Otthon mi magunk is készíthetünk vegetát

A drága vegetát magunk is elkészíthetjük otthon, egyszerűen. A kertben most mindent megtalálunk hozzá, ha mégsem, akkor pedig beszerezhetjük a piacról.

Tóth B. Zsuzsa

A vegetához minél több zöldségfélét használjunk fel. Aki szereti a Hűvös helyen, csípőset, csilipaprikát is tehet bele

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kertben termő zöldségekből lehetőleg minél többet használjuk fel, és minél többfélét. Legyen közte legalább sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma. De nagyon jó, ha teszünk bele lestyánt, pasztinákot, petrezselyemzöldet, paprikát, paradicsomot. Minden gyökérfélét a lehető legvékonyabbra karikázzunk fel tisztítás után, majd aszaljuk, szárítsuk csörgősre. Kávédarálón daráljuk le viszonylag durvára. Ha átszitáljuk, a durva része mehet a levesekbe, a finom, porosabb például pörköltbe. Ebbe ne tegyünk sót.

A vegetához minél több zöldségfélét használjunk fel. Aki szereti a csípőset, csilipaprikát is tehet bele Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha nem aszaljuk, akkor daráljuk le zölden, sóval tegyük befőttesüvegbe, a tetejére öntsünk olajat. Főzésnél a sótartalmat vegyük majd figyelembe. Ne sajnáljuk belőle a zöldeket, de a színét a sárgarépa adja meg. Ezért, ha tudunk, tegyünk bele sáfrányos szeklicét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!