújt a lakásban a téli időszakban Fotó: Tóth B. Zsuzsanna/Napló

Ebben a hónapban a kert még téli álmát alussza, az élő növények szépségében azonban a lakásban is gyönyörködhetünk. A ciklámen kedveli a világos helyet, de nem azt, ahova odasüt a nap. A virágai még tartósabbak maradnak, ha legalább éjszakára hűvös helyre tesszük. Megfelelő lehet két ablakszárny közötti párkány.

A ciklámen üde látványt nyújt a lakásban a téli időszakban Fotó: Tóth B. Zsuzsanna/Napló

Amikor virágzik, öntözzük állott, lágy, langyos vízzel, de úgy, hogy a bimbók közé ne kerüljön, a leveleit ne érje. A legpraktikusabb, ha az öntözővizet a cserép alá helyezett tányérba öntjük, kicsit később pedig kiöntjük a felesleget. Távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhervadt leveleket, de ne vágjuk, inkább tépjük le azokat a gumókról, mert így megelőzzük annak penészesedését. A ciklámen eredetileg kis-ázsiai eredetű, de időközben sokféle nemesítésen átesett. Szép és tartós a virága, amely mostanában mini változatban is kapható. A legkelendőbbek az egyszerre 10–15 virágot is nyitó növények. Az ügyesebbek sikerrel próbálkozhatnak a ciklámen újravirágoztatásával. Amikor levirágzott a tő, adjunk neki annyi időt a pihenésre, amíg az összes levele leszárad.

Hazánkban is él a szabadban őshonos ciklámen. A savanyú talajú, dunántúli dombok fenyveseiben, bükköseiben helyenként nagy csoportokban nyílik. Védett növény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!