Pápa

2011.10.07. 10:27

A csendesség fogságában

Pápa – A siketek világnapja alkalmából tartott változatos programokkal teli összejövetelt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének pápai szervezete a közelmúltban.

Polgár Tibor

A rendezvényre a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpontban került sor. Amint azt Orbán Sándor, a Sinosz Veszprém megyei elnöke is elmondta köszöntôjében: a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén hallássérültek ezrei emlékeznek meg a siketek világnapjáról szerte a világon.

Ez alól Magyarország sem jelent kivételt. A nemzetközi emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a hallássérültek problémáira, egyúttal segítse beilleszkedésüket, integrációjukat a társadalomba. A siketek megyei elnöke sorstársait a céltudatos társadalmi aktivitásra és ismereteik folyamatos bôvítésére buzdította. Unger Tamás, Pápa alpolgármestere is üdvözölte a rendezvényt, és beszédében rámutatott, hogy Magyarország lakosságának tíz százaléka valamilyen halláskárosultságban szenved.

Az alpolgármester kiemelte, a mindenkori kormányzatnak célja és kötelessége a hátránnyal élők minél nagyobb támogatása – országos, illetve helyi szinten egyaránt. Ezt alátámasztva a városvezetô felajánlott a városháza megújuló épületrészében egy klubhelyiséget a siketek számára.

– Ha bármiben az önök segítségére tudunk lenni, bátran keressenek fel engem vagy a polgármester urat – hangsúlyozta Unger Tamás. A világnapi rendezvény hátralévő részében a Jókai Kör irodalmi összeállítással, a Zafír Orientális Társulat és Tompa Péterné Tóth Katalin hastáncmûsorral, míg Balogh Katalin operett-előadással szórakoztatta a megjelenteket. Az öszszejövetelt állófogadás zárta.

Pápán idestova tizennégy éve mŰködik a siketek szervezete, jelenleg negyvenen tartoznak a klub kötelékébe. Minden pénteken klubfoglalkozást tartanak, ezenkívül számos programot, köztük például kirándulásokat, elôadásokat és különféle szórakoztató időtöltést kínálnak a tagjaiknak – tájékoztatta lapunkat Borsné Nagy Éva, a Sinosz helyi szervezetének ügyintézője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!