Kreatív ötletekkel praktikusan átalakítható a panellakás

Nem kell, hogy a hatvanas években egy kaptafára épült panellakások a 21. században is egyformák legyenek. Nehéz korszerűen berendezni az ilyen típusú lakásokat, de nem lehetetlen. Szükség van egy jó adag képzelőerőre és merészségre.

Tóth B. Zsuzsa

A panellakásokban is lehet szellősebb tereket kialakítani

Forrás: Shutterstock

Csak panelba ne – sokszor ez az első mondat, ami elhagyja az ingatlanvásárlás előtt állók ajkát. Aztán gyakran bebizonyosodik, hogy nem az első gondolat a jó. Amennyi hátrányt, annyi előnyt is rejtenek ezek az ingatlanok. A legtöbben már kicserélték a nyílászárókat, a fűtés szabályozható és egyedi mérős, a ház szigetelt. Ha panellakás mellett döntünk, érdemes fontolóra venni egy nagyobb átalakítást, felújítást.

Az eredeti elosztás szerint az étkezőnek a legnehezebb helyet találni. A konyha kicsi, és a mai trendtől eltérően elszeparált a többi helyiségtől. Sok munkával és szervezéssel jár ugyan, de több módon is áthelyezhető a konyha a lakás másik részébe.

Az egyik megoldás lehet, bár nem biztos, hogy a legegyszerűbb, ha a strangok, a víz és a lefolyó a lakás másik oldalára kerül, így a konyhából lehet még egy szoba, a nagyszobából pedig kialakítható egy egylégterű konyha-étkező-nappali. Aki nem szeretne ekkora átalakításba vágni, annak érdemes a kis konyhában minden talpalatnyi helyet kihasználnia. Sok tárolóhely nyerhető egyedileg gyártott bútorokkal, akasztós fali sínekkel, a sarkok kihasználásával. Helytakarékosak a lehajtható asztalok és összecsukható székek. Praktikus és modern hatást kelt, ha az ablakpárkány meghosszabbításával alakítunk ki étkezőasztalt.

Érdemes alaposan átgondolni és megtervezni a fürdőszoba beépítését is. Vannak az átlagnál keskenyebb mosógépek, és ezt a gépet is sokan költöztetik ki a konyhába, vagy az előtérbe. Ha elöltöltőset választunk, bepolcozható és jól kihasználható a felette levő terület. Akár a szárítógép is kerülhet a tetejére, vagy a bojler alá tehetjük a mosógépet. Ha nem ragaszkodunk a kádban való fürdéshez, érdemes zuhanyzóra váltani, ezzel rengeteg hely szabadul fel.

A panellakásokban is lehet szellősebb tereket kialakítani Fotó: Shutterstock

Ha a konyha kicsi, eredeti beépítéssel, némi kompromisszummal válhat még álmaink konyhájává. Plusz teret nyerhetünk például a kamra elbontásával. A panellakásban a falbontás nehezebb, mint más típusú ingatlanoknál, de kellő utánajárás után nem lehetetlen. Ebben a kérdésben mindenképpen kérjük ki szakember, köztük statikus véleményét is.

Egyik nagy előnye a panellakásoknak az előszobai beépített szekrény. Felújítható az egész, de megszépíthetjük pusztán a frontok cseréjével is. Sok helyet nyerünk például a tolóajtós megoldással. Ha a nagyszoba mérete megengedi, térelválasztón is gondolkodhatunk, számos praktikus megoldást kínálnak e téren a bútoráruházak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!